Nawet o 500 zł większe rachunki za ogrzewanie w mieszkaniach SM Bolesławianka. Dlaczego?

Dyskusja dla wiadomości: Nawet o 500 zł większe rachunki za ogrzewanie w mieszkaniach SM Bolesławianka. Dlaczego?.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Jest jeszcze rozporządzenie ministra klimatu i środowiska z 7 grudnia 2021 - Dziennik Ustaw - rok 2021 poz. 2273.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Ale afera 200 zł dopłaty za cały rok napiszcie do Morawieckiego myślicie że przez kogo płacicie takie rachunki, kto Wam podniósł opłaty ludzie włączcie myślenie. Ja muszę jechać do lasu narobić sobie drzewa zwieź pociąć porąbać i jeszcze za to wszystko słono zapłacić a wy wchodzicie do domu i już macie ciepło i płacz za 200 zł za cały rok wstyd. W biedronce przy kasie też tak płaczecie że Morawiecki wywaliłem wam takie ceny. Dalej głosujcie na Kaczora to będą wam zabierać że skarpety ile się da. A z drugiej strony zużyliście ciepło i myśleliście że kto za to zapłaci ja .....hahaha

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Tu nie chodzi o aferę chodzi oto ze budynek jest rozliczany systemem mieszanym.
    Winien byc stosowany jeden system tj.wsxyscy mają podzielniki albo nikt..bo to co dzieję się na budynku J P Pawła od 33do 38wola o pomstę N l K.u
    Jest to nie dopuszczalne.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    anonim (e3Jr15) napisał(a):

Prezesem Rady Nadzorczej SM Bolesławianka jest ---Marta Gęsikowska --- bardzo dobrze opłacana z funduszy spółdzielców, jak również z budżetu miasta, jako kierowniczka w UM Bolesławiec. To ona powinna rozwiązać problem niesprawiedliwych opłat w SM Bolesławianka.

Pokaż cytat

Po pierwsze: nie Prezesem tylko Przewodniczącą.
    Po drugie: zarobki Przewodniczącego są jawne i wynoszą 65% minimalnego wynagrodzenia za pracę. W 2022 roku będzie to 1956,50 zł brutto (3010 zł brutto x 65%). Czynnik ten określ Statut Spółdzielni.
    Po trzecie: Radę Nadzorczą wybiera Walne Zgromadzenie czyli my. Czy zatem był Pan/Pani na zebraniu WZ i głosowała za lub przeciw?

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Niechaj będzie 2000zl ale to należy coś robić by nie dochodzilo do takich argumentów racjonalnych przedstawionych przez mueszkancow.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    Imie () napisał(a):

Niechaj będzie 2000zl ale to należy coś robić by nie dochodzilo do takich argumentów racjonalnych przedstawionych przez mueszkancow.

Pokaż cytat

A co Ty/My zrobiliśmy żeby do tego nie dochodziło. Najlepiej siedzieć i narzekać. Zapytam, nie oczekując odpowiedzi, kiedy byłeś/łaś ostatni raz na WZ?
    Może trzeba zacząć chodzić i zadawać pytania, przeglądać sprawozdania etc? No chyba, że nie jesteś Członkiem Spółdzielni i wynajmujesz mieszkanie do Członka Spółdzielni? Pamiętaj, że i na tę okazję Statut przewiduje rozwiązanie.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Qurwa jak w tym roku znów będzie dopłata to ja to pier.....le . Zimy nie było , wszystkie grzejniki zakręcone cały rok . Luty 10 na pulsie .

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Jest inflacja, a przerośniętą do granic możliwości administrację SMB ktoś musi utrzymywać. Jak 4 pracowników jest tam potrzebnych do obsługi listy obecności wejść do SMB to nie ma co się dziwić. A będzie jeszcze drożej bo przecież Zarząd co chwilę przyznaje sobie nagrody coraz to większe nagrody... swoją drogą nie wiem za co.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

A mówiłem starej żeby nie kupować mieszkania w bloku spółdzielczym , w tym dziwnym tworze.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    Wróbel () napisał(a):

Jest inflacja, a przerośniętą do granic możliwości administrację SMB ktoś musi utrzymywać. Jak 4 pracowników jest tam potrzebnych do obsługi listy obecności wejść do SMB to nie ma co się dziwić. A będzie jeszcze drożej bo przecież Zarząd co chwilę przyznaje sobie nagrody coraz to większe nagrody... swoją drogą nie wiem za co.

Pokaż cytat

Byłbym bardzo ostrożny z rzucaniem tak daleko idących sformułowań. Potrafisz to udowodnić? Masz pełną wiedzę na ten temat?

Art. 212 KK:
    "§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
    podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności.".

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Mamy liczniki na gaz,energię elektryczną i płacimy za konkretne zużycie .Dlaczego nie miałoby być liczników na zużycie centralnego ogrzewania?Byłoby to najlepsze rozwiązanie dla mieszkańców.Każdy płaciłby za ogrzewanie swojego mieszkania.Od kilku lat mamy ciepłe zimy,mniej używamy w swoich M ciepła,a tu takie sumy do dopłat.Coś tu nie na rzeczy z tym rozliczeniem.To tak wygląda Polski Ład, Mieszkańcu SM Bolesławianka płacz i płać....

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    aidil (AE7qNZ) napisał(a):

Mamy liczniki na gaz,energię elektryczną i płacimy za konkretne zużycie .Dlaczego nie miałoby być liczników na zużycie centralnego ogrzewania?Byłoby to najlepsze rozwiązanie dla mieszkańców.Każdy płaciłby za ogrzewanie swojego mieszkania.Od kilku lat mamy ciepłe zimy,mniej używamy w swoich M ciepła,a tu takie sumy do dopłat.Coś tu nie na rzeczy z tym rozliczeniem.To tak wygląda Polski Ład, Mieszkańcu SM Bolesławianka płacz i płać....

Pokaż cytat

Odpowiedź wydaje się być prosta. Gazem, energią elektryczną (dodam, że wodą również) nie zasilasz użytkowników mieszkań. Ciepłem natomiast tak. Jeśli Ty wyłączysz swoje ogrzewanie na zimę, to ja muszę grzać dwa razy mocniej żeby ogrzać siebie i Ciebie. Dodatkowo jeśli jestem użytkownikiem mieszkania tzw. szczytowego mam kłopot podwójny. Ja najpierw chcę porównać zużycie budynku rok do roku i zobaczyć jak wygląda. Pewne jest również to, że ZEC podwyższył stawki za ciepło i to ma wpływ na nasze opłaty/zaliczki.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Wróbel () napisał(a):

Byłbym bardzo ostrożny z rzucaniem tak daleko idących sformułowań. Potrafisz to udowodnić? Masz pełną wiedzę na ten temat?

Art. 212 KK:
    "§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
    podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności

Co ty pajacu tu paragrafami rzucasz,ty myślisz ze ktoś się przestraszy....?
    Ty weź wyciągnij kodeks karny i cywilny i idź do Spółdzielni z prokuratorem...
    Znalazł sie obrońca,chyba ze to ktoś ze Spółdzielni pisze....to nie te czasy że ludzie będą cicho siedzieć! Idź sie waflować gdzie indziej.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    aidil (AE7qNZ) napisał(a):

Pokaż cytat

Polityka klimatyczna UE doprowadzi do tego, że będziesz spał w dresie przy podzielniku a zapłacisz 500+ do ogrzewania. Jak ciepłownia przejdzie na gaz to się nogą przeżegnasz.

• Cytuj Zgłoś nadużycie
    Stockton (A8svId) napisał(a):

Wróbel () napisał(a):

Art. 212 KK:
    podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności

Co ty pajacu tu paragrafami rzucasz,ty myślisz ze ktoś się przestraszy....?
    Ty weź wyciągnij kodeks karny i cywilny i idź do Spółdzielni z prokuratorem...
    Znalazł sie obrońca,chyba ze to ktoś ze Spółdzielni pisze....to nie te czasy że ludzie będą cicho siedzieć! Idź sie waflować gdzie indziej.

Pokaż cytat

Nikt Ci nie każe siedzieć cicho.
    Chociaż nie! W Twoim wypadku to lepiej chyba milczeć bo do powiedzenia poza rzucaniem bluzgów masz niewiele. Widziałem już wielu takich, którzy krzyczą i pomawiają innych. Zupełnie innym głosem później zeznają przed Sądem. Praktycznie zawsze cienki jest to głosik. Najpierw się zastanów a potem pisz. To naprawdę nie boli :)