W naszej ofercie znajdziecie Państwo eko-żywność, przyprawy, zioła, suplementy diety oraz zabiegi z dziedziny medycyny naturalnej i bioenergoterapii.
Oferta sklepu
- żywność ekologiczna
- zioła
- kosmetyki
- suplementy diety
- żywność bezglutenowa
- żywność dla diabetyków
- przyprawy
Oferta gabinetu
- theta healing
- dwupunkt
- masaż bańką chińską
- ziołolecznictwo
- świecowanie uszu metodą Indian Hopi
Zdrowe jedzenie zdrowy człowiek. Poradnik pozytywnego odżywiania
Zastanawialiście się drodzy Państwo czy naprawdę mamy wpływ na jakość naszego życia, zdrowia, samopoczucia, na zdrowie naszych dzieci? Poszukując odpowiedzi niejednokrotnie natknęliśmy się na natłok informacji, które ciężko poukładać w sensowna całość. Wielu z nas chciało by rozpocząć nowy rozdział pod tytułem „zdrowe odżywianie”, jednak w natłoku spraw codziennych oraz ilości sprzecznych informacji napływających do nas z mediów i otaczającego środowiska niejednokrotnie jesteśmy zniechęceni, zdezorientowani i zniechęceni do tego by poświecić troszkę swojego czasu i pracy aby zwrócić uwagę na to co jemy, jakie produkty podajemy naszym dzieciom i zastanowienia się czy czasem z dobroci i miłości do naszych dzieci nie wyrządzamy im krzywdy wybierając produkty, dania nie wskazane dla tych małych organizmów, które potrzebują dobrych produktów, z których będą czerpać wszystko to co najcenniejsze by mogły rozwijać się fizycznie oraz emocjonalnie na najwyższym poziomie.
Dobre żywienie dla dzieci
Niewątpliwie mocarzem, które daje energie i moc ku cudownemu wzrostowi naszym małym skarbom jest pożywienie, które ma moc budującą lub destrukcyjną. By pomóc naszym dzieciom rozwijać się w zdrowiu i harmonii powinniśmy baczniej przyglądać się ich pożywieniu w ciągu dnia. Warto zainwestować troszkę swojego cennego czasu na zapoznanie się z wartościowymi produktami i z tymi, które należy wrzucić na czarną listę.
Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych zawirowanych i szybkich czasach wszystko wydaje się trudne a czasem niemożliwe, dlatego chciała bym obalić kilka mitów… takich jak to, że zdrowe odżywianie wymaga wiele wysiłku, jest drogie, czasochłonne a już na pewno nie smaczne. Chciała bym abyście Państwo dali sobie troszkę czasu, nie zniechęcali się i zainwestowali w zdrowie na talerzu, bo to cudowna inwestycja, która szybko zaowocuje zdrowiem, siłą dobrym samopoczuciem, koncentracją spokojem, uśmiechem, ustąpieniem dolegliwości zdrowotnych nie tylko u naszych dzieci ale również u nas samych.
Zioła strażnikami zdrowia. Jak unikać antybiotyków
Z doświadczenia wiem, że zdrowie można budować i przywrócić jedzeniem, że zioła stoją na straży zdrowia i że dzieci mogą być zdrowe mimo wszelkim przeciwieństwom. Jestem mamą Mikołakja lat 5 i Olci lat 4, dwójki zdrowych, energicznych i pogodnych dzieciaczków. Nie zawsze jednak tak było. Mikołaja problemy zdrowotne zaczęły się gdy miał 18 miesięcy, przewlekle na antybiotykach z diagnozą wciąż powracającego zapalenia oskrzeli oraz płuc.
Pamiętam czas, gdy synek w ciągu sześciu miesięcy miał sześć razy zapalenie oskrzeli i dwa razy zapalenia płuc- trudny czas dla rodziny. Po wiele poszukiwaniach, badaniach w końcu diagnoza: astma oskrzelowa oraz silna alergia. Nadszedł czas poszukiwań alternatywy dla sterydów oraz antybiotyków w leczeniu naszego dziecka. Z pomocą przyszła natura i mądrzy ludzie, którzy podpowiedzieli, że dobre odżywianie i zioła to klucz do zdrowia każdego małego i dużego człowieka.
Z wykształcenia jestem psychopedagogiem a moją drugą pasją są terapie naturalne. Szkoliłam się i wciąż rozwijam w tym kierunku. Pragnę Państwu uświadomić, że warto zacząć dbać o zdrowie nasze i naszych najbliższych, warto podjąć decyzję a wówczas wszystko będzie nam sprzyjało. Nagle znajdują się ludzie, którzy dużo wiedzą miejsca wzajemnych relacji, wiedzy, zakupów i nieograniczonych możliwości, nagle okazuje się, że dbanie o nasze zdrowie jest przyjemne i smaczne.
Od czego zacząć zmiany?
Co zrobić, aby zdrowe żywienie stało się Twoim nawykiem i nie było dla Ciebie trudne? Pewnie zastanawiacie się od czego zatem zacząć tą fantastyczną przygodę odnowy na talerzu. Kiedy już podjęta zostanie decyzja, że chcemy być przewlekle zdrowym, przystępujemy do działania. Po pierwsze robimy porządek w lodówce i kuchennych szafkach!
Czarna lista produktów
Produkty, które powinny zniknąć z naszej kuchni i wylądować w koszu.
- Wszelakiej smarowidła faszerowane konserwantami i polepszaczami smaku przetwory mięsne i rybne (gotowe wędliny, pasztety, sałatki rybne itd.), wszelkie produkty puszkowane (mięsa, ryby, warzywa)
- Kostki rosołowe z glutaminianem sodu (prawie wszystkie obecne na rynku)
- Zupki w proszku, proszkowane dressingi do sałatek, fixy do dań obiadowych, przyprawy do kurczaka z glutaminianem sodu, kisiele, budynie, galaretki, które w składzie nie posiadają naturalnych składników
- Proszkowane i płynne przyprawy z glutaminianem sodu (Kucharek, Vegeta, Jarzynka, Maggi), syntetyczne aromaty do ciast, cukier wanilinowy itp.
- Kupne ketchupy, majonezy, sosy, dressingi itp.
- Margaryny i mixy margaryn z masłem (to szkodliwe tłuszcze utwardzane)
- Smarowidła napakowane rafinowanymi tłuszczami i białym cukrem (typu Nutella, Snickers itp.)
- Dżemy, syropy i konfitury słodzone białym cukrem
- Chipsy, chrupki, orzeszki w karmelu i tym podobne „pogryzanki”
- Biały cukier i jego przetwory (zapasy słodyczy, czekoladek, ciastek i tym podobnych) oraz syntetyczne słodziki
- Sól rafinowana biała
- Rafinowane oleje roślinne
- Biała mąka i jej przetwory (pieczywo i makarony z białej mąki, krakersy, słone paluszki, sucharki itp.)
- Biały ryż
- Kupne gotowe płatki śniadaniowe i kupne gotowe müsli
- Mrożone frytki, pizze, hamburgery, paluszki rybne
- Napoje gazowane, energetyzujące
- Słodzone białym cukrem jogurty owocowe, serki homogenizowane, maślanki i kefiry smakowe
- Mleko UHT, serki topione, śmietanki UHT, wszelkie przemysłowo przetworzone produkty nabiałowe
Po takiej operacji możemy stwierdzić, że w zasadzie nie mamy nic do jedzenia Będziemy jednak w błędzie: otóż jedynie i wyłącznie to, co właśnie się ostało w szafkach i lodówkach to jest prawdziwe jedzenie! Spokojnie jednak jeśli zostało tego niewiele, wszystko można zastąpić smacznie i zdrowo. A jak, o tym w kolejnym artykule.