tekst zlecony

Smażenie idealnych piersi z kurczaka krok po kroku

Smażenie idealnych piersi z kurczaka krok po kroku
fot. unsplash.com Niezależnie od tego, czy jest to posiłek w środku tygodnia, czy wytworna kolacja, piersi z kurczaka zawsze są świetnym pomysłem na danie. Jaki jednak jest najlepszy sposób na ich przygotowanie?
istotne.pl 1 kuchnia, jedzenie

Reklama

Postępuj zgodnie z naszym przewodnikiem, aby za każdym razem podawać je idealnie wysmażone!

Jak smażyć piersi z kurczaka?

Zasada numer jeden: kup najlepsze piersi, na jakie Cię stać.

Wyższy dobrostan zwierząt oznacza smaczniejsze mięso, ale ma wyższą cenę. Wierzymy jednak, że Twój portfel musi mieć ostatnie słowo, jeśli chodzi o kupowanie mięsa – wystarczy wybrać najlepszą jakość, na jaką pozwala.

Zasada numer dwa: bądź oszczędny.

Pierś to najdroższy kawałek kurczaka. Myśl mądrze: taniej będzie kupić całego kurczaka i nauczyć się go samemu kroić. W ten sposób otrzymasz piersi z kurczaka, skrzydełka, udka, podudzia i tuszę na zupę, a wszystko to za mniej niż za dwa filety bez skóry.

Jak zmiękczyć piersi z kurczaka?

Użyj marynaty, aby zmiękczyć piersi z kurczaka. Kąpiel (co najmniej 30 minut) w czymś kwaśnym pomaga rozbić włókna w piersi kurczaka i stać się miękkimi.

Sok z cytryny lub jogurt znacznie pomogą i oba doskonale sprawdzają się jako prosta marynata do kurczaka.

Skąd wiesz, kiedy pierś z kurczaka jest gotowa do podania?

Jeśli chcesz sprawdzić, czy pierś z kurczaka jest gotowa bez termometru, skorzystaj z jednej z naszych sprytnych metod. Pierwszą z nich jest po prostu przecięcie mięsa na pół. Sprawdź, czy wszystkie włókna są nieprzezroczyste i zestalone, a pośrodku nie ma galaretowatego różu. Jest to jednak inwazyjne i nie tak przydatne, jeśli gotujesz na specjalną okazję.

Metodą, która pozostawia mniej uszkodzeń, jest wbicie metalowego szpikulca w najgrubszą część mięsa. Trzymaj go tam przez kilka sekund, a następnie zdejmij i natychmiast przyłóż do wewnętrznej strony nadgarstka. Powinno być tak gorąco, że nie możesz trzymać szpikulca na skórze dłużej niż przez chwilę.

Udko kurczakaUdko kurczakafot. unsplash.com

Następnie wykonaj test numer dwa: delikatnie dociśnij bok szpikulca obok zrobionego otworu – wypływający sok powinien być klarowny, bez cienia zaróżowienia. Jeśli szaszłyk nie jest gorący lub soki są różowe, gotuj jeszcze kilka minut i powtórz proces testowania.

Jeśli masz termometr, kurczak jest gotowy, gdy osiąga wewnętrzną temperaturę 70°C.

Jak smażyć pierś z kurczaka na patelni

Na patelni na średnim ogniu rozgrzać trochę masła i oleju, następnie doprawić pierś z kurczaka i smażyć z jednej strony przez 8-10 minut na złoty kolor. Następnie odwróć, przykryj patelnię i smaż przez kolejne 8-10 minut. Staraj się nie ruszać kurczaka w trakcie smażenia, ponieważ może się przykleić – pozwól, aby mięso stało się złociste i wypłynęło z samej patelni.

Podsumowanie

Idealnie wysmażone piersi z kurczaka są daniem, które nada się na każdą okazję, wystarczy ewentualnie lekko je zmodyfikować. Jednak, aby osiągnąć ten cel, niezbędne będzie dobre mięso i patelnia zdolna do równomiernego jego usmażenia. Wystarczy mieć to na uwadze i efekt będzie więcej, niż zadowalający!

Reklama