Zimowe grzyby jadalne w podbolesławieckich lasach

Grzyby jadalne zbierane zimą
fot. istotne.pl Ten kto myśli, że jadalne grzyby można zbierać tylko w sezonie letnio-jesiennym jest w błędzie. Grzyby, w tym te jadalne, rosną przez cały rok.
istotne.pl 4 zima, grzyby

Reklama

Jakie jadalne grzyby można znaleźć w lasach późną jesienią i zimą? Dla doświadczonych grzybiarzy zimowa klasyka to: płomiennica zimowa, boczniak ostrygowatyuszak bzowy. Wszystkie te gatunki są grzybami nadrzewnymi i można je znaleźć w lasach w okolicach Bolesławca. Na zdjęciach prezentujemy okazy znalezione właśnie w pobolesławieckich lasach. Pod krótkimi opisami grzybów są linki do materiałów wideo, w których możecie zobaczyć gdzie te grzyby znaleźć i jak je rozpoznać.

Jak czytamy w Wikipedii:

Płomiennica zimowa rośnie od października do grudnia, a podczas łagodnej zimy nawet do marca, na pniakach i pniach drzew liściastych, prawie zawsze kępami, najobficiej na topolach i wierzbach. Grzyb jest niewrażliwy na mróz i nie gnije. Rośnie na martwych drzewach, ale także na żywych, nawet na wysokości kilku metrów nad ziemią. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, ale także w parkach, a nawet ogrodach. (...) Płomiennica zimowa to smaczny grzyb, nadaje się do zup i marynowania. Szczególnie cenny dlatego, że owocuje zimą. Jest również uprawiany. W kuchni azjatyckiej znany pod nazwą enoki. Podczas mrozów nie rośnie, ale po ustąpieniu mrozów rośnie dalej.

Rozpoznawanie płomiennicy zimowej.

Płomiennica zimowaPłomiennica zimowafot. istotne.pl

Boczniak ostrygowaty, to grzyb nadrzewny, występujący na martwym drewnie gatunków drzew liściastych, takich jak: grab, buk, wierzba, topola, robinia akacjowa, brzoza i orzech włoski. Zazwyczaj rośnie w postaci skupionych grup. Składają się one z wielu większych i mniejszych okazów, często kępkowato pozrastanych, przypominających ławice ostryg, skąd pochodzi nazwa tego gatunku. Owocniki pojawiają się dopiero późną jesienią, od końca października do zimy, a gdy zima jest łagodna, również zimą. (...) Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych; wykryto w nich także obecność lowastatyny obniżającej poziom cholesterolu we krwi.

Rozpoznawanie boczniaka ostrygowatego.

Boczniak ostrygowatyBoczniak ostrygowatyfot. istotne.pl

Uszak bzowy rozwija się na osłabionym lub martwym drewnie w lasach, zaroślach, parkach, ogrodach, przy drogach. Najczęściej spotykany jest na bzie czarnym, ale także na wielu innych gatunkach drzew liściastych (szczególnie na klonach i olchach), na iglastych wyjątkowo. Rośnie w ciągu całego roku, a podczas łagodnej zimy występuje nawet w czasie późnej wiosny na pniakach i pniach. W czasie długotrwałej wilgotnej pogody często tworzy całe kępy owocników. (...) W Europie jest rzadko zbierany, wysoko ceniony jest w kuchni chińskiej i japońskiej. Jest składnikiem wielu potraw. Jest prawie pozbawiony smaku, spożywany jest ze względu na swoją chrząstkowatą konsystencję. Uszak posiada także właściwości lecznicze. Pozytywnie wpływa na organizm aktywując układ odpornościowy, ale również działa przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jest wartościowym uzupełnieniem diety zimowej.

Rozpoznawanie uszaka bzowego.

Uszak bzowyUszak bzowyfot. istotne.pl

Reklama