Glinoludy na Karneval der Kulturen 2010

• -ja bym tam zakopał topór "wojenny". O ile jakowyś był. Przecież VIA to organizacja lokalna. GLINIADA to "dziecko" VIA. A że jedno i drugie promuje miasto -więc warto o tym pisać. I się nie dąsać bo nie ma na co. A prywatne relacje powinny zostać na boku. Pozdro.2010-05-24, 18:14Oficjalnie mamy 3 miejsce w berlinie! Na 97 zespołów z całego świata.

• Pisząc to wczesnym porankiem pisałem o dumie. Wynik potwierdza odczucia. Występ nieomal przed milionową publiką i do tego uznanie jury. Trzecia pozycja u Niemców to nie byle co. Oni genetycznie nie mają Polaków jako priorytet. Poparcie urzędu to sprawa drugorzędna. Ważne jest poparcie Bolesławian.

• Gratuluję :).

• Misja odniosła sukces -- nie ma co rozpatrywać kto i co -- Jest to sukces Bolesławca. A via Sudetica zrobiła to właśnie dla miasta.

• Bedac uczestnikiem tak wspanialego widowiska jakim jest Festiwal Kultur odbywający się corocznie w Berlinie. Czuję dumę iż mogę rywalizować z grupami z całego świata zajmując przy własnym wkładzie trzecie miejsce na 100 zespołów. 100 grup z których większość to zawodowe teatry i grupy etniczne, które spotykają się cyklicznie w celu prób przed przedstawieniem. Gliniada bo o tym jest mowa jest widowiskiem spontanicznym w którym moze wziac udzial kazdy kto znajduje sie w pobliżu. Każdy z uczestników przedstawienia jakim jest Gliniada, odgrywa własną role we własnym teatrze. I na czas przedstawienia wciela sie w wyimaginowaną przez siebie postac, realizując tym samym swoje cele artystyczne. I teraz po ogloszeniu wyników naszych berlinskich zmagań aktorskich. Moge powiedzieć że dumnie być polakiem i bolesławianinem.

• Dziękujemy Pani i wszystkim.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Jak się okazuje, z Glinoludami do Berlina media jednak pojechały i relacja się pojawiła - linka niestety podać nie mogę. Jak widać Gliniada doskonale sobie radzi pomimo "wielu nieprzemyślanych działań organizatorów, próbie złapania wielu srok za ogon oraz lekceważeniu naszych (istotnych) uwag" i pomimo braku patronatu Istotnych. Dzięki wszystkim, którzy przyczynili się do osiągnięcia sukcesu :) Gliniada nie nabiera rozpędu - już jest rozpędzona, a kolejne coraz większe sukcesy to tylko kwestia czasu. Dodam jeszcze, że bolesławiecka Gliniada 2010 swoim rozmachem przyćmi wszystkie dotychczasowe występy Glinoludów - ku chwale Bolesławca i na przekór wątpiącym :).

• Ten niewątpliwy sukces jest bardzo dobrym powodem dla pojednania w celu promocji Bolesławca na zewnątrz. Bogdan Nowak poza byciem radnym i przedsiębiorcom poświęca cały swój wysiłek dla gliniady. Dobrze było by aby ludzie zarządzający miastem odrzucili niechęć i w umiejętny sposób wykorzystali tę energię dla pożytku miasta. To wspaniała chwila do odrzucenia wszystkiego co różni. Wspaniały moment do pojednania. Może jestem naiwny ale nowa polityka to nie zawsze inni ludzie, wystarczyła by zmiana sposobu postrzegania problemu. Przybliżenie polityki miasta do indywidualnych potrzeb mieszkańców.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Ti ale łach. My będziemy mieli basen. Te brudasy niech się myją w kałuży. Prezydent da nam co jakiś czas bezpłatne wejściówki.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Komu "wam"? Tobie bezrobotnemu z moich podatkow?

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Właśnie Ludzie którzy nic nie robią. Zawsze mają najwięcej do powiedzenia.

• Czy Pan Słońce przekonał się już do moich stron? Pierwszy napisałem komentarz z Berlina. Te jebliwe kolory mają swoja zaletę a każdy z symboli coś oznacza. Ale na Pana prośbę coś poprawię. Pozdrawiam - przemysław http://przyjaznapolska.blog.onet.pl/.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Przemysławie - po skopiowaniu treści strony do notatnika, zapoznałem się z nią z przyjemnością :)
    W ramach "konstruktywnej krytyki" pozwolę sobie na kilka konkretniejszych uwag: * Treść wpisów powinna być wyrównana do lewej ostatecznie wyjustowana. Centrowanie tekstu ma sens dla krótkich bloków, jako swego rodzaju wyróżnienie. * Usunięcie oczojebnych kolorów będzie łatwiejsze z tym linkiem http://colorschemedesigner.com/ * Kolorowe/obrazkowe tło pod datami wpisów i tytułami jest zabójczo nieczytelne. * Szerokość środkowej kolumny (tej z treścią wpisów) powinna być szersza (szerokość na ii. Pl jest optymalna), bardzo ułatwi to czytanie. Póki co tyle, jakby co służę dalszą pomocą :)
    Pozdrawiam.

• A może potrafi Pan to rozwiązać. Na blogu jest nr mego GG zapraszam do kontaktu.

• Cytuj Zgłoś nadużycie

Glinolepy -- gdzie teraz jadą?