Co to za tytuł? Pożywienie

  • Mama (AN0raY), 2008-07-29 14:15 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Zacznę tu pisac gdy moderator zmieni nazwę...

  • Lolka (AN0n3E), 2008-07-29 21:34 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Dobrze, że nie napisali „strawa, jadło, zapychacze lub żarcie „. ) Ja też chętnie bym tu pisała, można by było nawet taką małą wirtualną qchnię artystyczną tu zrobić. Może by tak „Qlinaria „.

  • Julian (ANyYvb), 2008-07-29 21:58 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Ja też, zacznę tu pisać jesli moderator zmieni nazwę. -)
    Wiązanie słowa" kobieta" z „pozywienie" jest przejawem dyskryminowania mężczyzn oraz sugerowania i pogłąbiania stereotypów kulturowych :-)
    Wyraz „Qlinaria" jest debeściacki :-).

  • Mama (AN0tSz), 2008-07-29 22:32 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Tak!
    Qlinaria są piękne!

    Uważam, że na temat pozywienia mogą się wypowiadać jedynie specjaliści weterynarii; pewnie to i poprawna polszczyzna, ale brzmi NIEKOBIECO i my, Kobiety panie Krzysztofie oczekujemy, że Pan wprowadzi tę kosmetyczną zmianę.

  • Zgodznie z życzeniem. Teraz liczymy na częste wypowiedzi :).

  • Lolka (AN0n3E), 2008-07-30 01:35 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Coraz bardziej lubię ten portal :) no jest the best!

  • Mama (AN0tSz), 2008-07-30 09:44 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Dziękujemy Krzysztofie. Wracam wieczorem i piszę... wiesz wakacyjne wieczory na ogródku pod lasem nie sprzyjają pisaniu. Poprawię się, obiecuję.

  • Lolka (AN0WV2), 2008-07-30 10:27 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Dziś przyrządzam ogórki - debeściaczki, świetne na przystawkę do dań grillowanych i chętnie podzielę się przepisem, zwłaszcza, że na czasie (też szykuję grilla w ogródku). Potrzebujemy 3kg świeżych ogórków, najlepiej z własnej działki, a w ostateczności z rynku na Wesołej :) Opłukane kroimy na pół, zasypujemy ok. pół szklanki soli i zostawiamy na cały dzień pod przykryciem. Wieczorem (zakładam, że ogórki zrywamy bądż kupujemy wczesnym rankiem! ) wyciągamy ogórki, a powstałą zalewę przelewamy do garnka. Nasze odsączone ogórki posypujemy chilli (1 - 2 łyżki), dodajemy główkę czosnku (można zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub przecisnąć przez praskę, skrapiamy octem balsamicznym i mieszamy. Do garnka z sokiem po naszych ogórkach dolewamy 1,5 szklanki octu, wsypujemy 0,5 kg cukru, no i z 0,5 szklanki oleju, po czym zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie zalewamy ogórki i niech sobie tak stoją przez całą noc. Następnego ranka przekładamy ogórki w słoje i pokrywamy dokładnie zalewą. Są już gotowe do spożycia, ale niekonserwowane mogą być przez całą zimę świetną przekąską, polecam.

  • Ania (AkEbhE), 2008-07-30 12:32 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Sluchajcie mezczyzni, wy macie zmysl smaku lepiej rozwiniety niz my panie, dawac fajne przepisy.

  • Lolka (AN0W7E), 2008-07-31 09:07 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Dziś proponuję chłodnik ogórkowy, debeściacki na upały! Potrzebujemy 2 ogórki sałatkowe (lub kilka gruntowych). Po umyciu jeden obieramy, a drugi zostawiamy w skórce, jeśli mamy gruntowe, to proporcjonalnie czynimy podobnie. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach i odciskamy (sok może nam posłużyć jako tonik do przecierania twarzy, jest świetnym naturalnym kosmetykiem). Ogórki zalewamy 2 jogurtami naturalnymi (duże) i 1 małą śmietaną, przyprawiamy solą, pieprzem, wciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy pokrojony drobno pęczek koperku, trochę szczypioru, natki pietruszki, parę rzodkiewek i jeden obrany spory ogórek pokrojony w talarki, po czym wstawiamy chłodnik do lodówki. Możemy dodać przed podaniem np. Jajko na twardo albo pokrojoną mozarellę, polecam.

  • Ewelina (ANGgG6), 2008-08-05 12:38 Cytuj Zgłoś nadużycie

    A ma ktoś może sprawdzony przepis na kuleczki ziemniaczane? Takie jak w kurnej chacie? A może są takie gdzies do kupienia?

  • Mama (AN0swg), 2008-08-05 12:44 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Są do kupienia w marketach, można albo wrzuić zamrożone do frytkownicy, albo piec w piekarniku [ bez tłuszczu] np. Na papierze do pieczenai.

    Przepis domowy:
    Ugotowane i osolone ziemniaki wystudzić i stłuc, formować kuleczki i wrzucać na rozgrzany olej lub wersja bogatsza: ziemniaki zmieszać z wiórkami parmezanu. Mozarelli-palce lizać.

  • Ewelina (ANGgG6), 2008-08-05 15:53 Cytuj Zgłoś nadużycie

    Dzieki, poszukam w naszych marketach, może natrafie na nie: ).

Reklama