Sanktuarium otrzyma 250 tys. zł dotacji z ministerstwa

Dyskusja dla wiadomości: Sanktuarium otrzyma 250 tys. zł dotacji z ministerstwa.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

He he, odsyłasz do radnych, ale wszystim będzie się chwalił prezydent Roman. Kogo więc należy chwalić za to? Radnych, tak jak piszesz, czy prezydenta?

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Podatników i Wyborców :-).2009-04-07, 21:17Czyli prezydenta i radnych również :-).

• Franz, coraz częściej Twoje wypowiedzi przypominają rzecznikowanie Jerzego Urbana. Rób tak dalej , a Twoja forumowa działalnośc ,zamiast walorów edukacyjnuch ,przemieni się w "niedźwiedzią przysługę " wzgledem władzy , w której niewątpliwie jesteś umoczony.Zalecałbym wiecej pokory względem pozostałych skrytopisaczy, bo utracisz wiarygodnosc....:-)Nie po to od 2 lat budujesz markę nicka "Franz" ,by przed wyborami - kiedy będzie coś warta- stracić twarz?

• Franz :)
    To już nie może być "bolesławieckie" tylko "międzynarodowe"? :)
    OK :)
    Tylko trochę środków z budżetu miasta poszło na tę inwestycję :)
    Ale w dalszym ciągu nie udzielasz odpowiedzi na temat Joppe'go. Dla mnie wystarczy, że radnymi zasłania się Pan Piotr Roman. A może Ty napiszesz coś konstruktywnego w tym temacie? P. S. Patrząc na jaskółki mam " na 99 % " pewność, że Franz to nie Trumf :)
    Oraz to, że Franz wie co dzieje się w "pałacu" :)
    A czytać, chyba każdy lubi Franz :).

• Cytuj Zgłoś nadużycie

To już 2 lata? Matko Święta! Przesadzasz Julian, nie rozpatruj każdej dyskusji przez pryzmat wyborów. No chyba, że to jedyna wartość wg Ciebie. Zapewniam Cię, że na listach wyborczych nie pojawi się Franz. Trzymaj się. Ps. Dzięki za przypomnienie, mam namoczone pranie... ;-).

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Szkoda, że dofinansowując sanktuarium (nie tylko pieniądze z ministerstwa ale i z miasta) zapomina sie o małym ale za to najstarszym z bolesławieckich kościołów-kościele Matki Bożej Różańcowej na ul Ceramicznej. Tam jest piękny barokowy ołtarz, ambona, chrzcielnica z pocz. XIX wieku które też czekają na renowacje. To też jest dziedzictwo narodowe. Ten kościółek otoczony jest rozsypującym się murem, który pewnego dnia po prostu zawali się na ulice Ceramiczną. W południową ściane wmurowane są renesansowe epitafia które czas też powoli zamazuje. Trochę rzeczy udało się już zrobić (wyniana dachu i pokrycia wierzy, renowacja obrazów drogi krzyzowej i obrazu w ołtarzu głównym, renowacja 3 barokowych figór z piaskowca i póżnogotyckiej piety)ale wiele rzeczy jeszcze czeka. Tylko że dając pieniądze na taki kościółek nie ma takiego efektu propagandowego jak dawanie na sanktuarium.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Wikary, polecam lekture. Wiem, ze Cie takie zjawiska religijnosci interesuja. http://nieimiennik.blog.onet.pl/2,ID372029371,index.html.

• Krzysztofie możesz mi zarzucać pisanie głupot, ale z dziennikarski obowiązek wymagałby sprawdzenia przyczyn zmiany decyzji ministerstwa.

• Mój pogląd na całą sprawę jest taki:Nie ważne co ma podlegać renowacji i na co pójdą wcale nie małe pieniądze ważne, że pójdą. Nie zapominajmy o fakcie, że ten co dysponuje środkami na renowacje zabytków nie posiada ich w nieograniczonej ilości. Skoro w tym czasie bedzie odnawiane nasze sanktuarium, to juz zapewne przez długie lata nie dostanie innyc pieniędzy za to bedzie odnawiane co innego. Krzyczenie na formu, dlaczego to, a nie co innego nie ma najmniejszego sensu bo i tak to jest nasze wspólne dobro. Gratulacje dla wszystkich, którzy niewątpliwie włożyli ogromny wysiłek w pozyskanie tej kasy i zachęcam innyh do równie ciężkiej pracy bo jak widać "kropla drąży skałę".Wiecie jakie jest moje marzenie:Pójść do TEATRU w naszym mieście.

• To szopka którą widzisz wokół ,już Ci nie wystarcza? :-)

• Autokrato - zanim pójdziesz na teatru, to zapewne rozpęta się ogromna dyskusja nad tym,że ktoś pogroził palcem a w ogóle to pewnie zdobył kasę w niewiadomy sposób. Dla mnie, choć niewiele mnie obchodzi instytucja kościoła, pocieszające jest,że tak piękny zabytek podlega renowacji. W ogóle nie ważne dla mnie jest, jak zachowywał się dany ksiądz, myślę,że wcale nie gorzej niż przeciętny Kowalski, tyle tylko- że oczywiście zaraz powstanie wielkie halo, bo to ksiądz. A jeśli komuś pogroził palcem - świadczy to tylko o tym, że ma dobrą siłę przebicia:P w końcu cel jest odpowiedni, a zabytek jest akurat takiej klasy, że powinni tych pieniędzy dać nie 250 tysięcy, ale dwa razy więcej.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Budujta mohery więcej kościołów za jakiś czas będziecie je przerabiać na hotele lub inne budowle użyteczności publicznej. Poszli by w końcu świetoszki po rozum do głowy i może ludziom by pomogli. Trzydzieści lat temu, mieszkańców Bolesławca było tyle samo co teraz, stały dwa kościoły i trzeci na ceramicznej - starczało jakoś. Teraz kościołów to pewnie z siedem by się naliczyło a ludzi nie przybywa. Jakiś pajac napisał żeby lepiej za tą kasę wspomóc kościół na osiedlu kwiatowym, PAJACU a może za tą kasę postawić szkołe dla twoich dzieci a żeby miały blisko, może przedszkole bardziej by się wam przydało. Takie postępowanie niestety mnie od kleru odpycha, koścół to największa sekta świata a pranie mózgu jakie wyczynia się "ludziom", powoduje inwestowanie w czarną mafię. Na każdym osiedlu powinien być żłobek, przdszkole i szkoła, przynajmniej dla tych najmłodszych dzieci. Amen.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Więc nie ma tu miejsca dla ciebie debilu. Weź sie do roboty to może zbudujesz pare żłobków, przedszkoli i szkół, jakby ich było mało. I nie nazywaj kogoś pajacem jak sam nim jesteś. Żal mi ciebie i obyś nie miał dzieci bo mieć takiego ojca to potrażka.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

O trafiony pajac - moher.

• Krzychu - ja jestem antyklerykalem, ale mam umiar - kościól to nie znaczy moher, bo są to też inni ludzie. twoja rodzina chodzi do kościoła? powiedz im może, że są durnymi moherami. Co do reszty - myślę,że masz mały mózg, bo nie można wiązać wszystkiego tylko z tym jakże złym kościołem. Chodzi o renowację zabytku, czegoś co można podziwiać - czy nawet na taki temat ludziom musi pojawiać się piana na ustach?więcej loooozu.