Dziki szczypiorek oprócz walorów smakowych i zdrowotnych jest też swoistym zwiastunem nadchodzącej wiosny. Można go spotkać już nawet w lutym.
Gdzie go szukać?
Najczęściej spotkamy go na skrajach lasów, wilgotnych łąkach, pastwiskach, w zaroślach, a także w pobliżu rzek i strumieni. Lubi gleby żyzne i dobrze nawodnione. Warto pamiętać, aby zbierać go z dala od zanieczyszczeń, np. od ruchliwych dróg. Wygląda jak wersja mini zwyczajnego szczypioru, który rośnie na ogródkach i jest sprzedawany na stoiskach z warzywami. Ma piękny cebulowo-czosnkowy zapach. Ten mocny cebulowo-czosnkowy zapach to jego znak rozpoznawczy. Szczególnie intensywnie jest wyczuwalny, gdy roślinkę się rozciera palcami.
Bogactwo smaku i zdrowia
Dziki szczypiorek jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Zawiera witaminy A, C i z grupy B, a także minerały takie jak potas, wapń, magnez i żelazo. Dzięki obecności związków siarki, ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze.
Reklama
Ponadto, szczypiorek:
- Wzmacnia odporność: Witamina C wspiera układ immunologiczny w walce z infekcjami.
- Poprawia trawienie: Zawarte w nim związki pobudzają wydzielanie soków trawiennych.
- Działa antyoksydacyjnie: Pomaga neutralizować wolne rodniki, chroniąc komórki przed uszkodzeniem.
- Obniża ciśnienie krwi: Potas pomaga regulować ciśnienie krwi, wpływając korzystnie na układ sercowo-naczyniowy.
Jak go wykorzystać?
Dziki szczypiorek doskonale smakuje na surowo, jako dodatek do sałatek, kanapek, jajecznicy, twarożków, zup i sosów. Można go również dodawać do dań na ciepło, ale najlepiej pod koniec gotowania, aby zachował swoje cenne właściwości.
Uwaga! Osoby z chorobami wątroby, nerek oraz z problemami żołądkowymi powinny spożywać szczypiorek z umiarem.