W podbolesławieckich lasach pojawiły się pieprzniki jadalne, czyli popularne kurki. Co ważne, pieprznik bardzo rzadko bywa robaczywy. Jeśli znacie tzw. miejsca, w których zbieracie kurki, to warto je sprawdzić właśnie teraz. Kurki świetnie sprawdzą się np. jako dodatek do jajecznicy. Można z nich zrobić wyśmienity sos grzybowy.
Czy są trujące grzyby z którymi kurki można pomylić?
Tak, niestety są. Pieprznik jadalny najczęściej mylony jest z lisówką pomarańczową, która jest trująca i może powodować zatrucia pokarmowe.
Czym się różnią te grzyby? Na zdjęciu trująca lisówka pomarańczowa i pieprznik jadalny.
Pieprznik jadalny w lasach pojawia się wcześniej niż lisówka. Można go spotkać już późną wiosną. Lisówka pojawia się na początku jesieni. Pieprznik zwykle ma bardziej masywny (gruby) trzon. Blaszki (żyłki), które są pod kapeluszem kurek, zachodzą na trzon. W przypadku lisówki pod kapeluszem są gęste blaszki, które nie zachodzą na trzon.
