Rosną w naszym otoczeniu, są smaczne i zdrowe. Znacie te dwie rośliny?

Rośliny jadalne: czosnaczek pospolity i dziki szczypiorek
fot. istotne.pl Czosnaczek pospolity i dziki szczypiorek można znaleźć na łąkach, przy drogach, na polach oraz na terenach leśnych i przyleśnych.
istotne.pl 4 zdrowie, rośliny, natura

Reklama

Obie rośliny pojawiają się wiosną. Obie są jadalne i smakują znakomicie, na przykład jako dodatek do jajecznicy, sałatek czy kanapek. Obie mają prozdrowotne właściwości. My znaleźliśmy je na obrzeżach Bolesławca bez większych problemów. Pamiętajmy jednak, że jeśli chcemy rośliny wykorzystać do celów spożywczych, to nie należy ich zbierać przy drogach (gdzie odbywa się ruch samochodowy) i w miejscach, które mogą być zanieczyszczone. 

Zarówno czosnaczek, jak i szczypiorek jest łatwo rozpoznawalny po zapachu. W przypadku czosnaczka, jeżeli zgnieciemy jego listek, poczujemy delikatny zapach czosnku. W przypadku szczypiorku poczujemy bardzo intensywny zapach szczypioru (cebuli).

Poniżej zamieszczamy zdjęcia obu roślinek i kilka zdań o ich właściwościach:

Czosnaczek pospolity – jak informuje Wikipedia:

Roślina dwuletnia (rzadko roczna lub bylina), hemikryptofit. Kwitnie od kwietnia do czerwca, a w górach do lipca. Siedlisko: gatunek leśny, występuje głównie w lasach liściastych i zbiorowiskach skrajów lasów, także na siedliskach ruderalnych – pod płotami, na przydrożach, na nasypach kolejowych.

Czosnaczek pospolityCzosnaczek pospolityfot. istotne.pl

A co z właściwościami prozdrowotnymi?

Jak informuje portal.abczdrowie.pl:

Czosnaczek pospolity to nie tylko roślina ozdobna, ale również prozdrowotna. Działa dezynfekująco, antybakteryjnie, przeciwpasożytniczo. Wspomaga działanie układu trawiennego, przeciwdziała dolegliwościom bólowym brzucha, nudnościom i biegunce, łagodzi niestrawności. Posiada właściwości detoksykacyjne. Łagodzi dolegliwości bólowe związane z chorobami reumatycznymi (np. reumatoidalnym zapaleniem stawów, osteoporozą).

Czosnaczek pospolity może być doskonałym środkiem na przeziębienie i kaszel, ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne. Doskonale rozgrzewa i działa antybakteryjnie, z tego powodu polecany jest osobom, które czują się osłabione, zmagają się z grypą, bólem gardła, zapaleniem krtani, nieżytem układu oddechowego.

Dziki szczypiorek – za Wikipedią:

Czosnek szczypiorek, nazywany w skrócie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) – gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. W stanie dzikim jest szeroko rozprzestrzeniony na kuli ziemskiej. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest też powszechnie uprawiany w wielu krajach świata.

Dziki szczypiorekDziki szczypiorekfot. istotne.pl

Właściwości prozdrowotne:

Portal zywienie.abczdrowie.pl:

Jest uważany za rośliną leczniczą, a to z uwagi na dużą zawartość witaminy C oraz żelaza. Szczypiorek przyspiesza trawienie, obniża ciśnienie krwi. Zaobserwowano również wpływ szczypiorku na poprawę nastroju dzięki zawartości choliny oraz poprawienie apetytu.

Szczypiorek i inne warzywa z rodziny czosnkowatych, mają działanie przeciwnowotworowe. Dotyczy to głównie nowotworów układu pokarmowego, gdyż szczypiorek zawiera wiele wolnych rodników, które utrudniają powstanie zmian nowotworowych. Ponadto jedzenie szczypiorku zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty.

Reklama