szczytowe są ocieplone
Nawet o 500 zł większe rachunki za ogrzewanie w mieszkaniach SM Bolesławianka. Dlaczego?
Dyskusja dla wiadomości: Nawet o 500 zł większe rachunki za ogrzewanie w mieszkaniach SM Bolesławianka. Dlaczego?.
-
-
anonim (AE4V4M) napisał(a):
Pokaż cytatten numer nie przejdzie ,i tak dopłacimy
przykład z wodomierzami ,domowy i zbiorczy ,zawsze dopłacam do ogólnego
tylko że tu kasują wodociągi,przez smNo dokladnie tez tego nie czaje. Mam 4 wodomierze i sa gdzies indziej jakies ubytki i ja musze pokryc ten koszt na spółkę z innymi "bo na węźle wyszlo wieksze zuzycie".
-
Mieszkaniec Łukasiewicza (ePEA7j) napisał(a):
Pokaż cytatNo właśnie. Może zamiast pójść i słuchać trzeba się zaangażować i przeczytać o czym się dyskutuje. Czasami może zabrać głos i coś powiedzieć?
Wiecie na czym, moim skromnym zdaniem, to wszystko się opiera? Na tym, że nie bierzemy w niczym udziału. Potrafimy tylko krytykować i narzekać (o obelżywych i mało kulturalnych wypowiedziach nie będę wspominał). Nie wiem czy się zgadzacie?
Wygląda na to, że założenie iż ktoś zrobi to za mnie w moim imieniu i co najważniejsze z korzyścią dla mnie jest z gruntu błędne i należy zweryfikować ten pogląd.Te zebrania sa w godzinach niepasujacych ludziom pracujacym.
-
anonim (AE7ihy) napisał(a):
Pokaż cytatszczytowe są ocieplone
z której strony? bo nasz blok ocieplony nie jest :) w dodatku wyremontowali dach, który nadal przecieka. to gdzie to ocieplenie?
-
anonim (AE7WSw) napisał(a):
Pokaż cytatz której strony? bo nasz blok ocieplony nie jest :) w dodatku wyremontowali dach, który nadal przecieka. to gdzie to ocieplenie?
Też mieszkam na ostatniej kondygnacji, gdzie znajduje się właz na dach, od którego ciągnie zimne powietrze, a dodatkowo w kuchni i łazience jest komin wentylacyjny mający bezpośredni kontakt z dachem, i przez kratkę wentylacyjną nawiewane jest do wnętrza zimne powietrze,oziębiając kuchnię i łazienkę.Więc pytam, gdzie jest to "ocieplenie"ostatniej kondygnacji?
-
anonim (AE71yi) napisał(a):
Pokaż cytatTe zebrania sa w godzinach niepasujacych ludziom pracujacym.
Zgadzam się! Tylko to trzeba pójść/zadzwonić i powiedzieć tym którzy organizują WZ. W tym przypadku Rada Nadzorcza.
-
A czy ktoś może mi powiedzieć co to jest „opłaty bieżące lokalu” ?
-
A co na ten bałagan Przewodnicząca RN Gęsikowska? Skąd te gigantyczne podwyżki ????
-
Dalej nie wiemy,jako członkowie, dlaczego rozliczono nam ogrzewanie w proporcji do metrażu, a nie w oparciu o podzielniki, które mamy w domach.Wtedy chociaż bym wiedziała, że płacę za siebie, a teraz nic nie wiem, bo wyjaśnienia Pani Prezes są bardzo enigmatyczne.Moim zdaniem zabrakło pełnej, nie wiem czy w ogóle jakaś była,j informacji / ogólnie dostępnej / dla członków Spółdzielni, w której zawarto by obszerne wyjaśnienia, zarówno tego wzrostu poboru ciepła, a nie było w ogóle zimy np w moim bloku wzrost 20% / nie do uwierzenia /, jak i wykonywanej przez Spółdzielnię wielkości poboru ciepła wykazywaną przez ZEC no i jak ustala on ceny za swoje usługi..W październku r.ub po wprowadzeniu nowej,urzędowej taryfy opłat ,zwiększono nam już zaliczki miesięczne.Wygląda mi to wszystko na jakiś "szwindel" i dobrze by było doprowadzić do pełnej kontroli naszych obciążeń.Liczę, że młodzi członkowie Spółdzielni tak tego nie zostawią i zaczną działać w oparciu o obowiązujące prawo.
-
3 (AE71yi) napisał(a):
Pokaż cytatNo dokladnie tez tego nie czaje. Mam 4 wodomierze i sa gdzies indziej jakies ubytki i ja musze pokryc ten koszt na spółkę z innymi "bo na węźle wyszlo wieksze zuzycie".
Może w bloku są mieszkania bez licznika takie które są jeszcze niewykupione albo mają jakieś stare zje...ne liczniki dziwnie to brzmi ale znajomy opowiadał ostatnio u siebie w bloku wspólnotą wymieniali liczniki na nowe i z radiową droga odczytu i mieli 3 czy 4 lokatorów w niewykupionych mieszkaniach i na swój koszt zrobili wymianę tych kilku wodomierzy w tamtych lokalach i okazało się że teraz zużycie wody na licznikach ze wszystkich lokali pokrywa się z głównym wodomierzem na cały blok. A wcześniej też mieli jakieś dziwne "ubytki".
Polecam sprawdzić temat. -
Mieszkaniec miasta (hjJ8c) napisał(a):
Pokaż cytatCzytam Wasze wypowiedzi to nic nie ma wspólnego z tym co zrobiła SM. Za centralne ogrzewanie płacimy duże pieniądze, zimy od 6 lat nie mamy, a dopłacać mamy. Każdy lokator powinien mieć zamontowane podzielniki ciepła i z nich się rozliczać. Ktoś pisze, że ma małe dzieci, więcej musi grzać, ja też miałem małe dzieci i ich nie przegrzewalem. Ludzie teraz podłogi powykladali kafelkami, a to ciągnie zimno, i chcą aby sąsiedzi ich ogrzewali, to tak nie działa, grzejesz sobie, to płać za to. Kropka, koniec.
A co powiesz jak ja tobie powiem że mam panele a i tak pizga z dołu od podłogi bo emerytka z dołu nie grzeje i jeszcze potrafi zostawiać okno otwarte i wyjść na cały dzień a jak pojechała do sanatorium czy uj wie gdzie w październiku to zostawiła okno otwarte i tak 3 tygodnie chyba piz gało od dołu .
-
Ukraińcy, mieszkający w blokach SM, w nosie mają oszczędzanie energii cieplnej.Otwierają okna na kilka godzin, bo muszą wywietrzyć mieszkanie z papierosowego zapachu. Lubią też przesiadywać na balkonach kurząc na nich papierosy.
-
odciąć im centralne ,i po problemie
-
Wiki () napisał(a):
Pokaż cytatA czy ktoś może mi powiedzieć co to jest „opłaty bieżące lokalu” ?
to są karuzele dla pićsetów
-
anonim (ALlaWK) napisał(a):
Pokaż cytatMoże w bloku są mieszkania bez licznika takie które są jeszcze niewykupione albo mają jakieś stare zje...ne liczniki dziwnie to brzmi ale znajomy opowiadał ostatnio u siebie w bloku wspólnotą wymieniali liczniki na nowe i z radiową droga odczytu i mieli 3 czy 4 lokatorów w niewykupionych mieszkaniach i na swój koszt zrobili wymianę tych kilku wodomierzy w tamtych lokalach i okazało się że teraz zużycie wody na licznikach ze wszystkich lokali pokrywa się z głównym wodomierzem na cały blok. A wcześniej też mieli jakieś dziwne "ubytki".
Polecam sprawdzić temat.Mnie ciekawi opłata eksploatacyjna , oczywiście większa od remontowej.
płatna oczywiście od m2 ???? nie mam pojęcia dlaczego ??czy większe mieszkania potrzebuje większego nakładu ???? czy to oznaczana że lokatorzy z większym metrażem mają więcej schodów??? na pokazówkę (typu place ,placyki dla Jasik też więcej???? fasada super ,trawniki koszone co tydzień super.A w budynku przewody aluminiowe jak za Gierką nie mylić z wewnętrzną instalacją tylko z tą do licznika Aluminium jak PRL .Powie i ktoś o składowej tej opłaty ??