Sprawa że wzrostem zużycia jest związana z tym że wymieniono termostaty na takie co nie zjeżdżają ponizej 16 stopni aby emerytka nie ogrzewała się na koszt tych co mają dzieci .
Czyli wychodzi że w twoim bloku 20 procent mieszkań miało zakręcone grzejniki .
Dwa chyba wszystkie mieszkania które stały wolne zostały już sprzedane i ktoś tam mieszka więc też grzeje .
Trzy oewnie covid też swoje zrobił i emerytów trochę zmarło a na ich mieszkania przyszli mieszkać młodzi ich rodzina itd. która lubi mieć ciepło więc też grzeją .
Myślę że stąd się wzięło te 20 procent
Wiadomo w tym też jakaś część to podwyżką cen ciepła .
Kolejna sprawa pewnie spółdzielnia źle obliczyła\przewidziała wzrost zużycia ciepła w związku z powyższymi aspektami albo nie zrobiła tego wcale i zrobili nam zbyt małe naliczenia kosztów ogrzewania .
Rozliczenia za przyszły rok pokażą czy zużycie będzie podobne do tegorocznego i czy moje podejrzenia wnioski się pokryją z tym co opisałem.
Nawet o 500 zł większe rachunki za ogrzewanie w mieszkaniach SM Bolesławianka. Dlaczego?
Dyskusja dla wiadomości: Nawet o 500 zł większe rachunki za ogrzewanie w mieszkaniach SM Bolesławianka. Dlaczego?.
-
anonim () napisał(a):
Pokaż cytatW budynku przy ul Gałczyńskiego 2 a,b,c,d, zużycie energii w 2021 roku w porównaniu do 2020 r. wzrosło o 164,01 GJ (wzrost o 20,473%), gdy zużycie w 2020 roku w porównaniu do 2019 roku wzrosło tylko o 5,98 GJ( wzrost o 0,752%) !Wygląda to na niezłą przewałkę.Może należałoby przyjrzeć się bliżej tej kwestii?Zwiększone zużycie o ponad 160GJ, to tak jakby przyłączono do CO, dodatkowo jeden budynek.Czyżby to sprawka ZEC-u, który z racji ciepłych zim, może być stratny?W piwnicach i na klatkach schodowych, na parterze, gdzie są kaloryfery, też powinny być zamontowane podzielniki ciepła.
-
jak dla mnie zgłosić temat do NIK I SIE OKARZE ILE KASY NA LEWO JEST WYPROWADANE I ILE DUP ZE STOŁKA POLECI
-
Teraz jest inne prawo. Spółdzielnia MUSI określić maksymalne i minimalne koszty ogrzewania za 1m2. Nie będzie grzania na koszt sąsiadów, które zresztą jest marginalne. Trzeba zrobić coś na wzór liczników energii i wody, ale z minimalnym i maksymalnym zwrotem/dopłatą. Skoro ktoś ma wyłączone ogrzewanie w dwóch pomieszczeniach (sypialni i pokoju do zimowania roślin) i mieszka sam, to nie może płacić za 5-osobową rodzinę, gdzie wszystkie pomieszczenia grzeją na maxa.
-
Spłódzielnia mieszkaniowa zawsze kradli i będą kraść,ktoś ma swoje mieszkanie własnościowe a płaci jak za nie własnościowe
-
bogo (euuD0t) napisał(a):
Pokaż cytatjak dla mnie zgłosić temat do NIK I SIE OKARZE ILE KASY NA LEWO JEST WYPROWADANE I ILE DUP ZE STOŁKA POLECI
Ja też tak uważam . I uważam też że trzeba spier...lać z tego cyrku zwanego spółdzielnia .
Kto jest chętny z mojego bloku ręką w górę :D -
Bardzo dobrze - zdemontować podzielniki. Mam małe dzieci, naroże mieszkanie a w około sąsiedzi pozakręcane grzejniki bo "oszczędzają". Ja mam dopłatę 1000zl a inni się cieszą bo mają parę stówek zwrotu. Jak wszyscy będą płacić równo (tylko od m2) to skończy się grzanie czyimś kosztem.
-
anonim (ALxcBv) napisał(a):
Pokaż cytatTeraz jest inne prawo. Spółdzielnia MUSI określić maksymalne i minimalne koszty ogrzewania za 1m2. Nie będzie grzania na koszt sąsiadów, które zresztą jest marginalne. Trzeba zrobić coś na wzór liczników energii i wody, ale z minimalnym i maksymalnym zwrotem/dopłatą. Skoro ktoś ma wyłączone ogrzewanie w dwóch pomieszczeniach (sypialni i pokoju do zimowania roślin) i mieszka sam, to nie może płacić za 5-osobową rodzinę, gdzie wszystkie pomieszczenia grzeją na maxa.
Ale jak on ma zakręcone ogrzewanie to przy starych termostatach które nie otworzą się powyżej 5 stopni to sąsiad grzeje jego mieszkanie a on kradnie mu to ciepło i to ten z 5 osobowa rodzina płaci za ogrzewanie tego co zimuje rośliny.
Dlatego wprowadzono ustawę co nakazuje wymienić termostaty na takie co się otwierają od 16 stopni w dół aby to ogrzewanie było uśrednione jak każdy będzie miał odkręcone na tzw 3 może nawet 2 to nikt nie będzie musiał grzać na tzw 5 max.
W sensie jak ten co zawsze miał grzane mieszkanie przez sąsiada do 18 stopni to teraz sąsiad nie będzie musiał grzać na 5 żeby ten z dołu miał 18 xDDD
A tylko fajnie byłoby jeszcze ocieplic wielkie płyty to w ogóle cacy wtedy będzie. -
Można zdemontować grzejniki i nie płacić?
-
anonim () napisał(a):
Pokaż cytatMożna zdemontować grzejniki i nie płacić?
Nie bo będziesz kradł cieplo sąsiada. Taka sama zasada jak z zakręconym grzejnikiem .
Mieszkasz w bloku musisz się liczyć że mieszkasz we wspólnym majątku . Klatka i działka na której stoi blok nie jest własnością spółdzielni czy uj wie kogo jest procentowym udział w gruncie oraz części wspólnej danego bloku. Czyli jak jest nasrane na klatce to nie wypada przejść tak poprostu obok tego go w na . Trzeba zareagować bo to tak jakbyśmy mieszkali w domku i ktoś by przyszedł i nasrakał na przed wiatrołapem pomiędzy pięknymi kolumnami z granitu xD
Jedyne wyjście to wyprowadzić się do wolnostojącego domu i mieć w du pie ogrzewanie . Widzę w tym chyba tylko jeden plus - nie trzeba się martwić o zapłon sadzy w kominie heh.... -
to złodziejstwo i kombinowanie jak to zawsze za państwowe prezesunie i całe towarzystwo na etatach jest wał na kasie wodzie i ogrzewaniu taka prawda dziady kradną
-
to bo (euuD0t) napisał(a):
Pokaż cytatto złodziejstwo i kombinowanie jak to zawsze za państwowe prezesunie i całe towarzystwo na etatach jest wał na kasie wodzie i ogrzewaniu taka prawda dziady kradną
Prezesem Rady Nadzorczej SM Bolesławianka jest ---Marta Gęsikowska --- bardzo dobrze opłacana z funduszy spółdzielców, jak również z budżetu miasta, jako kierowniczka w UM Bolesławiec. To ona powinna rozwiązać problem niesprawiedliwych opłat w SM Bolesławianka.
-
qwer (A8svtm) napisał(a):
Pokaż cytatBardzo dobrze - zdemontować podzielniki. Mam małe dzieci, naroże mieszkanie a w około sąsiedzi pozakręcane grzejniki bo "oszczędzają". Ja mam dopłatę 1000zl a inni się cieszą bo mają parę stówek zwrotu. Jak wszyscy będą płacić równo (tylko od m2) to skończy się grzanie czyimś kosztem.
Wszyscy powinni płacić tylko od m2 , tak będzie sprawiedliwie.
-
No to dowiemy się jak wyglądają pęsje naszych prezesów i innych pracowników spółdzielni ?
-
Drobna uwaga do bezsensownie gadających głów.
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75/02 poz. 690, Nr 33/03 poz. 270, Nr 109/04 poz. 1156, Nr 201/2008, poz. 1238, Nr 56/2009, poz. 461
§ 135.
1. Instalacje ogrzewcze powinny być zaopatrzone w odpowiednią aparaturę kontrolną i pomiarową, zapewniającą ich bezpieczne użytkowanie.
2. W budynkach z instalacją ogrzewczą wodną zasilaną z sieci ciepłowniczej powinny znajdować się urządzenia służące do rozliczania zużytego ciepła:
1) ciepłomierz (układ pomiarowo-rozliczeniowy) do pomiaru ilości ciepła dostarczanego do instalacji ogrzewczej budynku,
2) urządzenia umożliwiające indywidualne rozliczanie kosztów ogrzewania poszczególnych mieszkań lub lokali użytkowych w budynku.
Ustawa z dnia 10 kwietnia 1997 r. – Prawo energetyczne (Dz. U. z 2006 r. Nr 89 poz. 625, Nr 104, poz. 708, Nr 158, poz. 1123, Dz. U. z 2010 r. Nr 21, poz. 104
Artykuł 45a.
4. Koszty zakupu, o których mowa w ust. 2, są rozliczane w opłatach pobieranych od osób, o których mowa w ust. 2. Wysokość opłat powinna być ustalana w taki sposób, aby zapewniała wyłącznie pokrycie ponoszonych przez odbiorcę kosztów zakupu paliw gazowych, energii elektrycznej lub ciepła.
8. Koszty zakupu ciepła, o których mowa w ust. 2, rozlicza się w części dotyczącej:
1) ogrzewania, stosując metody wykorzystujące:
a) dla lokali mieszkalnych i użytkowych
– wskazania ciepłomierzy,
– wskazania urządzeń wskaźnikowych niebędących przyrządami pomiarowymi w rozumieniu przepisów metrologicznych, wprowadzonych do obrotu na zasadach i w trybie określonych w przepisach o systemie oceny zgodności,
– powierzchnię lub kubaturę tych lokali
9. Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego dokonuje wyboru metody rozliczania całkowitych kosztów zakupu ciepła na poszczególne lokale mieszkalne i użytkowe w tym budynku, tak aby wybrana metoda, uwzględniając współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła na ogrzewanie, wynikające z położenia lokalu w bryle budynku przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowych warunków eksploatacji budynku określonych w odrębnych przepisach, stymulowała energooszczędne zachowania oraz zapewniała ustalanie opłat, o których mowa w ust. 4, w sposób odpowiadający zużyciu ciepła na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej. -
Spółdzielcy, zadzwońcie do Banasia!