Choć właściwy sezon grzybowy jeszcze przed nami, to w różnych miejscach można już spotkać grzyby wiosenne. Jednym z takich ciekawych grzybów jest żółciak siarkowy. Jest to kolorowy (pomarańczowo-żółty) grzyb rosnący na drzewach. Pojawia się w maju na drzewach liściastych, między innymi na dębach, wierzbach, czereśniach, akacjach. Jest to grzyb jadalny i trzeba dodać, że bardzo smaczny.
Jest trudny do pomylenia z innym grzybem typu huba. Intensywne kolory i czas wzrostu wyróżnia go spośród innych grzybów.
Jeżeli kogoś interesują walory smakowe żółciaka, to grzyb przed spożyciem wymaga wcześniejszej obróbki cieplnej (15-20 minutowego obgotowywania). Dopiero po niej można przystępować do dalszego przygotowywania go do jedzenia, np. w postaci kotleta w panierce.
Dzięki swojej mięsistej konsystencji żółciak siarkowy nazywany jest przez Anglików „Leśnym kurczakiem”.
Skąd nazwa żółciak siarkowy? Z pewności wynika z intensywnej barwy grzyba (zółto-siarkowej) oraz z zapachu siarki, którą czuć w czasie jego obgotowywania.
Żółciak siarkowy rośnie w lasach, parkach, na działkach. W Bolesławcu widzieliśmy go już na drzewach w okolicach rzeki Bóbr, przy stawie miejskim, czy w rejonie ulicy Wesołej.
Więcej o Żółciaku siarkowym.