Vendo Park „powstanie na ludzkiej krwi”? Jest stanowisko inwestora

fot. Trei Real Estate Firma Trei Real Estate Poland odniosła się do uwag twórcy profilu „Bolesławiec i okolice dawniej i dziś”.
istotne.pl historia

Otrzymaliśmy oficjalne stanowisko inwestora. Jacek Wesołowski, dyrektor zarządzający Trei Real Estate Poland:

Każdy proces dotyczący zakupu działki, na której chcielibyśmy zrealizować naszą inwestycję, jest wieloetapowy, również pod kątem badania ewentualnych nieprawidłowości związanych z danym gruntem. Tym razem nie było inaczej. Co więcej, w podpisanym przez nas akcie notarialnym znalazło się oświadczenie sprzedającego, z którego wynika, że nie miał on wiedzy o toczących się ewentualnych postępowaniach związanych z działką przy ul. Staroszkolnej w Bolesławcu.

Dodatkowo, w akcie nie znalazła się żadna wzmianka o tym, że grunt jest objęty ochroną historyczną czy konserwatorską, w związku z faktem, że wcześniej mógł tam się znajdować jakikolwiek obiekt czy ważne z punktu widzenia historii miejsce.

Nad transakcją pracowaliśmy dwa lata i w tym czasie dotarły do nas informacje, że w Bolesławcu istniał wcześniej pomnik harcerzy poświęcony pamięci więźniów obozu pracy Gross Rosen. Planowaliśmy, aby przy współpracy z lokalnymi władzami, historykami, czy też lokalnymi aktywistami, ufundować i zorganizować, odpowiednio wyeksponowany pomnik wraz z miejscem pamięci.

Dyrektor dodaje:

Inwestycje Trei są realizowane z poszanowaniem tradycji i historii danego miejsca, czego przykładem jest budowany właśnie Vendo Park w Pułtusku, gdzie przekształcamy na funkcję handlową budynek dawnego dworca PKS. W trakcie prac okazało się, że elementy elewacji mają wartość sentymentalną dla mieszkańców, więc postanowiliśmy zachować i odrestaurować zabytkową mozaikę i zegar z dawnego dworca.

Z kolei w Chodzieży, budując obiekt handlowy, odrestaurowaliśmy mury pozostałe po zamku Grudzińskich i wkomponowaliśmy je w projekt parku handlowego. W Kutnie natomiast jesteśmy fundatorem pomnika założyciela miasta.

I podkreśla:

Także i tym razem jako inwestor jesteśmy gotowi podjąć odpowiednie kroki, by upamiętnić historię Bolesławca.

To stanowisko jest reakcją m.in. na wpis twórcy facebookowego profilu Bolesławiec i okolice dawniej i dziś, który krytycznie odniósł się do tego, gdzie ma powstać Vendo Park:

[…] nowa galeria powstanie na ludzkiej krwi. Kilka lat temu zlikwidowano pomnik ofiar podobozu KL Gross-Rosen [informowaliśmy o tym na naszych łamach wielokrotnie – przyp. istotne.pl], jednego z najbardziej znanych niemieckich obozów koncentracyjnych, jaki się znajdował dokładnie na tym terenie. Pomnik usunięto niby do renowacji, ale nie ma go już pięć lat, a teraz zamierza się zbudować tam galerię handlową.

Na co czekacie najbardziej?
Castorama
69.00 % głosów: 641
McDonald’s
21.74 % głosów: 202
nie będę tam kupował
9.26 % głosów: 86

Przypomnijmy. W poniedziałek informowaliśmy, że Trei Real Estate GmbH (Trei) powiększył portfel gruntów o działkę w Bolesławcu (woj. dolnośląskie). Deweloper kupił teren o powierzchni prawie 70 000 m kw., na którym planuje budowę kompleksu handlowego.

Park handlowy, zlokalizowany przy ul. Staroszkolnej w Bolesławcu (między firmą AMMA a obwodnicą miasta), będzie największym dotychczasowym Vendo Parkiem zbudowanym przez Trei w Polsce. Obiekt dostarczy ponad 9 000 m kw. nowoczesnej powierzchni handlowo-usługowej.

Vendo Park w Bolesławcu - wizualizacjaVendo Park w Bolesławcu - wizualizacjafot. Trei Real Estate

Deweloper rozpoczął już prace projektowe, a start budowy planuje w 2020 roku. Na terenie zakupionej działki Trei zrealizuje również budynek, w którym otworzy się znana sieć marketów budowlanych, będzie to pierwszy tak duży sklep typu DYI w tym mieście. (Z wizualizacji wynika, że może to być Castorama). W sąsiedztwie parku handlowego powstanie również dyskont spożywczy. (Być może Biedronka).

Inwestor:

Vendo Parki to parterowe centra zakupowe wyposażone w duże, wygodne parkingi. W Bolesławcu inwestor planuje utworzenie ponad 700 miejsc dla samochodów. Trei stawia na maksymalną wygodę najemców oraz klientów Vendo Parków, dlatego by zapewnić szybki dojazd do parku handlowego w Bolesławcu deweloper wykona rondo w ciągu drogi krajowej nr 94 (obwodnica miasta).

Jak wynika z wizualizacji, prawdopodobnie powstanie tam też McDonald’s.

Trei Real Estate jest nie tylko inwestorem, ale również zarządcą sieci Vendo Parków. Aktualnie w portfolio dewelopera, wchodzącego w skład niemieckiej grupy Tengelmann, znajduje się 20 parków handlowych zlokalizowanych w Europie.

W Polsce pierwszy Vendo Park został otwarty w 2013 r. w Nysie. Od tego czasu spółka konsekwentnie realizuje strategię rozwoju, zwłaszcza w mniejszych miastach. Dziś centra zakupowe Trei zlokalizowane są w Chełmie, Milanówku, Mińsku Mazowieckim, Skierniewicach, Łodzi, Świdnicy, Dąbrowie Górniczej, Chodzieży i Bytowie.

Co Wy na to? Zapraszamy do dyskusji.