Jak przeżyć za 1100 zl miesięcznie

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    lazankowy napisał(a): Sprzątając reaktor w jednym kraju dostaniesz takie pieniądze a w drugiem nie, bo w tym pierwszym jest WOLNY RYNEK a w tym drugim socjalizm.

Załóż firmę i zobaczymy czy bedziesz płacił tyle ile musisz czy proporcjonalnie do wypracowanego zysku.

• Lazankowy , nie wiem czy jesteś kobietą czy facetem , ale to najmniej ważne.Nie wiem , jakiego rodzajnika uzyć , zwracając się do Ciebie.Masz sporo niepoukładanej wiedzy w główce.Popracuj ,powalcz z tym co wokół ciebie.Niech to potrwa chociaż rok.Potem wymienimy poglądy.Na razie widzisz naszą gospodarkę i polityke ekonomiczną , przez dziwny kolor okularów.Ja znam nie tylko Polskę. I smutne są tam warunki zycia.Lecz ludzie godzą się , bo tam trwają...
    2012-04-22, 14:42Masz rację .Polska to nie kopitalizm.To dno kapitalizmu!

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    ~! Napisał(a): Załóż firmę i zobaczymy czy bedziesz płacił tyle ile musisz czy proporcjonalnie do wypracowanego zysku.[/blockquote]
    Napisałem już - W POLSCE NIE MA KAPITALIZMU TYLKO SOCJALIZM! I właśnie dlatego płaci się ogromne składki ZUSowskie i wysokie podatki. W systemie liberalnym obciązenia pracowników i pracodawców są minimalne i każdy - bez względu na zasobność portfela - może otwierać działalność. W polsce nie ma kapitalizmu i właśnie dlatego ludzie są tu wykorzystywani. Socjalistyczny rynek jest mały i ma wiele ograniczeń i właśnie dlatego pensje są jakie są.
    2012-04-22, 14:46[blockquote]Pawla napisał(a): Lazankowy, nie wiem czy jesteś kobietą czy facetem, ale to najmniej ważne. Nie wiem, jakiego rodzajnika uzyć, zwracając się do Ciebie. Masz sporo niepoukładanej wiedzy w główce. Popracuj, powalcz z tym co wokół ciebie. Niech to potrwa chociaż rok. Potem wymienimy poglądy. Na razie widzisz naszą gospodarkę i polityke ekonomiczną, przez dziwny kolor okularów. Ja znam nie tylko Polskę. I smutne są tam warunki zycia. Lecz ludzie godzą się, bo tam trwają... 2012-04-22, 14: 42. Masz rację. Polska to nie kopitalizm. To dno kapitalizmu!

Ja również znam nie tylko Polskę. No i powtarzam - Polska z kapitalizmem nie ma nic wspólnego. Polska i cała UE to socjalizm, wielka biurokracja, horendalnie wysokie podatki i koszta pracy i minimalne pensje. Kapitalizm był - jak już pisałem - w USA i dlatego kraj ten miał szansę się wzbogacić. Nie myl proszę socjalizmu z kapitalizmem.
    Pozdrawiam.

• Lazankowy...nie ropedzaj się..Nie znasz Europy a co dopiero swiata.A jak wysokie są podatki w Skandynawii? Co Ty prawisz o wysokości podatków w Polsce ? W Skandynawii masz socjalizm? Przestań "filozofować'..zejdź na ziemię , tylko nie klapnij za ostro..

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Skandynawia to jak najbardziej socjalizm. W Szwecji od lat rządzi partia socjalistyczna i dlatego narodowym sportem Szwedów jest ukrywanie zarobków i niepłacenie podatków. Wiem, bo mieszkałem i pracowałem w Szwecji.

• Przestan...tworzysz...

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Nie tworzę, to Ty tworzysz.

"W latach powojennych w życiu politycznym Szwecji dominowała jedna partia: Szwedzka Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza (SAP), która nieprzerwanie sprawowała władzę od 1932 do 1976 roku, kiedy przegrała wybory[2]. Drugą porażkę poniosła w 1991 roku, ale następne wybory w latach 1994, 1998 i 2002 przyniosły jej powrót do władzy. Jak więc widać partia ta zdecydowanie dominuje w życiu politycznym Szwecji. SAP powstała w 1889 roku. Większość jej członków to działacze związków zawodowych. SAP jest zwolenniczką państwa opiekuńczego, popiera silny wpływ państwa na gospodarkę i równość społeczną. SAP przywiązuje również wagę do równouprawnienia kobiet. W rezultacie w Szwecji udział kobiet w wybieralnych organach politycznych dochodzi często do 50%. ".

Socjalizm. Kapitalizm to coś zupełnie innego.

• Co Ty mi tu wklejasz...? Korzystaj z myslenia , własnego i analizy.A nie cytatów..To nie dla mnie...

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Ale co tu do myślenia? To są same fakty. Szwecją od dawien dawna rządzą socjaliści. Tak jak całą skandynawią. Socjalizm - w mniejszym lub większym stopniu - mamy w całej UE. Wewnątrz UE nie ma wolności gospodarczej, wszystko jest sterowane przez ogromne rzesze urzędników. Liberalizm to mały aparat państwowy, niskie podatki i koszta pracy. Ty mylisz liberalizm i kapitalizm z socjalizmem. Polska z kapitalizmem nie ma nic wspólnego i w całej swojej historii miała jedynie jedna (sic! ) ustawę prorynkową, którą była ustawa Wilczka http://pl.wikipedia.org/wiki/Ustawa_Wilczka. Zresztą była to najlepsza z ustaw bo dzięki niej ludzie zaczęli się bogacić. Później z roku na rok pogrążaliśmy się w socjaliźmie i dzisiaj mamy tego skutki z kosmicznie wysokimi składkami ZUS, wysokimi podatkami i dużym bezrobociem.

Pozdrawiam.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

To już polityka, a temat brzmi "jak przeżyć za 1100, złotych miesięcznie".

• Cytuj Zgłoś nadużycie

No więc za 1100 miesięcznie się przeżyć nie da. Można najwyżej wegetować.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    lazankowy napisał(a): Skandynawia to jak najbardziej socjalizm. W Szwecji od lat rządzi partia socjalistyczna i dlatego narodowym sportem Szwedów jest ukrywanie zarobków i niepłacenie podatków. Wiem, bo mieszkałem i pracowałem w Szwecji.

Czyli najpierw mieszkałeś w Polsce... socjalistycznej? I biedę klepałeś...
    Potem wyjechałeś do socjalistycznej? Szwecji... i stałeś się bogaty?
    Następnie wróciłeś do... socjalistycznej Polski i...
    Wygląda mi na to, że kapitalizm znasz tylko z internetu...
    2012-04-22, 20:57Ja w Stanach byłem...

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Tyle to na przyslowiowe waciki wystarczy.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Nie stałem się bogaty dzięki pracy w Szwecji. A USA nie są krajem liberalnym od czasów Raegana.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

To gdzież jest ten wymarzony przez Ciebie kapitalizm?