Listki pełne mocy. I smaku! Przepisy na weekend

Czosnek niedźwiedzi
fot. platebykate.com Ceniły go znachorki i czarownice. I jak głosi legenda, są przysmakiem niedźwiedzi, które budzą się z zimowego snu. Stąd jego nazwa. Czosnek niedźwiedzi to prawdziwe zielone złoto – jest nie tylko mega zdrowy ale i bardzo smaczny.
istotne.pl 1 kuchnia, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Sezon na czosnek niedźwiedzi jest króciutki. Gdy tylko słońce zaczyna przygrzewać, ustępuje pola innym roślinom. Tym bardziej warto ten czas wykorzystać. I dla smaku, i dla zdrowia, które kryje się w niepozornych listkach.

To prawdziwa apteka, bo w czosnku niedźwiedzim znajdziemy alliinę, jedną z najsilniejszych substancji bakteriobójczych. A ta po rozdrobnieniu przekształca się w allicynę, która zwalcza infekcje układu pokarmowego i oddechowego. I jest jej dużo więcej, niż w znanych wszystkim ząbkach czosnku. Do tego sporo siarki, która pobudza odporność.

Naukowcy znaleźli w czosnku niedźwiedzim substancje przeciwdziałające nowotworom, obniżające ciśnienie, wspomagające serce, pomagające w leczeniu reumatyzmu i obniżające poziom cholesterolu. I takie, które na cerę i włosy działają lepiej, niż niejeden kosmetyk.

I najważniejsze: czosnek niedźwiedzi jest pyszny. Delikatniejszy od klasycznych ząbków, bardziej subtelny, ale i bardzo aromatyczny. Ma wyraźny posmak trawy, który świetnie komponuje się z sałatami, szparagami, nowalijkami. Możesz dodać go do majonezu czy sosu holenderskiego. Wspaniale smakuje z prostymi daniami z makaronu, risotto i sałatkami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Poniżej prezentujemy przepisy na trzy dania z czosnkiem niedźwiedzim. Wystarczy kliknąć na tytuł przepisu.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Idealne do makaronów i grzanek, ostre, kremowe i cholernie zdrowe. Zrobienie zielonego sosu to bułka z masłem. I świetny sposób na to, by smakiem czosnku niedźwiedziego cieszyć się dłużej. Do pesto zaledwie kilku składników, 5 minut i trochę odwagi. A smak na pewno wynagrodzi wysiłek.

Pesto z czosnku niedźwiedziegoPesto z czosnku niedźwiedziegofot. platebykate.com

Zupa z czosnku niedźwiedziego

Idealna na wiosenny obiad: rozkosznie kremowa, delikatna i cholernie zdrowa. Zupa z czosnku niedźwiedziego to jeden z moich ulubionych przepisów. I sposób na szybki i zdrowy obiad, bo właściwie nie wymaga wysiłku. Kremowości nadają jej ziemniaki, seler – korzennych nut, a por charakteru. I świetnie komponują się z czosnkiem niedźwiedzim.

Zupa z czosnku niedźwiedziegoZupa z czosnku niedźwiedziegofot. platebykate.com

Masełko z czosnkiem niedźwiedzim

Wiosenna wersja masła czosnkowego. Cudownie smakuje na świeżych grzankach, z opiekanymi ziemniaczkami czy jak dodatek do steków. Masełko z czosnkiem niedźwiedzim to także świetny sposób, by przedłużyć krótki sezon na to pyszne i zdrowe zioło.

Masełko z czosnkiem niedźwiedzimMasełko z czosnkiem niedźwiedzimfot. platebykate.com

Reklama