Jak przeżyć za 1100 zl miesięcznie

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Hongkong, Singaput - kraje z czołówki listy krajów o największej wolności gospodarczej.

Dalej lista idzie tak:

Australia 82, 5 -0, 1.
    Nowa Zelandia 82, 3 +0, 2.
    Szwajcaria 81, 9 +0, 8.
    Kanada 80, 8 +0, 4

Polska jest dopiero na 68 pozycji. A i tak nie są to wszystko kraje ekstremalnie liberalne, chodziaż przy polsce to jak niebo a ziemia. USA za raegana były bardziej liberalne niz pierwsza trojka razem wzieta.
    2012-04-22, 21:14

;feature=bf_next&list=FL97hHPs6jyfju198jX7IPOw podstawy gospodarki wolnorynkowej.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
  • Cytuj Zgłoś nadużycie

Ja za prąd płace 40! I co? Można? A można!

Gezas...

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Mozna nawet 0zl.
    Ameryki nie odkryles/as.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    lazankowy napisał(a): Pracodawca płaci ci tyle ile warta jest Twoja praca. Sprzątacz może zarobić np 1200 zł sprzatając klatki i 100 tysięcy dolarów sprzątając reaktory atomowe (bo tyle płacą za taką pracę). Jeśli jesteś potrzenym pracownikiem pracodawca zapłaci ci więcej niż innym i tak to działa.

Niestety to wcale tak nie działa w naszych realiach. Płacą tyle ile muszą, bo wiedzą, że na jedno miejsce pracy jest stos podań, więc nie martwią się tym, że nie będą mieli kogo posadzić na miejscu tego który nie chce pracować za marną kasę. Przyjdzie następny i jakiś czas można będzie wykorzystać jego naiwność jaką kupił na rozmowie o pracę (wysoka płaca, super atmosfera itd. ) Gdyby nie było płacy minimalnej płacili by jeszcze mniej bez względu na to ile rzeczywiście wypracowałeś. Dowodem na to są właśnie APT które wykorzystują to o czym pisałem wyżej. To zwykła dżungla, która nie powinna mieć miejsca w cywilizowanym społeczeństwie. Ludzi pracy ogólnie ma się za nic i nie piszę tego w kontrę tylko ze swojego doświadczenia. Wiem ile wypracowywałem, a wiem ile mi za moją pracę płacono i nie było w tym żadnego realnego uzasadnienia, to była zwykła ludzka chciwość, która do reszty opanowała pracodawcę. Przykładów można by mnożyć... niestety...

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Bolo jest 100 osób na 1 miejsce bo nei mamy wolnego rynku tylko masę regulacji i obciążeń.

Pozdrawiam.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    Ja również znam nie tylko Polskę. No i powtarzam - Polska z kapitalizmem nie ma nic wspólnego. Polska i cała UE to socjalizm, wielka biurokracja, horendalnie wysokie podatki i koszta pracy i minimalne pensje. Kapitalizm był - jak już pisałem - w USA i dlatego kraj ten miał szansę się wzbogacić. Nie myl proszę socjalizmu z kapitalizmem. Pozdrawiam.

Ten kraj przede wszystkim wzbogacił się poprzez ciągłe wywoływanie wojen, a nawet na tej, której nie wywołał jako jedyny się wzbogacił i wyszedł na plus-patrz II wojna światowa. A o innych możesz sobie poczytać, a dowiesz się jak USA stało się potęgą.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

A czy wiesz, że "keynesiści" uważali, że 2 WS zniszczy gospodarkę USA? Okazało się, że nie zniszczyła. USA świetnie radziło sobie po wojnie ze względu na dużą wolność gospodarczą i minimalną ilość regulacji. O tym Ty sobie możesz poczytać w dowolnym podręczniku historii gospodarczej świata :).

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Pewnie w Iraku, a teraz w Afganistanie też znaleźli się przez swoją wolność gospodarczą... Nie, znaleźli się tam dlatego, że tam tryska ropa i tyle. Takie proste i naprawdę nieskomplikowane. Proszę tylko nie pisz farmazonów o tzw> wojnie z terroryzmem, bo w tą to już nawet mój synek nie wierzy. A ja się cieszę, że żyję tu gdzie żyję, a USA to ostatni kraj do którego kiedykolwiek pojadę. Nasz kraj jest naprawdę piękny, tylko żeby nam było lepiej potrzeba zmiany mentalności z twz. Katolickiej na ludzką Tak żeby każdy widział drugiego człowieka! My jako naród potrafimy tylko narzekać na los i idąc do kościoła czyścimy swoje brudne sumienia po to, żeby potem wykorzystać jeden drugiego. Dla mnie to bez różnicy jak nazywasz system w którym żyjemy, bo tak naprawdę ważne dla mnie jest tylko to, żebym wiedział, że pracuję i żyję z ludźmi w pełnym i dumnym tego słowa znaczeniu. Niestety w tym pięknym kraju to trudne, bo otacza nas zawiść, chciwość i zazdrość, a szacunek do drugiego człowieka w miejscu pracy to całkowity trup moralny. Za przeproszeniem w du--pie mam to czy to socjalizm, czy kapitalizm, bo ani jednej nazwy systemu ani drugiej nie wrzucę do gara... Zawsze i to bez względu na wszystko powinien liczyć się człowiek. Pozdrawiam.

• 2012-04-24, 13:36Do tego Rząd z czasem doprowadzi wielkimi krokami :(.

• lazankowy napisał(a): Bolo jest 100 osób na 1 miejsce bo nei mamy wolnego rynku tylko masę regulacji i obciążeń. Pozdrawiam. >.

Tak zdecydowanie to jest główny powód katastrofy gospodarczej. Gdyby ograniczyć do niezbędnego minimum ingerencję państwa w gospodarkę oraz dać maksymalnie dużo swobody wiele problemów które gryzą nasz kraj przestało by istnieć.
    Interwencjonizm państwa powinien być ustalony na prostych czytelnych zasadach nie podlegających interpretacji. Interpretacje są zalążkiem korupcji i nadużyć. Pomagamy jedynie tym którzy są ubezwłasnowolnieni stanem zdrowia oraz ich opiekunów. Pozostali niestety do pracy. Jak Pan napisał praca jest -- to akurat popieram Gdy państwo / rząd i samorządy / popuszczą z fiskalizmem ludzie sami sobie poradzą.
    Wracając do stawek minimalnych - jest to dolna granica która powinna być ustalona dla naszego bezpieczeństwa. Jej brak spycha na margines coraz więcej ludzi którzy żądają darmowej opieki. Dając im gwarancję minimalnego pułapu pozostawiamy decyzję o poziomie życia w ich rękach. Ci którzy nie chcą pracować muszą liczyć sami na siebie.

Kliknij w obrazek, aby powiększyć.
  • Cytuj Zgłoś nadużycie

Ponoć mają być podwyżki więc się trochę życie zmieni. Będzie lepiej.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    ~Bernadetta napisał(a): Ponoć mają być podwyżki

Tak, jedzenia, prądu, benzyny. Żyć nie umierać.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Za dużo zeby umrzeć za mało zeby żyć.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    ~LUCYFER napisał(a): Za dużo zeby umrzeć za mało zeby żyć. >.

No co przecież ma byc 1500 najmniej. A za to da sie wyżyć. Nie wiem kto ma dostać podwyżke ale tak ałyszałam.