Jak może wyglądać niedaleka przyszłość restauracji i hoteli? W czwartek (19 stycznia) Restaurację Winestone i Hotel Ibis Bolesławiec czasowo opanowały roboty Keenon. Obył się tam pokaz, w którym uczestniczyły dwa roboty restauracyjne i jeden hotelowy. Głównym zadaniem tych robotów jest dostarczanie restauracyjno-hotelowym gościom zamówionych dań, przekąsek czy napojów.
Co ciekawie, roboty nie tylko dowiozą zamówienia. Potrafią się przywitać czy przekazać komunikat poszczególnym gościom. Są cierpliwe i wytrwałe w poruszaniu się pomiędzy restauracyjnymi stolikami. Natomiast robot hotelowy potrafi dostarczyć zamówienie wprost do wskazanych hotelowych pokoi, nawet tych na piętrach, komunikując się i korzystając w tym celu... z windy. Jest możliwa też opcja z siłownikiem, otwierającym drzwi.
Roboty mają pomóc pracownikom restauracji czy hotelu w obsłudze gości. Czy są w stanie całkiem zastąpić ludzi? W najbliższym czasie z pewnością nie. W dalszej przyszłości wszystko jest możliwe. Ile kosztuje tego typu robot? Co najmniej kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Na zdjęciu: po bokach roboty restauracyjne, pomiędzy nimi robot hotelowy.