Przepis na święta: Super kruche ciasteczka z twarogu

Ciasteczka
fot. platebykate.com Ciasteczka to zawsze dobry pomysł. Poprawiają humor i rozczulają serce każdego amatora słodyczy. Zwłaszcza, jeśli są pyszne i banalnie proste do zrobienia. I właśnie takie są super kruche i pyszne ciasteczka z twarogu.
istotne.pl 1 platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Dokładnie cztery składniki – najkrótsza lista z możliwych. Na szczycie tej listy twaróg, gwiazda zdrowych śniadań. Zaskoczeni? Ja byłam. Gdy w odpowiedzi o przepis na ciasteczka, którymi poczęstowała mnie przyjaciółka, słyszałam, że są zrobione z białego sera, nie mogłam ukryć zdziwienia. Ciasteczkami poczęstowała mnie koleżanka i już pierwszy kęs sprawił, że znalazłam się w ciasteczkowym niebie.

Ciasteczka z twarogu są lekkie, super chrupiące i bardzo proste w wykonaniu. Na pierwszy rzut oka przypominają ciasto francuskie. I właśnie to jest genialne – prawdziwe ciasto francuskie wymaga żmudnego wałkowania i sporo czasu. A tu – minimum wysiłku a efekt jak z najlepszej cukierni. Posypane na wierzchu brązowym cukrem ciasteczka z twarogu w zasadzie nie potrzebują więcej dodatków. No może szklanki mleka albo dobrej herbaty.

Kruche ciasteczka z twaroguKruche ciasteczka z twarogufot. platebykate.com

Super kruche ciasteczka z twarogu

Z przepisem poradzą sobie nawet ci, którzy do kuchni zaglądają rzadziej niż rzadko. Ser wystarczy rozdrobnić widelcem i wymieszać z miękkim masłem, takim, które godzinkę, dwie postało w temperaturze pokojowej. Jeśli lubicie waniliowe klimaty, dodajcie trochę ekstraktu z wanilii. Na koniec mąka i w zasadzie gotowe. Wystarczy kilkoma ruchami zagnieść ciasto, zawinąć w folię i dobrze schłodzić.

Ciasto na ciasteczka z twarogu zwykle zagniatam wieczorem. Jeśli spokojnie poleżakuje w lodówce, ciastka będą jeszcze bardziej chrupiące, więc pod żadnym pozorem nie pomijajcie tego etapu. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra i wycinamy z niego małe ciasteczka. Ja robię to albo kieliszkiem, albo małymi foremkami do ciastek.

Każde ciasteczko smaruję mlekiem i posypuję brązowym cukrem. Możesz użyć też cukru waniliowego albo innego cukru smakowego. Nie żałuj, bo w samych ciasteczkach nie ma ani grama cukru. Piecz z termoobiegiem, który jeszcze doda ciastkom chrupkości.

Po upieczeniu pozwól ciasteczkom spokojnie ostygnąć na kratce. Wiem, wiem, będą kusić, ale naprawdę warto poczekać, by dobrać się do ich pysznego wnętrza.

Jeśli szukasz ciekawych przepisów na na ciasteczka  koniecznie spróbuj też pysznych i równie prostych ciasteczek z orzechami pekan. Jest delikatny, pyszny i elegancki. Więcej moich przepisów znajdziesz na  www.platebykate.com.

Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Ciasteczka z twarogu – przepis

Przygotowanie 10 min. Pieczenie 15 min.

Składniki:

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie
  • dodatkowo 5 łyżek brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj miękkie masło, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Do masy serowej dodaj mąkę i szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra. Za pomocą kieliszka lub foremki do ciastek wycinaj nieduże ciastka. Każde ciastko posmaruj mlekiem i obficie posyp cukrem. Piecz 15-17 minut z termoobiegiem. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Reklama