materiał promocyjny

Wędzenie mięsa domowym sposobem – co musisz wiedzieć?

Mięso i wędliny na stole
fot. pixabay.com Wędzone mięso kusi swoim aromatem i soczystością, jednak jego przygotowanie w domowych warunkach może być sporym wyzwaniem dla wielu osób. Dlatego warto wiedzieć, jakich zasad należy się trzymać, aby bez problemu poradzić z tego typu zadaniem.
istotne.pl 1 jedzenie

Reklama

Choć wędzenie jest procesem wymagającym czasu, ponieważ jest on dość pracochłonny, to nie warto się poddawać. Walory smakowe, jakie uzyskamy w efekcie naszej cierpliwości, są warte każdego wysiłku. Podpowiadamy, co warto wiedzieć na temat wędzenia mięsa w warunkach domowych, by uzyskać apetyczne wyroby, na które ślinka będzie sama lecieć.

Wybór odpowiedniego mięsa do wędzenia

Marzy Ci się dobrze uwędzone mięso – szynka, która wzbogaci smak każdej kanapki czy może kiełbasa, która skradnie serca gości podczas rodzinnych imprez? Możesz z łatwością spełnić to marzenie – wystarczy, że zdecydujesz się na wysokiej jakości, świeże mięso, skompletujesz niezbędne akcesoria i znajdziesz sprawdzoną recepturę, które jest polecana przez wiele osób. Jednak na razie zatrzymajmy się przy pierwszym kroku, ponieważ jest on zdecydowanie najważniejszy. 

Aby uzyskać zadowalający efekt, należy sięgać wyłącznie po takie produkty, które będą mieć świeży zapach, zdrowy kolor i jędrność. Po naciśnięciu palcem powinno od razu wracać do swojego pierwotnego kształtu. Wyłącznie wtedy mamy pewność, że jest odpowiednie do wykonania domowej wędzonki. Wysokiej jakości szynka idealna do wędzenia powinna mieć widoczną warstwę tłuszczu. Dlaczego? Wyłącznie w ten sposób możesz mieć pewność, że zrobiona przez Ciebie wędzonka będzie naprawdę soczysta i smaczna. 

Do wędzenia nie sięgaj po mięsa mrożone, ponieważ wtedy zdecydowanie nie uzyskasz takiego efektu. Najlepiej, jeśli zakupisz je u sprawdzonego źródła, gdzie masz pewność, że szynka jest naprawdę świeża i dobrej jakości, a przy tym sprzedawana na wagę.

Odpowiednie przygotowanie mięsa do wędzenia

Profesjonalny sklep masarski pozwoli Ci skompletować niezbędne akcesoria do wędzenia zakupionego przez siebie mięsa. Znajdziesz w nim jelita wieprzowe (np. https://sklep.jelux.pl/13-jelita-wieprzowe), które świetnie sprawdzą się do przygotowania kiełbasy wędzonej oraz inne składniki czy jakościowe przyprawy. 

Jeśli już wybierzesz idealną szynkę, musisz poddać ją peklowaniu. Mięso mocz w solance przez około 4 do 5 dni. Roztwór jest bardzo prosty do przygotowania. Potrzebujesz wyłącznie wodę, sól peklową i dodatki według uznania – ziele angielski, czosnek, liście laurowe, majeranek, czarny pieprz, rozmaryn czy jałowiec. Mięso całkowicie zanurz w solance. Włóż je do beczki lub dużego garnka i odłóż w chłodnym miejscu. Codziennie obracaj. 

Gdy peklowanie będzie zakończone, mięso owiń siatką wędzarniczą. Szynkę odsącz i powieś na haku, by była całkowicie osuszona. Następnie możesz przejść do jej wędzenia – na gorąco lub zimno. W tym drugim przypadku optymalna temperatura to od 12 do 24 stopni Celsjusza. Takie warunki sprawiają, że wędzonkę możesz przechowywać znacznie dłużej. Proces będzie trwać od 4 do 12 dni, a mięso należy wędzić 6 godzin dziennie. Natomiast, jeśli chcesz wędzić na ciepło, musisz uzyskać o temperaturę 30-50 stopni Celsjusza. W tym przypadku pożądany efekt uzyskamy w ciągu 2 dni. Wędzenie na gorąco wymaga wyłącznie 1 dnia pracy (maksymalnie 6 godzin). Do przygotowania wędzonki wykorzystaj drewno pochodzące z drzew liściastych. Może to być buk, dąb, olcha czy drzewa owocowe.

Reklama