Możemy podyskutować na temat ryzyka. Każdy z nas je oceniał. Jeżeli jesteś tak doskonale poinformowany podpowiedz mi, kiedy w końcu skończą ze sztucznym utrzymywaniem kursów walut. Tak się tworzą majątki bez wychodzenia z domu. Tusk pojawił się w telewizji na zielonej wśród czerwonych wyspie wspaniałego wzrostu gospodarczego? Wzrost gospodarczy to mocna złotówka jak nie to inaczej majówka haha. Pamiętam czasy gdy marka dochodziła latem do 6 złotych, następnie w październiku wynosiła 2, 40 a w styczniu 4, 20. Dla mnie to jeden wielki przekręt. Będę głosować na tych, którzy nie zabierają mi kasy z portfela.2010-06-23, 10:47Jak sobie sami nie zarobimy to nikt nam nic nie da, ale przynajmniej niech nam nie zabiera.
Wybory prezydenckie 2010 – druga tura
-
-
Sztuczne utrzymywanie kursów walut skończy się po wejściu do strefy euro :-)
-
Masz rację, co oznacza że dopiero za kilka lat a do tego czasu znowu bogaci i dobrze pionformowani zarobią na przekrętach walutowych grube miliony a emeryci dostaną po dupie. Jak będzie rządzic PO to w momencie przechodzenia do strefy euro za 1 Euro będziemy płacić ponad 4-5zlotych ( tyle co za ich rządów). Policz więc ile Polski emeryt ze starego portfela dostanie emerytury w Euro... kpina. Dlatego zagłosuję na Kaczyńskiego, bo najpierw należy umocnić złotego a później myśleć o EURO. Jak będzie silny złoty to bez znaczenia będzie czy złotówki czy euro. Masz może jakąś informację w jaką aferę był Kaczyński umaczany, bo ja nie. Natomiast afer z udziałem PO wyliczyć mogę wiele: 1- Katar; 2- Fiat; 3-sztuczne kursy waluty; 4- tzw. "komercjalizacja" szpitali. Kpina; 5- afera łapówkarska dotycząca właśnie prywatyzacji służby zdrowia Pani PO i agenta"Tomka"; 6- próba przemytu przez Palikota kasy ponoć na zakup domu we Włoszech i co, ano nic dywanik i miotełka drogi kolego.
-
Majko, Edgar jest wątpliwie zadowolonym posiadaczem kredytu w walucie Szwajcarii od ładnych kilku lat, jeszcze raz spytam, czy Kaczyński albo Tusk ustalają kurs waluty w kantorze? Majko, przy twojej racie 2700, Edgar to tylko pikuś :) - a na marginesie wzrost gospodarczy to także eksport znaczy słaba złotówka :) Maju do kogo te pretensje, że amerykańskie, brytyjskie, chińskie /Hong kong/ i Bóg wie jaki prywatne banki spekulują złotówką? Stary Satyr ma racje, euro i skończy się hossa na złotówce - bo jej nie będzie :).
-
Kołem napędowym gospodarki było i będzie budownictwo. Tanie kredyty to więcej sprzedanych mieszkań zarabiają więc firmy usługowe, przemysł meblowy, elektroniczny itp. zgadza się? Eksport to tylko jeden z elementów wzrostu.
-
Maju, proszę czytaj ze zrozumienie, co napisałem powyżej? "... wzrost gospodarczy to TAKŻE eksport znaczy słaba złotówka. " Zgadza się? A, jak to określasz "kołem napędowym" jest na razie niestety :( konsumpcja wewnętrzna. Ale schodzimy z temat, a tematem jest 2 tura wyborów prezydenta - który na szczęście ma śladowy wpływ na gospodarkę :) Powtórzę po raz ostatni, to MY WYBORCY rozliczymy za 24 miesiące, Tusko-Pawlakowy pomysł na Polskę, w tym jej gospodarkę. Mam nadzieję, że po prostu nie będą się do niej wtrącać :).
-
Edgar! Wzrost gospodarczy to rozszerzanie się zdolności danego kraju do produkcji towarów i usług pożądanych przez ludzi- zgadza się? Więc eksport jest tylko jednym z wielu czynników mających wpływ na wzrost gospodarczy. Zauważ ile różnych branż produkować będzie więcej czyli zarabiać więcej i zatrudniać ludzi więcej jak będą tanie kredyty i boom w budownictwie. Mówisz za 24 miesiące- można i tak, byle by nie było jak powiedział Korwin-Mikke, " rząd będzie pomagał rodzinie w I roku; II roku, III roku a w czwartym rodzina zdechnie" Dosadne ale prawdziwe. W naszym kraju nie może być tak, że ustala się prawa dla bogatych a maluczcy i średniacy dalej będą jeszcze bradziej odstawać? Kaczyński już nie raz i nie dwa pokazał, że nie można go kupić i mam nadzieję, że wygra.
-
Ktoś kiedyś powiedział, że zasadniczym celem członkowsta Polski w Unii Europejskiej jest przyśpieszenie rozwoju gospodarczego i wzrostu zamożności jednostek do poziomu porównywalnego z tym, jaki istnieje w krajach gospodarczo rozwiniętych. Minęło już 6 lat jak jesteśmy w Unii i co? Ma być lepiej tylko eksporterom a co z szarą masą?
-
Maju :) przy twojej racie kredytu 2700 zł czy nawet 1800 zł na miesiąc, jesteś szara masa czy ekspert? Czy byłoby cię stać na tę ratę 6 - 7 lat temu - bo mnie, na mój kredyt nie byłoby wtedy stać.
-
Spłacam kredyt od 2002 roku, co oznacza że powinnam teraz płacić mniej niż w 2002 a płacę o wiele więcej ( cud nad Wisłą) i było wtedy mnie stać. Gdyby moje prognozy były tak pesymistyczne jak obecna sytuacja w Polsce (zaznaczam, że nie straciłam pracy wręcz awansowałam) to wątpię czy teraz podjęłabym decyzję o kredycie bankowym. Jak widzisz ja powinnam głosować za Komorowskim i jego zielonym światłem dla wybranych - mam doskonałą pracę, wykształcenie, myślę również, że i szacunek u ludzi- ale ja szanuję ludzi( bez względu na opcję polityczną) którzy myślą o tych, którzy nie mieli tyle szczęścia co ja.2010-06-23, 13:37Zresztą nie lubię obłudy i fałszu. Dziwnym trafem spotyka się Kwaśniewski z Tuskiem( zbieg okoliczności? ). Cimoszewicz, Nałęcz, Wałęsa, Kutz poplecznicy Komorowskiego? Moim zdaniem "róbta co chceta" aby wróciły dawne czasy. Zawłaszczysz kurę raz wyrok w zawieszeniu, zawłaszysz drugi tzw. recydywa 10 lat, zawłaszczysz miliony popełniłeś błąd lub kasa na drogich prawników i przedawnienie! Jeszcze raz powtarzam, moje pokolenie przeżyło już jedno jednowładztwo i jak wiemy na dobre to nam Polakom nie wyszło.
-
No właśnie, zdaje się ze jednowładztw było już kilka , ale to ostatnie -wybitnie utkwiło mi w pamięci :-)
-
Proponuję, aby gość, który cytuje polonica. Net, poczytał sobie ten ciekawy portal trochę dłużej. Jeżeli będzie podchodził do lektury równie poważnie co do tej pory, z pewnością w przyszłych wyborach zagłosuje na Leszka Bubla, albo podobne persony... No i oczywiście szybciutko zaprenumeruje "Poznaj Żyda".2010-06-23, 14:09Może ten gość już mierzy krzywiznę nosa własnej matce...
-
Tylko Jaroslaw jest najlepszy.
-
Chore kaczki czeka odstrzał ponieważ grozi to zarazą i nie można dopuścić do epidemii na cały kraj!
-
Olio, aleś się wykazał. Czeka cię odstrzał, boś bardzo chory.