Dziękuje za podjęcie tematu -- ustosunkuje się troszkę potem. Pozdrawiam.
Do Przemysława 1954
-
-
Panie Przemysławie. Ponieważ na kilka dni wypadam z forum to coś dopiszę. Żeby coś zrobić z bezrobociem to trzeba ustalić jego przyczyny. Minister Finansów i urzędasy mają to zrobić. Ale, czy przypadkiem jedną z przyczyn bezrobocia nie jest "kryzys nadprodukcji"? Ktoś produkuje telewizory (coraz nowocześniejsze i służące dłużej chociaż pewnie nie tak długo jak Elektrony itp. ). Tylko naprodukowano tego tyle, że popyt się zmniejszył. Wszyscy mają i nie zamierzają na razie kupować. A drugi naprodukował pralek, lodówek i też na razie nikt nie kupuje bo mu jeszcze służy sprzęt kupiony 2 lata temu. Więc towaru mamy w bród, tylko nie ma chętnych do kupna. No to zwalniamy pracowników. Wiem, że to wielkie skrót ale jeżeli ktoś produkuje niezawodne samochody służące wiele lat to mechanik samochodowy nie będzie miał co naprawiać więc nie będzie zarabiał.
-
Uprzemysłowienie i nadprodukcja częściowo ponosi winę ale główne przyczyny tkwią gdzie indziej. Podstawowy problem to zbyt wysokie koszta pracy. Dotyczy to to zarówno pracodawców i pracowników pozabudżetowych. Składają się na to obciążenia władz centralnych i lokalnych. Kwota wolna wynosi 46 zł a powinna być przynajmniej 20 razy wyższa. Dopiero gdy tak się stanie można będzie skutecznie wyeliminować szarą strefę oraz usprawnić system podatkowy. 920 zł to mniej niż najniższa pensja i ledwo starczyło by na przeżycie. Więc zasadne wydaje się ustalenie takiego limitu. Administracja państwa powinna sprzęgnąć wszystkie możliwe siły aby uzyskać taki poziom. Intensyfikacja działań państwa powinna iść całkowicie w obniżaniu kosztów administracji a nie w kierunku zaciskania pętli społeczeństwu. Dawałem tu wiele przykładów takiej beztroski. Jednym z nich jest niekontrolowany przepływ pieniędzy w resortach oraz jednostkach samorządowych. /jak i dlaczego prezydent Bolesławca mógł rozdać 98 tysięcy swoim podwładnym jako nagrody? / takich rozdawaczy jest w Polsce tysiące. W celu zaskarbienia sobie przychylności obdarowanych /potencjalnych wyborców. CDN.
-
Ale macie problemy.
-
Dokładnie. Przemysław napisałby rozprawę doktorską na temat budowy gwoździa.
-
Rozprawy doktorskie piszą ludzie inteligentni.2010-04-01, 10:48PS. I z odpowiednim poziomem wiedzy.
-
Panie Przemysławie. Olśnienie! Wszyscy mówią o podniesieniu wieku emerytalnego. Ale należy postąpić wręcz przeciwnie. Wiek emerytalny dla wszystkich należy obniżyć do 50 lat. Po co nam tylu urzędników dostających jakieś 13 i inne nagrody. W ten sposób uzyskamy wiele miejsc pracy dając zatrudnienie następcom. Wprawdzie wzrośnie liczba emerytów. Na ich i swoje przyszłe emerytury zapracują następcy. Ale bezrobocie zlikwidujemy. Co może przyjść do głowy w takim dniu 01. 04. 2010.
-
Ja życzę Panu aby lepiej olśniła Pana przepiękna Pani Konik. To przynajmniej miłe i na Pana rachunek. Pomysł kiepski jak Ferdynand. Urzędnik czy w pracy czy na emeryturze kosztuje. Skoro kosztuje to niech lepiej coś robi. Zanim zajmie się Pan Panią Konik zaproponuje na pobudzenie testosteronu. -. ZAPYTANIE; -- Gdyby Pan, Konik Polny był właścicielem urzędu zmienił by Pan coś czy nie? Dajmy na to dla przykładu urząd pracy. / ZUS -TO ZBYT TRUDNE /. Jeśli pomysł ten był olśnieniem to; - 01 kwiecień Pracę tworzy pracodawca i tylko pracodawca - czy to się zgadza? Jedynym wyjątkiem jest jednoosobowa firma. /ale to też stworzenie miejsca pracy /. Pozdrawiam Pana Konika I Panią Konik - jeśli są koniczki to również -- o koniczątkach nie wspomnę.
-
A Pan Przemysław monotematyczny. Ciekawe czy w temacie o seksie też by pisał o nagrodach dla urzędników. Jak np. 13 wpływa na ich potencję.
-
Pisałem Panie Przemysławie o likwidacji bezrobocia, a nie o kosztach emerytur i pisałem w duchu 1 kwietnia. Chyba to wyraźnie zaznaczyłem, a Pan swoje. Proszę chociaż na 1 dzień wyluzować.
-
Wychodzi na to że P1954 jest jak ferdek kiepski. Nic z jego paplaniny nie wynika a Niemim osiągnoł mały sukces - na komuny jest troszkę ciszej :-).
-
Najlepiej, Niemim, wystąp z wnioskiem obywatelskim na sesji miejskiej, to duży sukces murowany! :).
-
Lolka nie wiem w jakim temacie miałbym składać wniosek? Rada jest zajęta rozdziałem funduszy miejskich między swoich, to co będę im gitare zawracał. Lolka jak przygotowania do świąt? :-).
-
Panie Przemysławie, a ja coś dla Pana znalazłam, jak państwo przeszkadza przedsiębiorcom według raportu LEWIATANA. Miłej lektury i wesołych oraz zdrowych świąt. http://www.polityka.pl/rynek/gospodarka/1504018,1,panstwo-przeszkadza-przedsiebiorcom.read.
-
"Nigdy nie będziesz prorokiem we własnym kraju"."Powiat bolesławiecki jest świętością"."Feminizm oraz agnostycyzm to najważniejsze wartości, którymi kieruje się człowiek".A dzisiaj jest 02 kwietnia roku pańskiego 2010.P.S.Przepraszam przemyslawa1954 za "wykorzystanie" wątku.