Urząd Miasta Bolesławiec:
Warto przypomnieć, że wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.
- limit osób w lokalu (na jedną osobę musi przypadać co najmniej 4 m kw);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami
- blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m – pod warunkiem że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego
- goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
Władze miasta:
Niektórzy restauratorzy zdecydowali się w tym roku zwiększyć wynajmowane powierzchnie pod ogródki kawiarniane w centrum Bolesławca. Do końca tego roku miesięczna opłata za metr kwadratowy powierzchni ogródka wynosi 1 zł (netto).