Sezon na czosnek niedźwiedzi jest króciutki. Gdy tylko słońce zaczyna przygrzewać, ustępuje pola innym roślinom. Tym bardziej warto ten czas wykorzystać. I dla smaku, i dla zdrowia, które kryje się w niepozornych listkach.
To prawdziwa apteka, bo w czosnku niedźwiedzim znajdziemy alliinę, jedną z najsilniejszych substancji bakteriobójczych. A ta po rozdrobnieniu przekształca się w allicynę, która zwalcza infekcje układu pokarmowego i oddechowego. I jest jej dużo więcej, niż w znanych wszystkim ząbkach czosnku. Do tego sporo siarki, która pobudza odporność.
Naukowcy znaleźli w czosnku niedźwiedzim substancje przeciwdziałające nowotworom, obniżające ciśnienie, wspomagające serce, pomagające w leczeniu reumatyzmu i obniżające poziom cholesterolu. I takie, które na cerę i włosy działają lepiej, niż niejeden kosmetyk.
I najważniejsze: czosnek niedźwiedzi jest pyszny. Delikatniejszy od klasycznych ząbków, bardziej subtelny, ale i bardzo aromatyczny. Ma wyraźny posmak trawy, który świetnie komponuje się z sałatami, szparagami, nowalijkami. Możesz dodać go do majonezu czy sosu holenderskiego. Wspaniale smakuje z prostymi daniami z makaronu, risotto i sałatkami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Poniżej prezentujemy przepisy na trzy dania z czosnkiem niedźwiedzim. Wystarczy kliknąć na tytuł przepisu.
Pesto z czosnku niedźwiedziego
Idealne do makaronów i grzanek, ostre, kremowe i cholernie zdrowe. Zrobienie zielonego sosu to bułka z masłem. I świetny sposób na to, by smakiem czosnku niedźwiedziego cieszyć się dłużej. Do pesto zaledwie kilku składników, 5 minut i trochę odwagi. A smak na pewno wynagrodzi wysiłek.
Zupa z czosnku niedźwiedziego
Idealna na wiosenny obiad: rozkosznie kremowa, delikatna i cholernie zdrowa. Zupa z czosnku niedźwiedziego to jeden z moich ulubionych przepisów. I sposób na szybki i zdrowy obiad, bo właściwie nie wymaga wysiłku. Kremowości nadają jej ziemniaki, seler – korzennych nut, a por charakteru. I świetnie komponują się z czosnkiem niedźwiedzim.
Masełko z czosnkiem niedźwiedzim
Wiosenna wersja masła czosnkowego. Cudownie smakuje na świeżych grzankach, z opiekanymi ziemniaczkami czy jak dodatek do steków. Masełko z czosnkiem niedźwiedzim to także świetny sposób, by przedłużyć krótki sezon na to pyszne i zdrowe zioło.