O ile pieprznika jadalnego (popularną kurkę) znają prawie wszyscy, to pieprznik trąbkowy jest mało znany. A szkoda. Warto poznać tego grzybka. Nie dość, że jest jadalny, to występuje późną jesienią, a nawet na początku zimy (o ile nie ma przymrozków).
W tym czasie dostępność innych grzybów jadalnych jest ograniczona. A kto nie chciałby zimą zjeść świeżych grzybów z lasu smażonych na masełku albo podsmażonych z jajecznicą.
Jak wygląda pieprznik trąbkowy?
Jest podobny do pieprznika jadalnego, co widać na zdjęciach poniżej. Kapelusz żółto-brązowy lub szaro-brązowy. Hymenofor (czyli część pod kapeluszem) to żółtego lub żółtoszarego koloru żyłki. Trzon koloru żółtego.
Co charakterystyczne, cały grzybek przypomina trąbkę (stąd jego nazwa) trzon po przekrojeniu jest pusty (rurka) i bardzo często jest tak połączony z kapeluszem – po prostu przypomina małą trąbkę.
Pieprznik jadalny i pieprznik trąbkowy:
Gdzie można spotkać pieprznika trąbkowego?
Grzyb rośnie zarówno w lasach iglastych jak i liściastych. Jednak najczęściej można spotkać go w sąsiedztwie świerków i jodeł. Czasem występuje bardzo licznie (mnóstwo owocników obok siebie). Rośnie także w Borach Dolnośląskich, w okolicach Bolesławca.
O pieprzniku trąbkowym opowiada na swoim kanale znawca grzybów Łukasz Łuczaj: