Jakie jest zagrożenie?
Główny Inspektorat Sanitarny: – W wyniku działań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w określonych poniżej partiach kwasów chlebowych oznakowanych jako produkty bezglutenowe (GLUTEN FREE).
Spożycie tych produktów przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:
Producent: A. Dadusz, P. Oleszczak EKO-NATURA s.c., Kopyść 48, 98-100 Łask
Identyfikacja wycofywanych produktów:
|
Nazwa produktu |
Numer partii |
Data minimalnej trwałości:
|
|
Kwas chlebowy tradycyjny 330 ml |
A012026 |
01/2026 |
|
Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie 330 ml |
A112026 |
11/2026 |
|
Cannabis bread drink – Kwas chlebowy z konopią 330 ml |
A012026 |
01/2026 |
Jakie działania zostały podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli?
Producent uruchomił procedurę wycofania kwestionowanych produktów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanych produktów z obrotu.
Jakie są zalecenia dla konsumentów?
Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii napojów wskazanych w komunikacie.