Czy 4000 PLN starcza na pochówek?
Czy na pochówek wystarczy zasiłek pogrzebowy 4000 zł?
-
-
Ksiądz powie że za mało.
-
4000 zł to tylko na zakład pogrzebowy najtańsza trumna kosztuje 1300 zł a kopanie grobu 180 zł tyle samo zakopanie, toaleta pośmiertna 500 zł, lodówka i inne rzeczy razem ponad 4000 zł.
-
Na pewno wystarczy tylko proszę udać się do zarządcy cmentarza czyli MZGK a nie do prywaciarzy którym 6 tys mało ja osobiście zakupiłem piękną dębową trumnę makijaż ubranie i jeszcze wystarczyło na 4 wieńce i poczęstunek.
-
To jest właśnie przykład że rynek i konkurencja cen nie ustala. Gdy obniżano zasiłek to mówili że zakłady obniżą ceny a wyszło z tego tyle że zakłady pogrzebowe dogadały się i oferują "nisko oprocentowane" kredyty a cena ta sama.
-
~Anonim napisał(a): Na pewno wystarczy tylko proszę udać się do zarządcy cmentarza czyli MZGK a nie do prywaciarzy którym 6 tys mało ja osobiście zakupiłem piękną dębową trumnę makijaż ubranie i jeszcze wystarczyło na 4 wieńce i poczęstunek.
Tylko pamietaj, ze MZGK nie placi za miejsce na cmentarzu, a prywaciarz musi; a to koszt ok 1000-1500 pln z tego co pamietam.
-
Za miejsce na cmentarzu płaci rodzina zmarłego a nie prywaciarz, MZGK czyli zarząd cmentarza tylko kasuje.
-
Niestety 4000zł to za mało, wiem z własnego doświadczenia, całość zamknęła się w kwocie 5700zł.
-
A z tym kredytem to na serio?
-
Po 40 latach pracy i płacenia solidnych składek ZUS rządy PO sprawiły, że nie mamy za co umrzeć i być godnie pochowani.
-
~do Anonima napisał(a): Za miejsce na cmentarzu płaci rodzina zmarłego a nie prywaciarz, MZGK czyli zarząd cmentarza tylko kasuje.
Ale jak robisz pogrzeb w Alfie to koszt kwatery odpada! Bo Alfa nalezy do MZGK i oni nie placa! I tak niestety jest; a co to za roznica czy placi rodzina czy prywacarz? Jak zaplaci prywaciarz to pozniej musi te pieniadze odzyskac od rodziny, czyli wliczy ja w koszt calej usługi.
-
Anonimie jak pogrzeb robi Alfa tak samo płacisz za miejsce ok 850 zł/20 lat. MZGK nie daje za darmo w prezencie miejsca pochówku dlatego tylko, że usługę pogrzebową wykonuje ich firma.