Dopóki mamy takie władze a nie inne, musimy nauczyć się żyć za te 1100 miesięcznie a śmiem twierdzić, że będzie coraz gorzej. Wszytko w tym państwie się sypie, wszystko jest chore...jak może być dobrze skoro od 30lat rządzą ci sami ludzie, którzy wymieniają się tylko stołkami i dbają o swój interes...Nie chce wchodzić na temat polityki, bo to i tak nic nie da...my tu na dole możemy sobie jedynie ponarzekać i to wszystko co nam zostaje. Bo i tak zrobią co będą chcieli...
Jak przeżyć za 1100 zl miesięcznie
-
-
~Anonim napisał(a): Zarabiam 1100 zł miesięcznie za mieszkanie płacę 350zł prąd 60 gaz 80 internet 50 z tv zrezygnowałam zostaje mi 560 zł na jedzenie środki czystości itp gdyby ni pomoc rodziców to by była tragedia.
Głosuj na Kaczyńskiego, wszystko będzie dużo tańsze! A benzyna za 2 zł he he he :-)
A tak w ogóle, 60 żł za prąd? Musisz z niego korzystać chyba okazjonalnie co? -
Ja tez mam pytanie jak żyć za te pieniądze, dokładnie 1000zł gdzie miesięcznie wydaję ok 200 zł na dojazdy, minus opłaty, jedzenie, leki!
-
Jak przeżyć szukać innej pracy lepiej płatnej lub gdzieś dorabiać i kombinować.
-
Tak, w tych czasach jak się nie kombinuje to się wegetuje, true story.
-
Poprostu trzeba szukać zmian i próbować, a nie stać z założonymi rękoma i narzekać.
-
Zapytaj polityków.
-
kalla napisał(a): Najniższa krajowa na etat to1500 brutto czyli jakieś 1200 netto - to jest jałmużna! Nie starczy na życie ale 600 zl? To chyba niemożliwe by ktoś zarabiał na cały etat.
W zatrudnieniu przez APT taki mniej więcej zarobek wychodzi przy pełnym etacie... W kwietniu to 160 h x 5 zł. = 800zł. Brutto - podatek - składki wychodzi sześćset parę zł. Na rękę. Ponieważ jest to umowa zlecenie a nie umowa o pracę gdzie faktycznie obowiązuje najniższa 1500zł. Brutto...
Oczywiście na umowę tzw. śmieciową nie masz urlopu, chorobowego itp. świadczeń. I uwaga! Nie otrzymasz zasiłku po zwolnieniu bo nie zarabiałeś najniższej krajowej! Pisał o tym chociażby Przemysław w temacie o APT...
I byłem zaskoczony, że nie zabrali głosu zwolennicy SLD, PISu, Samoobrony. Ja rozumiem, że "Paniom nie robiącym zakupów w "Biedronce" i "Tesco" pewne tematy nie są wiarygodne...
Zauważył to już GREGINFO i napisał wprost w innym temacie... "Trafił swój na swego"O kim tak napisał? A ja w pełni zgadzam się z jego opinią. I nie jest to "żartobliwe". -
Brawo!
-
Zarabiam 1100 brutto za 160-180 godzin pracy bez świat chorobowego itd pracę jaką znalazłam to taką niestety poniżej mojego wykształcenia. Okazuje się że tylko do takiej się nadaję bo chamsko mówiąc jestem panną na dodatek z małym dzieckiem a to blokuje mi wiele jak nie większość możliwości pracy w Bolesławcu. Oczywiście mogę znaleźć taką na 3 zmiany ale chciałabym widywać dziecko w rozsądnych godzinach i mieć siłę spędzić z nim czas. Ojciec dziecka pomaga bo opłaca czynsz i niektóre rachunki, ja resztę którą zarobię przeznaczam na dziecko czyli przedszkole 400! Ubranie lekarzy buty, czasem zabawki, jem niewiele i w sumie tanio po to żeby mała miała owoce i inne zdrowe rzeczy, I codziennie muszę zacisnąć zęby żeby jakoś przeżyć kolejne 24 h. NAPRAWDĘ TAKIE PIENIĄDZE TO TYLKO PO TO ŻEBY PRZEŻYĆ A NIE ŻYĆ, a ludzie zarabiają jeszcze mniej i aż dziwi mnie że nie ma fali samobójstw i bomb pod siedzibami polityków.
-
APT czyli -> agencja pracy tymczasowej... to jest wielki zlodziejski uklad! To samo tyczy sie APT gdy wyjezdza sie za granice hehh tez ladnie zdzieraja i kradna godziny pracy! Najlepsze ze to wszystko jest w pelni legalne! Te cale wszystkie agencje to jest niewolnidztwo 21 wieku!
Kiedys murzyni byli lapani w siatke i wywozeni z afryki do USA i tam byli taniom silą robocza, TERAZ TO MIEDZY INNYM POLACY SĄ MURZYNAMI 21 WIEKU! POlska narod ktory mial tak wspaniała przeszlosc teraz jest zapomniany i wykorzystywany!
Musimy byc mocni i nie damy sie, ale do tego trzeba zrobic rewolucje bo kraj sie marnuje przy obecnej niekompetentnej wladzy.
Sposob myslenia Polakow tez wymaga zmian, za duzo ludzi mysli tylko o sobie i takie egoistyczne myslenie zeby tylko sie nachapac pieniedzy i miec wszystko w dupie.
Polska zasluguje na to zeby byla dobrze zarzadzana i na to zeby sie rozwijala.
Niestety to co sie dzieje obecnie to jest nie do przyjecia.
Zostaly bardzo wyraznie nadszarpniete nerwy obywateli, jeszcze niedlugo a narod moze nie wytrzymac tego nierobstwa rzadu Platformy Obywatelskiej.
Nie chcem zyc w nedzy i powoli trace cierpliwosc bo ledwo wiarze koniec z koncem! Jestem bardzo rozczarowany panem Tuskiem myslalem ze bedzie wygladalo inaczej moje zycie. Myslalem ze jak skoncze studia to zaloze rodzine... ze kupie mieszkanie i bede zyl samodzielnie. Nie mam nawet pracy tylko dorabiam sobie jak jakis malolat w markecie! Co to ma byc? To ja konczylem studia zeby teraz nic nie robic? Za granica polskie obozy pracy werujace polakow i kantujace przy wyplatach! Dlaczego nikt sie tym nie zajmie? Dlaczego jak pracowalem na budowie to mialem stawke 15 zl za godzine a emigrant z ukrainy ktory wykonywal taką prace jak ja mial tylko 14, 50 zl /h czyli roznica tylko, 50gr! Gdzie polak za granica zarabia. 50 mniej niz np niemiec czy holender? Tam polak dostaje polowe mniejsze garze... Pytanie po co wiec sciagacie ukraincow do polski skoro nie sa oni tansi od polakow, przeciesz mamy duze bezrobocie wiec gdzie jest LOGIKA! PANIE TUSK JEST PAN DLA MNIE SKRESLONY I MAM NADZIEJE ZE WIECEJ LUDZI PRZEJRZY NA OCZY I ZE OBALONY ZOSTANIE PANA RZĄD! JUZ WYSTARCZY, dziekuje panu za te lata nierobstwa i gratuluje kompetnetnych kolegow z Platformy. Pan jest premierem dobrym bo ma pan te zdolnosci ale pana rzad niestety to banda glopkow... przepraszam za szczerosc ale niestety sam pan nie zdziala wiele a niestety nie ma kto panu pomagac w rzadzeniu polską... -
~cyl napisał(a): W zatrudnieniu przez APT taki mniej więcej zarobek wychodzi przy pełnym etacie... W kwietniu to 160 h x 5 zł. = 800zł. Brutto - podatek - składki wychodzi sześćset parę zł. Na rękę. Ponieważ jest to umowa zlecenie a nie umowa o pracę gdzie faktycznie obowiązuje najniższa 1500zł. Brutto... Oczywiście na umowę tzw. śmieciową nie masz urlopu, chorobowego itp. świadczeń. I uwaga! Nie otrzymasz zasiłku po zwolnieniu bo nie zarabiałeś najniższej krajowej! Pisał o tym chociażby Przemysław w temacie o APT... I byłem zaskoczony, że nie zabrali głosu zwolennicy SLD, PISu, Samoobrony. Ja rozumiem, że "Paniom nie robiącym zakupów w "Biedronce" i "Tesco" pewne tematy nie są wiarygodne... Zauważył to już GREGINFO i napisał wprost w innym temacie... "Trafił swój na swego"O kim tak napisał? A ja w pełni zgadzam się z jego opinią. I nie jest to "żartobliwe".
To chyba nie bardzo rozumiem .Co ma do tematu fakt,że nie robie zakupów w Biedronce? Czy oznacza to,że nie znam polskich realiów? Nie rozumiem tego postu.co miał na celu.
-
Cztery lata temu napisałem post który jest odezwą i protestem przeciwko wyzyskowi. Ustanowienie minimalnej stawki godzinowej będącej 1/160 minimalnej płacy bez względu na rodzaj umowy o pracę powinno zapobiec tworzeniu niewolnictwa XXI wieku. Oto link do strony
http://przemyslaw1954.blog.onet.pl/Prawo-do-przezycia,2,ID279446831,n. -
Q.
-
Myślę, że po dokładnym przeczytaniu Kallu zrozumiesz, że w pewnych tematach delikatnie mówiąc i przy całej sympatii dla Twojej osoby nie powinnaś się wypowiadać... Nie możesz negować opinii osób, które tak śmiesznie mało zarabiają (. Ale. 600 zł. Itd)... tylko dlatego, że naprawdę nie znasz takich osób... Ja znam i to właśnie z tych marketów oraz z większości firm ochroniarskich... Ponieważ nie pierwszy raz napisałaś, że nie robisz zakupów w Biedronce... no to nie znasz realiów... tam znalazłabyś przykłady i wśród pracowników i klientów...
I proszę Cię nie pisz więcej, że 1200zł netto to jałmużna... za taką jałmużnę żyje bardzo duża część społeczeństwa... i bezwiednie mogą czuć się urażeni.
Mimo wszystko serdecznie pozdrawiam i nie miej do mnie urazy.