tekst zlecony

Czym różni się kuchnia gastronomiczna od przemysłowej?

Czym różni się kuchnia gastronomiczna od przemysłowej?
fot. Gastroprofit Prowadzenie biznesu w branży gastronomicznej wymaga odpowiedniego przygotowania. Należy przede wszystkim zainwestować w sprzęt, który pozwoli przygotowywać potrawy lub produkty składające się z pożywienia.
istotne.pl 1 kuchnia

Reklama

Wiele osób zastanawia się nad różnicą pomiędzy kuchenkami przemysłowymi oraz gastronomicznymi.

Kuchenka gastronomiczna a przemysłowa

Kuchenka gastronomiczna to określenie powszechnie wykorzystywane w biznesie opartym na przyrządzaniu potraw. Bardzo często możesz spotkać się również z wyrażeniem „kuchnia przemysłowa”. Jakie są podstawowe różnice obu tych sformułowań? W praktyce jedno i drugie oznacza dosłownie to samo. Kuchenka gastronomiczna to taka, która jest profesjonalna i stosowana w przestrzeni firmowej. Z tego względu bardzo często nazywa się ją przemysłową (głównie z powodu wydajności oraz szeregu rozbudowanych funkcji). Odpowiednio dobrana kuchenka gastronomiczna to przede wszystkim gwarancja wygody oraz efektywnej pracy. Wyposażenie dostępne na rynku może oferować różne rozwiązania – niektóre posiadają większą liczbę miejsc grzewczych, a inne dysponują wbudowanymi szafkami, półkami lub wyróżniają się nowoczesnymi funkcjami dodatkowymi. Pamiętaj, że kuchenka gastronomiczna w biznesie musi być naprawdę dobrze dopasowana, aby zapewnić satysfakcję z codziennej pracy.

Kuchnia gastronomiczna – jaką wybrać?

Twoja kuchnia gastronomiczna dla biznesu musi być dopasowana do charakteru prowadzonej działalności. Zastanów się, ilu klientów planujesz obsługiwać i jak dokładnie będzie wyglądać praca każdego dnia. Pamiętaj, że kuchnia gastronomiczna nie może być zbyt mała i niewystarczająco wydajna. W praktyce lepiej dysponować „zbyt rozbudowanym” wyposażeniem, ponieważ nawet w przypadku intensywnej pracy zadowolisz wszystkich klientów. W branży gastronomicznej kuchnia będzie oczywiście najważniejszym urządzeniem. Raczej nie zaleca się oszczędzać na takim wyposażeniu – powinno być bezawaryjne i po prostu niezawodne. W przypadku, gdy kuchnia gastronomiczna odmówi posłuszeństwa, obsługiwanie klientów i kontynuacja pracy będą dosłownie niemożliwe. Wybór konkretnego urządzenia powinien być również determinowany tym, jakie dania dokładnie będziesz serwować. Nie zapominaj również, że kuchenka gastronomiczna może mieć charakter indukcyjny. Wówczas jednak potrzebne będą garnki z dnem ferromagnetycznym.

Z jakich urządzeń powinna składać się kuchnia przemysłowa?

Oczywiście urządzenie posiadające palniki, czy piekarnik, to nie wszystko, co powinno znaleźć się w kuchni przemysłowej. To zaplecze firmy gastronomicznej, które musi mieć charakter kompleksowy. Dlatego warto zastanowić się, jakie inne urządzenia będą przydatne. W wielu przypadkach to na przykład zmywarki, chłodziarki, blendery, krajalnice, frytkownice, czy opiekacze. Lista jest naprawdę długa, dlatego warto zapoznać się z wyposażeniem sklepu Gastroprofit. W asortymencie znajdziesz dosłownie wszystko, czego potrzebuje nowoczesna kuchnia przemysłowa. To nie tylko urządzenia, ale także akcesoria, meble, dodatki oraz środki do pielęgnacji wyposażenia.

Reklama