Nowe danie serwowane w Bolesławcu

danie bolesławiec
Borek dolnośląski z Bolesławca • fot. TVP "Górna pólka smaku" W odcinku nowego sezonu „Górnej półki smaku” kręconego w Bolesławcu przygotowano borki dolnośląskie z dziczyzną na picie bałkańskiej. Program nagrywano przy wiadukcie oraz w Teatrze Starym. W programie TVP wystąpiły gospodynie z Ocic i ze Stowarzyszenia Reemigrantów z Bośni, ich Potomków oraz Przyjaciół.
istotne.pl 86 telewizja, kuchnia, bolesławiec

Odcinek popularnego programu kulinarno-detektywistycznego TVP z pisarzem Markiem Krajewskim kręcony był w Bolesławcu.

To było unikalne połączenie gotowania, zagadek i piękna lokalnych smaków. W Bolesławcu powstała dzięki temu potrawa o nazwie: borki dolnośląskie z dziczyzną na picie bałkańskiej. Połączono w ten sposób dwa symbole naszego powiatu: Bory Dolnośląskie oraz powojenną historię przyjazdu do Bolesławca reemigrantów z Bośni i ich kulturę.

Orson w Bolesławcu podczas pracy nad programemOrson w Bolesławcu podczas pracy nad programemfot. TVP "Górna pólka smaku"

Marek Krajewski odwiedzał w programie Muzeum Ceramiki, a w tym czasie Orson szukał dziczyzny na borka, czyli bałkańskie ciasto z farszem. Kucharz na farsz wybrał sarninę, którą połączył z figami i dusił w czerwonym winie. O kuchni bałkańskiej opowiadały Orsonowi Halina Waniek, szefowa Stowarzyszenia Reemigrantów z Bośni ich Potomków oraz Przyjaciół oraz Ewa Sondaj z paniami z Koła Gospodyń Wiejskich z Ocic.

Jak smakował bolesławiecko-bałkański borek i jak dokładnie powstała ta potrawa można obejrzeć na platformie VOD.

Orson Hejnowicz i Marek Krajewski przy wiadukcieOrson Hejnowicz i Marek Krajewski przy wiadukciefot. TVP Górna Półka Smaku

Poznajcie "Górną półkę smaku"

W trzeciej odsłonie programu główni bohaterowie, w tym Orson Hejnowicz i jego zespół, przemierzają Polskę w towarzystwie foodtrucka. Każdy odcinek staje się mobilnym laboratorium smaków, które wykorzystuje lokalne, sezonowe produkty z różnych regionów. Dzięki temu widzowie obserwują, jak miejskie legendy łączą się z wiejskimi zapachami, a produkt z lokalnego pola trafia na talerz w sposób przemyślany i zaskakujący.

Oprócz Hejnowicza i Krajewskiego w programie gościła Adriana Marczewska i Martyna Żmuda-Trzebiatowska. Orson Hejnowicz w każdym odcinku tworzy zestaw dań w duchu streetfood, bazując na lokalnych, wysokiej jakości produktach. W repertuarze pojawiły się między innymi:

  • sałatka z chwastów (pełna świeżości i ziołowego charakteru)
  • souvlaki z jelenia (nietuzinkowe, sezonowe mięso z regionalnych hodowli),
  • churrosy piernikowe (wnętrze z nutą korzenną, zainspirowane lokalnymi wypiekami)
  • samosy z kozim serem (zaskakująca kompozycja smaków, croccante i kremowe wnętrze)

Każde danie nie tylko smakowało, ale opowiadało historię miejsca i ludzi, którzy je tworzą. Streetfoodowy charakter połączony z detektywistyczną logiką tworzy serię, która wciąga, zaskakuje i uczy szacunku do regionalnych tradycji kulinarnych.

Główne założenie tego sezonu ma formę wsparcia społecznego. Wspierane są w ten sposób terenowy dotknięte powodzią w 2024 roku.