Jak przygotować domowy majonez na święta?

Majonez
fot. platebykate.com Kremowy, delikatny i niebezpiecznie pyszny zwłaszcza, jeśli przygotujecie go samodzielnie. Domowy majonez. Idealny do jaj, mięs czy sałatek. I bardzo prosty do zrobienia. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com.
istotne.pl 1 gotowanie, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Jeśli i u Ciebie w domu trwa odwieczna wojna o to, czy lepszy jest majonez produkowany w okolicach Kielc, czy ten o właściwościach dekoracyjnych to jest na to rada. Domowy majonez. Dzięki nowoczesnym kuchennym akcesoriom zrobienie słoiczka pysznego sosu zajmie dosłownie 5 minut a smak? Boski.

O majonez kłócą się nie tylko Polacy. Anglicy twierdzą, to dzięki nim zajadamy się jajecznym sosem. Mieli go wymyślić obrońcy obleganego przez Francuzów Mahón. Oblężenie trwało, zapasy topniały aż w spiżarni twierdzy zostały tylko jajka i oliwa. Z nich żołnierze zrobili sos do… gotowanych jaj. A po upadku twierdzy zasmakowali w nim zdobywcy.

Co na to Francuzi? Odpowiadają: bzdura. I podają kilka alternatywnych, oczywiście francuskich wersji. Pewne jest tylko jedno – zanim do sklepów trafił majonez produkowany na skalę przemysłową robiono go w domu. Co i wam polecam.

Prosto, pysznie, zdrowo

By przygotować majonez potrzebujecie jedynie odrobinę odwagi i ręczny blender. I składników sosu oczywiście:  jajek, neutralnego w smaku oleju, musztardy, octu lub soku z cytryny i przypraw. Bez konserwantów i sztucznych barwników.

Do przygotowania domowego majonezu możesz użyć też olejów smakowych i przypraw jakie lubisz. W moim nie może zabraknąć soku z cytryny i ostrej musztardy, bo lubię wyraźne smaki. Dobrym, choć zdecydowanie pikantnym dodatkiem jest sos sriracha, a zaskakującym – czarny czosnek. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Domowy majonez może stać w lodówce od 10 do 14 dni. Świetnie sprawdzi się jako baza do domowego sosu tatarskiego. Przepis na domowy majonez znajdziesz na moim blogu platebykate.com.

Zapraszam Cię też na mój profil na Instagramie gdzie znajdziesz przepis w formie video. 

Składniki

  • 1 jajko małe
  • 200 ml oleju roślinnego 1,5 szklanki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru pudru płaska
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu opcjonalnie

Sposób przygotowania

  1. Jajko sparz wrzątkiem i rozbij.
  2. Jajko, musztardę, sól, pieprz, cukier puder i sok z cytryny włóż do wąskiego pojemnika lub miski. Wlej olej.
  3. Włóż ręczny blender (żyrafę) tak, by dotykał dna i zacznij miksować na wolnych obrotach.
  4. Ubijaj aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.

Reklama