Jakie jest zagrożenie?
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w 1 z 5 próbek suplementu diety pn. Błonnik. GIS:
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów
Nazwa: Błonnik 350 g
Numer partii: 240384
Data minimalnej trwałości: 03.2026
Producent: Oleofarm Sp. z o.o. ul. Mokronoska 8, 52-407 Wrocław.
Jakie działania zostały podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli?
Producent po otrzymaniu informacji o zidentyfikowaniu zagrożenia podjął decyzję i rozpoczął realizację procedury wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku.
Producent prowadzi postępowanie wyjaśniające w celu zidentyfikowania pierwotnej przyczyny powstania zagrożenia.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowego produktu z obrotu.
Jakie są zalecenia dla konsumentów?
Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.