~konik polny napisał(a): Ja wożę w lodówce piwo. 2014-01-22, 08: 32. A z kapusta w świeżonce to przesadziłeś. Mięsko, kasza, ziemniaki, przyprawy.
Co to za dziwna mieszanka wybuchowa? Kasza i ziemniaki? No zresztą, moze kazdy ma jakies inne danie, które nazywa świeżonką. Ale jadłam takie nad morzem i to było mięso pokrojone w kawałki z dodatkiem podrobów w gęstym ciemnym sosie i to podane z kopytkami i zasmazaną kapustą, u mnie w domu i w sąsiedztwie świeżonką nazywano mięso smażone podczas uboju świni w gospodarstwie i też było to mięsko i podroby, duszone w sosie i mocno pikantne a podawano z chlebem i kwaszonymi ogórkami. Lokalne smaki, wszędzie inne.
2014-01-22, 13:13Mięso, kasza i ziemniaki, ach, tak, cos takiego w Niemczech zdarzyło sie jeść, ale to taka kiszka nadziana masą z tych własnie składników i zapieczona, nawet nie powiem, zjadliwe. }.