Trwa Pierwsza Bolesławiecka Konferencja Zdrowego Żywienia Zbiorowego

Tomasz Jakubiak
fot. istotne.pl Gościem specjalnym jest Tomasz Jakubiak, polski kucharz, autor książek kulinarnych oraz juror polskiej edycji programu MasterChef Junior.
istotne.pl 4 konferencja, teatr, szpital, żywność

Reklama

We wtorek 21 marca, o godzinie 12:00 w Teatrze Starym w Bolesławcu rozpoczęła się I Konferencja Zdrowego Żywienia Zbiorowego. Wydarzenie zorganizowane przez Szpital św. Łukasza jest adresowane do osób zarządzających żywieniem zbiorowym lub pracujących w firmach cateringowych.

Konferencję otworzył Dyrektor Szpitala św. Łukasza w Bolesławcu Kamil Barczyk. W krótkim wystąpieniu wprowadził zgromadzonych gości w problematykę żywienia zbiorowego. Podkreślił rolę kuchni funkcjonującej przy bolesławieckim szpitalu, która w zakresie żywienia współpracuje z coraz większą liczbą podmiotów zewnętrznych.

Konferencja obejmuje zarówno teorię, jak i praktykę kulinarną. Tematyka poruszana na konferencji pozwala na  zrozumienie optymalnego wykorzystywania składników i technik przygotowywania przy równoczesnym racjonalizowaniu kosztów żywienia zbiorowego.

Celem Konferencji jest zapoznanie uczestników z zasadami praktycznej realizacji żywienia zbiorowego oraz zdobycie wiedzy dotyczącej planowania i sposobów przygotowywania racjonalnych, zbilansowanych posiłków. Poruszone zostaną dwa ważne zagadnienia związane z dietą pacjenta, a mianowicie rola diety w życiu pacjenta dializowanego oraz dieta i styl życia w leczeniu insulinooporności.

Gość specjalny konferencji Tomasz JakubiakGość specjalny konferencji Tomasz Jakubiakfot. Stefańczyk Studio

Konferencję urozmaicają pokazy kulinarne w wykonaniu gościa specjalnego Tomasza Jakubiaka, polskiego kucharza, autora książek kulinarnych oraz jurora polskiej edycji programu MasterChef Junior. W konferencji uczestniczą m.in. władze miasta i powiatu.

Konferencja potrwa jeszcze przez kilka godzin.

Szpital św. Łukasza w Bolesławcu:

Odżywianie jest jednym z istotnych czynników determinujących stan zdrowia społeczeństwa. Prawidłowe żywienie, bezpieczeństwo żywności, kształtowanie właściwych postaw zdrowotnych, to obecnie aktualne tematy podejmowane przez ekspertów zdrowia publicznego na całym świecie.

Poprzez organizację Konferencji chcieliśmy pokazać branży żywienia zbiorowego, że można zrobić sezonowe, ciekawe menu wykorzystując nowoczesne techniki gotowania przy równoczesnym zachowaniu odpowiedniej kaloryczności, wartości odżywczych i racjonalnych kosztach żywienia.

Zobacz jak wygląda i funkcjonuje kuchnia w bolesławieckim szpitalu:

Reklama