Rozpoznawanie i zbieranie grzybów – ważne zasady

Grzyby w koszyku
fot. istotne.pl Trwa sezon grzybowy. Wielu ludzi wybiera się do lasu i przynosi pełne kosze tych leśnych smakołyków. O czym należy bezwzględnie pamiętać przy zbieraniu grzybów?
istotne.pl 4 grzyby

Reklama

O kwestiach ogólnego bezpieczeństwa w trakcie wycieczki i pobytu w lesie informuje policja. W tym sezonie już publikowaliśmy Ważne informacje dla wybierających się do lasu na grzyby. Tym razem skupimy się na samym zbieraniu i rozpoznawaniu grzybów.

Żelazna zasada brzmi – Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne. Jeżeli nie masz pewności co do danego grzyba, to go lepiej zostaw lub poproś o pomoc doświadczonego grzybiarza.

Pamiętaj, że na wygląd grzybów mają wpływ warunki pogodowe. Grzyby wyglądają inaczej w czasie deszczu i inaczej jak świeci słońce i jest sucho. W zależności od pogody zmienia się ich kolor i wygląd.

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów. Do najczęstszych objawów zatrucia grzybami należą: nudności, wymioty, biegunka, bóle brzucha i głowy oraz podwyższona temperatura ciała.

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jak: czubajka kania, gąska zielona.

UWAGA! Na zdjęciach poniżej silnie trujący Muchomor Zielonawy (sromotnikowy) w różnych cyklach wzrostu:

Silnie trujący muchomor zielonawy (sromotnikowy) w różnych cyklach wzrostuSilnie trujący muchomor zielonawy (sromotnikowy) w różnych cyklach wzrostufot. pl.wikipedia.org/Justin Pierce (JPierce)
Muchomor zielonawy

Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.

Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.

Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak).

Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.

Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować życie.

Reklama