Mazurek wielkanocny – 3 przepisy, które was zachwycą

Mazurek wielkanocny
fot. platebykate.com Bogato zdobiony, słodki i pyszny – żadne ciasto nie kojarzy się z Wielkanocą jak mazurek. W polskiej tradycji był symbolem zakończenia Wielkiego Postu i nagrodą dla tych, którym udało się wytrwać w postnych wyrzeczeniach. Warto odkurzyć stare przepisy bo mazurek to ciasto wyjątkowe.
istotne.pl 1 wielkanoc, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Podobno przywędrował do Polski z Turcji. Czy to prawda? Pewności nie ma. Tak jak nie ma pewności, czy jest choć ziarno prawdy w tym, że swoją nazwę zawdzięcza mieszkańcom Mazowsza, nazywanych kiedyś Mazurami. Pewno jest tylko to, że mazurki na polskim stole pojawiają się od XVII wieku. I to, że w każdej odsłonie są po prostu pyszne. By smakowały i prezentowały się wyjątkowo warto trzymać się kilku zasad.

Prawdziwy mazurek nie może być gruby. W przeciwieństwie do wielkanocnych bab, jest płaski i cieniutki, i taki być powinien. W starych polskich książkach kucharskich ciasta, które jest podstawą placka, nie powinno być więcej niż „na palec”. Bazą zwykle jest kruche, maślane ciasto.

Druga warstwa to kremy, powidła, marcepan albo czekolada. Kombinacji może być wiele i wiele pomysłów. Krem czekoladowy? Pewnie. Albo lukier. Można puścić wodze fantazji.

I na koniec – zdobienie. Tradycyjny mazurek powinien oczarować bogactwem i przepychem. A że w sklepach mamy dziś ogromny wybór, mazurek może być prawdziwym dziełem sztuki. Zdobienie można też powierzyć najmłodszym członkom rodziny.

Poniżej trzy ulubione przepisy na mazurki.

Mazurek różany

Subtelny i delikatny krem i kruche, uwodząco maślane ciasto – mazurek różany to kwintesencja Wielkanocy. I jeden z klasycznych, staropolskich przepisów. Pachnący, elegancki i wiosennie pastelowy. A różany aromat podbije serce każdego wielbiciela słodyczy.

Przepis na mazurek różany

Mazurek różanyMazurek różanyfot. platebykate.com

Mazurek figowy

Pierwsze skrzypce grają w nim figi z delikatnym aromatem pomarańczy i cynamonu. Baza to kruche, maślane ciasto. A wszystko przykryte lekką, czekoladową kołderką. Mazurek figowy – oryginalny, zaskakujący i nieziemsko pyszny deser na Wielkanocny stół.

Przepis na mazurek figowy

Mazurek figowyMazurek figowyfot. platebykate.com

Mazurek z adwokatem

Mazurek dla dorosłych. Pięknie złoty od adwokata i dzięki niemu lekko alkoholowy. Na cienkim jak opłatek kruchym cieście z odrobiną kwaśnej konfitury. Prosty ale efektowny mazurek, który zachwyci wszystkich wielbicieli likieru jajecznego.

Przepis na mazurek z adwokatem

Mazurek z adwokatemMazurek z adwokatemfot. platebykate.com

Reklama