Przepis na weekend (i Wigilię): śledzie z suszonymi grzybami

Śledzie z suszonymi grzybami
fot. platebykate.com Niby skromny, postny, ale w rękach kucharzy zamienia się w arcydzieło. Dobrze się czuje w towarzystwie cebuli, olejów. Lubi też bakalie. Przepisów tyle, ile domów. W moim nie ma Wigilii bez śledzi. I to śledzie z suszonymi grzybami od lat wygrywają z innymi przepisami.
istotne.pl 1 platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Na polskich stołach spotykają się tradycje wielu regionów. W moim domu smaki Kujaw, gdzie wychowała się mama, mieszają się z tradycjami Kresów i Podlasia. Na wigilijnej wieczerzy, tak jak u babci z ziemi kujawskiej, nigdy nie było kompotu z suszu. Z suszonych owoców babcia gotowała za to gęstą zupę, pełną cynamonu, goździków i rodzynek. Karp był, oczywiście, ale przegrywał z rybami łowionymi w stawach i rzekach. Śledź do towarzystwa dostawał olej i cebulkę.

Drugich dziadków historia rzuciła na Żuławy. W ich domu spotykały się Kresy i Podlasie. Na wigilijnym stole więcej było ryb morskich, bo i do morza było bliżej. Zajadaliśmy się dorszem albo halibutem. W centrali rybnej czasem udawało się upolować karmazyna albo kergulenę. Ale śledzia i tak nie mogło zabraknąć. I to właśnie przepis babci lubię najbardziej.

Najlepsze śledzie z suszonymi grzybami

Naszej Wigilii bez śledzi z suszonymi grzybami po prostu nie ma. Najlepsze do wigilijnych potraw są matiasy. Dostać je trudno ale warto poszukać albo zamówić przez internet. Są delikatniejsze od zwykłych śledzi. I uważajcie – śledzie a’la matias nie mają nic wspólnego z oryginałem. .

By pozbyć się nadmiaru soli śledzie zwykle moczę w mleku. Nieco mniej słone są matiasy, ale pół godzinki moczenia na pewno im nie zaszkodzi. Dobrych śledzi nie ma też bez cebuli. Zbyt ostra zabije śledzie, a naszych współbiesiadników i gości – nasz cebulowy oddech. Dobrze sprawdza się cebula cukrowa, łagodniejsza od żółtej kuzynki.

I najważniejsze – suszone grzyby. Najlepsze są oczywiście borowiki. Tylko one mają tak głęboki smak i aromat. Przed zmieszaniem ze śledziami trzeba je namoczyć a potem ugotować do miękkości. Dodadzą śledziom dymnych, leśnych aromatów.

Śledzie z suszonymi grzybamiŚledzie z suszonymi grzybamifot. platebykate.com

Na koniec odrobina musztardy, świeżo zmielonego pieprzu i oleju. Wybierz taki olej, jaki lubisz. Czasami wybieram łagodną oliwę z oliwek albo mieszam ją pół na pół z olejem z rzepakowym z pierwszego tłoczenia. Na specjalne okazje – a Wigilia to przecież okazja najbardziej specjalna – mam w lodówce buteleczkę oleju arganowego. Jeśli macie go w swojej spiżarni, to dwie stołowe łyżki dodane do śledzi zmieniają je w eksplozję smaku. I nikt się nawet nie domyśli sekretu tego arcydzieła.

PS – Jeśli szukasz ciekawych przepisów na wigilijny stół koniecznie wypróbuj kotleciki z karpia. Przekonają nawet tych, którzy za tą rybą nie przepadają.

Więcej moich przepisów znajdziesz na www.platebykate.com

Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Smacznego!

Przepis: śledzie z suszonymi grzybami

porcja dla 4 osób

przygotowanie 1 godz. 30 min.

chłodzenie 12 godzin

Składniki

300 g solonych filetów śledziowych

150 g cebuli cukrowej lub szalotki

50 g suszonych grzybów

100 g oleju lub oliwy

1 łyżka musztardy

Sposób przygotowania

Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut, następnie zagotuj razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut. Wystudź. Odlej na sitku. Nie wylewaj wody od gotowania grzybów.

Cebulę posiekaj w drobniutką kostkę. Śledzie pokrój na kawałki. Ugotowane suszone grzyby pokrój w cieniutkie paseczki.

Śledzie, cebulę, grzyby i musztardę wymieszaj w misce. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wlej 1-2 łyżki wody od gotowania grzybów. Odstaw na mniej więcej pół godziny.

Do śledzi wlej olej i dokładnie wymieszaj. Przełóż do słoików i odstaw na całą noc do lodówki.

Reklama