Przepis na weekend: sernik marmurkowy

Sernik
fot. platebykate.com Kolejna odsłona cyklu „Spróbuj czegoś nowego – przepisy kulinarne”. Autorką przepisów i zdjęć jest Katarzyna Nowicka, dziennikarka i autorka strony platebykate.com. Przepisy będziemy publikować co tydzień w piątek.
istotne.pl 183 gotowanie, platebykate, przepis kulinarny

Reklama

Połączenie dwóch, znakomitych ciast – sernika i brownie. Wilgotne, czekoladowe ciasto to baza. Do tego lekki i delikatny sernik. Smaki przenikają się, mieszają, tworząc doskonały deser– sernik marmurkowy.

To było nasze odkrycie. W jednej z gazet kulinarnych sernik, który łączył brownie z serem, wypatrzyła moja mama. Pierwsza próba okazała się porażką – ciasto było tak słodkie, że aż mdliło, a gigantyczna ilość cukru zabijała delikatny smak masy serowej. Pomysł spodobał nam się jednak na tyle, że postanowiłyśmy go ulepszyć.

Po pierwsze – odjęliśmy sporo cukru. I to był bardzo dobry pomysł, który często zresztą stosuję w innych przepisach znajdowanych w sieci czy w gazetach. Dzięki temu smak wszystkich warstw jest doskonale wyczuwalny. Ciasto nadal jest jednak słodkie, nie bójcie się. To w końcu ma być deser. Wypróbowałyśmy też różne czekolady – od mlecznej po tę najbardziej gorzką. Zwycięzca jest jeden – czekolada, której najchętniej używam do wypieków, czyli ta, która zawiera minimum 70% kakao.

Przepis na weekend: sernik marmurkowyPrzepis na weekend: sernik marmurkowyfot. platebykate.com

Sernik idealny potrzebuje też oczywiście dobrego, białego sera. W moim ulubionym sklepie kupuję sprawdzony twaróg śmietankowy. Nie wymaga mielenia, więc sięgam po niego, gdy brakuje mi czasu. Gdy mam go więcej, po prostu kupuję tłusty twaróg i co najmniej dwukrotnie go mielę. Dobrym rozwiązaniem jest też gotowy ser w kubełku, ale nie każdy. Jak sprawdzić, który jest naprawdę dobrej jakości, pisałam tutaj, w przepisie na sernik z marakują.

Sernik marmurkowy to najprostszy sposób na sernik, jaki znam: niewiele składników, prosta receptura i przepis, który zawsze się udaje. Czekoladowa baza to topiona czekolada, masło, jajka, cukier i mąka. Dokładnie tak jak w klasycznym brownie. Warstwa druga, serowa jest równie prosta – ser wystarczy utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać pianę z białek i gotowe. Potem wszystko ląduje w blaszce ale w odpowiedniej proporcji: na dno ciasta dajemy 2/3 masy czekoladowej, potem masę serową i wszystko przyozdabiamy pozostałym ciastem czekoladowym. Robienie na wierzchu esów-floresów możemy powierzyć najmłodszym.

I na koniec rzecz najważniejsza, która sprawia, że sernik jest lekki, aksamitny i nie opadnie po upieczeniu – technika pieczenia. Sernik musi wolniutko rosnąć, a potem równie wolno stygnąć. Piekarnik rozgrzewamy do zaledwie 165 stopni. Sernik musi w nim spędzić półtorej godziny. Potem wyłączamy grzanie i pozwalamy ciastu spokojnie wystygnąć. Smakauje najlepiej, jeśli odpocznie całą noc w lodówce.

PS Jeśli lubisz słodkości, koniecznie wypróbuj prosty przepis na ciasto kokosowe. Znika w kilka minut.

Jeśli lubisz moje przepisy, zajrzyj na www.platebykate.com.

Możesz też polubić moją stronę na Facebooku @platebykate i obserwuj na Instagramie profil @plateby.kate.

Smacznego!

Przepis na weekend: sernik marmurkowyPrzepis na weekend: sernik marmurkowyfot. platebykate.com

Przepis

SERNIK MARMURKOWY

Porcja dla 8 osób
przygotowanie: 30 min
pieczenie: 1 godz. 30 min.

Składniki

CIASTO CZEKOLADOWE

  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 175 g cukru pudru
  • 125 g mąki pszennej.

MASA SEROWA

  • 400 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka duże.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 165 stopni. Dno tortownicy o średnicy 20 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i oprósz mąką.

CIASTO CZEKOLADOWE

  1. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź. Jajka roztrzep z cukrem, nie ubijaj. Wlej przestudzoną czekoladę i wymieszaj. Dodaj mąkę i znów wymieszaj.

MASA SEROWA

  1. Żółtka oddziel od białek. Utrzyj cukier z żółtkami, dodaj ser i dokładnie wymieszaj mikserem. Białka ubij na pianę i dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj szpatułką.

SERNIK

  1. Na dno tortownicy wlej 2/3 ciasta czekoladowego i wyrównaj. Na ciasto czekoladowe wlej masę serową i znów wyrównaj. Na wierzch ciasta wyłóż pozostałe ciasto czekoladowe. Drewnianym patyczkiem zrób na cieście marmurkowy wzór. Piecz w temperaturze 165 stopni przez 90 minut. Wyłącz grzanie i pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku. Przykryj folią aluminiową i schłódź w lodówce, najlepiej całą noc.
Przepis na weekend: sernik marmurkowyPrzepis na weekend: sernik marmurkowyfot. platebykate.com

Reklama