Starosta Tomasz Gabrysiak w czasie sprawozdania z najważniejszych działań podjętych w okresie międzysesyjnym wspomniał o wielu inwestycjach w powiatowym Szpitalu Świętego Łukasza w Bolesławcu. Oto ważniejsze z nich:
- W przyszłym tygodniu ma nastąpić otwarcie bloku operacyjnego i oddziału anestezjologii i intensywnej terapii.
- 1 października ruszy kuchnia szpitalna, i to zarządzana przez kucharza, który przez 10 lat pracował w najlepszych francuskich restauracjach. Z oferty kuchni ZOZ-u korzystać będą mogli zarówno pacjenci, jak i – docelowo – wszyscy chętni. Więcej w materiale: Rewolucja w kuchni szpitalnej w Bolesławcu! Kucharz z Francji będzie gotował dla pacjentów. (Koszt inwestycji: 1,5 mln zł; finansowanie: środki własne szpitala).
- Trwają prace wykończeniowe Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. (Starosta na sesji: – Nowa powierzchnia, nowe budynki, nowy sprzęt, nowe wyposażenie). Koszt: 8 mln zł; finansowanie: Ministerstwo Zdrowia i budżet państwa).
- 1 września szpital przejął jednostkę zajmującą się dializami. T. Gabrysiak: – Teraz będziemy prowadzili to sami, jesteśmy w trakcie zakupu nowoczesnego wyposażenia tej stacji. Stacja będzie 12-stanowiskowa.
- Na przełomie października i listopada br. mają się zakończyć prace przy pralni szpitalnej. To kolejna usługa, która wykonywana będzie już przez samą placówkę, a nie przez podmiot zewnętrzny.
- Dostosowano też plac przed głównym budynkiem szpitala. Powstały nowe miejsca parkingowe i rondo. Cel: zapewnienie lepszej komunikacji.
- Wymieniono dwie ponaddwudziestoletnie windy szpitalne w starym skrzydle. Kolejne mają być wymienione w przyszłym roku.
Do tematu z pewnością wrócimy.