Sanktuarium otrzyma 250 tys. zł dotacji z ministerstwa

Dyskusja dla wiadomości: Sanktuarium otrzyma 250 tys. zł dotacji z ministerstwa.

• Franc z tego co napisałeś to kościół zachowuje się jak organizacja przestępcza o charakterze gospodarczym.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Podaj paragraf Korsykaninie...

• Jakie to czasy nastały :)
    Zgadzam się z Franz'em w ww. Kwestii :)
    Tylko jeszcze powiedz Franz, kiedy szanowni miejscy decydenci przypomną sobie o Joppe'm? Bo może na BCC idą miliony ( a to nie jest zabytek ), a na dziedzictwo gospodarcze brakuje grosza!

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie Hegemonie. Wydaje mi się ciekawym pomysłem wykonanie takiego garnca przez uczestników kolejnego pleneru ceramiczno-rzeźbiarskiego jako wspólnego dzieła :-) Może ktoś podchwyci ten pomysł :-).

• Myślę, że chodzi o "metody", bo jakoś na inne zabytki dotacji państwowych nie ma - tylko unijne...

• Szkoda Franz. Bo wszystkie jaskółki na tym forum ćwierkają, że masz dojścia :)
    A w kwestii Joppe'go. Oczekuję dokładnej restauracji ( kopii ) owego garnca, a nie przypadkowej roboty :)
    Czy miasto nie potrafi znaleźć na to środków? Już nawet nie upieram się przy tym, by tego dzieła dokonał bolesławiecki ceramik.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Hegemon, sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana niż Ci się wydaje. Garniec Joppego nigdy nie był wypalony.

• Korsykaninie, piszesz głupoty. Nawet nie wyobrażasz sobie, ile pracy kosztuje ks. Jarosiewicza zdobycie pieniędzy na ratowanie sanktuarium. Naprawdę myślisz, że chodzi o grożenie palcem?! Tak naprawdę trzeba mieć sporo energii, by zmagać się z urzędniczą rzeczywistością.

• Jagsa: ). W kwestii technologii tworzenia oraz wypalania ceramiki jestem totalnym ignorantem :)
    Natomiast wiem czym szczycił się Bolesławiec ( i nadal próbuje ). Ceramiką! A jednym z najistotniejszych osiągnięć kunsztu bolesławieckich ceramików był garniec Joppe'go! A jego nie ma. Bo zamiast garnca powstaje "szklane" centrum. Paranoja. Ale to jest tylko moja prywatna opinia :).

• Zapewniam Cię Krzysztofie, że gdybyś był właścicielem np zabytkowej kamiennicy o dużej wartości historycznej i architektonicznej i nie zostałaby Ci przyznana dotacja na jej remont to mógłbyś napisać setki podań a nawet byś nie dostał odpowiedzi czy ktoś je przeczytał a tu proszę jaki efekt. Jak zwykle dodaję, ciesze się że są remontowane zabytki, doceniam wartość Sanktuarium ale zachowanie proboszcza i wypowiedzi w mediach karygodne, ale widać działa złota zasada wiary za złe czepiajcie się bliźnich za dobre dajcie w podziękowaniu na tacę proboszcz tak samo nie dali - źli politycy, dali to moja interwencja poskutkowała.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Człowieku, Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy o jakiej klasie zabytków rozmawiamy!

• Uwaga do Pana Krzysztofa :)
    Korsykanin wyraził swój pogląd na całą sprawę. Twierdzenie, że napisał "głupotę" jest nadużyciem z Pana strony. Bo fakt, że ktoś ma inne zdanie, nie oznacza wcale ułomności intelektualnej :).2009-04-07, 20:35No pewnie Franz :)
    Joppe to tylko głupi garnek z ceramiki :)
    A BCC to "arcydzieło" bolesławieckich zabytków :).

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Nie bardzo rozumiem to zestawienie... Ale jeśli BCC to "Befor Christ Ceramics" to się zgodzę :-).

• Franz :)
    Chyba nie chcesz udowodnić internautom, że nie rozumiesz sarkazmu? :)
    Bo język angielski to cieniutko :)
    Nawet ja wiem, że pisze się "before" :)
    Ale po tych moich dygresjach, wracajmy do meritum :)
    Dlaczego powstaje BCC, a nie ma środków na Joppe'go? P. S. O jaskółkach już pisałem, więc proszę o racjonalną odpowiedź :).

• Cytuj Zgłoś nadużycie

A fakt, literówka :-)
    W dalszym ciągu nie wiem co to jest "BCC"? Może chodzi Ci o MCC? :-)
    W tych sprawach pytaj radnych, to oni uchwalają budżet... Ja tylko czytam, dużo czytam :-).