Takie małe Waterloo (ale NIE Napoleona) :)
Naukowcy znaleźli unikatową mapę Bolesławca z 1813 r.
Dyskusja dla wiadomości: Naukowcy znaleźli unikatową mapę Bolesławca z 1813 r..
-
-
czy piszecie o tym nieomylnym " historyku" za jakiego sie podaje Olczak?jesli jego publikacj a o napoleonie jest tak precyzyjna jak ksiazka o boleslawcu to gratuluje - pewnie ci co bija tu piane to jacys jego znajomi lub wyznawcy. - JESLI SIE MYLE TO W RAMACH POKUTY IDE POTRZEC PALUCHEM O SCIANE KOSCIOLA. (SANKTUARIUM) p.s o bursztynowej komnacie tez juz ktos napisal - ze jestpozdrawiam naukowcow z muzeum ceramiki:)
-
Drogi af i pracownicy muzeum, nie idżcie tą drogą !(poszedł nią kto inny):)
-
''Uxkull7/19 kwietnia, Bolesławiec, Małe miasto, bardzo zatłoczone i czyste.''Marmont do Napoleona 22 lipca 1813 r.''Sire, miałem honor otrzymać list, który Wasza Wysokość napisała do mnie 19 lipca, dotyczący rozkazów związanych z Bolesławcem. Ponieważ to miasto jest położone w dole długiego amfiteatru, lokalizacja jest mało dogodna do ufortyfikowania. Jednak udało mi się, po uważnym przestudiowaniu obwarowania, dojść do wniosku, że byłoby możliwe wypełnić polecenie Waszej Wysokości i własnie zdecydowałem o wykonaniu prac.Myślę,że gdy te prace zostaną wykonane, miasto Bolesławiec, bronione przez tysiąc żołnierzy, będzie nie tylko chronione przed nagłym atakiem, ale będzie wymagało dużego działa i działań oblężeniowych. ''Mówcie co chcecie ( raczej piszcie ). Mariusz Olczak wykonał kawał dobrej roboty dla nas wszystkich - mieszkańców tego miasta. Z książką warto się zapoznać.Pozdrawiam.
-
No nareszcie ktoś pomyślał o wystawie z czasów napoleońskich... Dla mnie- jako wielbiciela tamtego okresu- to będzie nie lada gratka. Pod Kruszynem była bitwa między rosjanami a Francuzami, a wiele miast promuje się poprzez rekonstruowanie takich bitew- może by zorganizować coś takiego?
-
Nikt nie wspomniał o tym, że Bolesławiec ma cmentarz Kutuzowa, któremu zezwolono zarosnąć i zniszczeć. Byłe ''Muzeum Kutuzowa'' to diś ''Muzeum Ceramiki''. Pokój, w którym zmarł Kutuzow nie nadaje się do zwiedzania. Wiem,że Polacy nie mają za co kochać tej postaci.Tłumienie Konfederacji Barskiej, wojna polsko-rosyjska w 1792 r., faworyt gen. Suworowa itd. Fakty są jednak faktami. ''Do Bolesławca Kutuzow przybył konno 18 kwietnia o godz.16,30, w towarzystwie cara Aleksandra I, szweckiego oraz angielskiego posła lorda Williama Schaw Cathcarta, a także całego sztabu.''str.62Żle się stło, że po zmianie ustroju nasza władzuchna zezwoliła na wywiezienie Rosjanom pamiątek z tamtego okresu. Teraz są już nie do odzyskania. Mapa jest ważna. Dbajmy jednak też i o to co mamy.Pozdrawiam Panią Walewską. Iga.
-
do napoleona I, str. 236 i opis fortyfikacji to list Marmonta do Napoleona, owszem z jego wspomnień, lecz słowa nie są autora tylko samego marszałka, więc mowy o "odkryciu planu" przez M.O nie ma, ani też o wskazówkach gdzie jej szukać, str.74 to tylko wykaz niektórych archiwaliów dot. sytuacji w 1813 roku, lecz bez żadnych wskazań że chodzi o plan Bolesławca, a z tytułów wynika że są to raporty (te zaś były pisemne a nie graficzne), ponadto to są archiwalia z Archiwum Narodowego a nie z Archiwum Armii (a plan jest z tego drugiego). Co z tego ze przetłumaczono list, który znany jest od daty wydania drukiem tj. 1857, autor tropu nie podjął i ograniczył się do samego opisu, więc co takiego odkrył? To tyle bo mnie już krew zalewa jak czytam niektóre posty, podoba mi sie podejście af, pozdrawiam
-
Dla tych co książki nie posiadają.''Mam zaszczyt wysłać Waszej Wysokości plan Bolesławca. To miejsce ma podwójne obwarowania. Mur wewnętrzny przylegający do domów, nie dający przestrzeni, ani miejsca do wnoszenia nasypów, nie wydaje się by udało się tam umieścic działo.'' Dalej nastepuje szczegółowy opis prac. Nie wiem o co ten spór! Mariusz Olczak zadał sobie trud, aby zebrać do kupy wszystko, ( to do czeg dotarł ) na temat KAMPANI 1813. Należało inaczej sformułować wypwiedzi np. '' Udało nam się odnależć mapę i plany mówiące o tym, że Bolesławiec miał być twierdzą. O tm możemy się dowiedzieć, między innymi z publikacji Mariusza Olczaka ''Kampania 1813'', lub ''Odnależliśmy mapę, o której mowa w publikacji itd.'' Dzięki Mariuszowi Olczakowi wielu bolesławian ma możliwoś, poznania historii miasta. Większość mieszkanców nie dotarłaby do tych informacji, gdyby nie ta publikacja. Nikt nie jest nie omylny. Błędy popełnia każdy. Pozdrawiam.
-
Jest tak, jak napisała Józefina. To żaden dyshonor, jeśli okaże się trochę mniej pychy, bo przecież istota sporu dotyczy tylko faktu, że te "rewelacje" na temat zamiaru fortyfikowania Bolesławca przedstawił już M.Olczak w swojej książce, a także fakt, że zrobiono już tego plan i wysłano Napoleonowi. To są słowa Marmonta, ALE UMIESZCZONE W KSIĄŻCE OLCZAKA !!! A znalezienie ZNANEGO planu to piękne dzieło, tego nikt nie podważa !
-
O tych i inntch ''rewelacjach'', usłyszałem w sierpniu 2007r. w Agorze w czasie ''Nocnego czytania''. Listy Marymonta czytał rzecznik starostwa. Ten cytowany również. Archiwum Bolesławiec.Org 18.08.07r. Fajnie, że ta mapa została odnaleziona.2008-06-29, 21:09Marmonta . Pozdrawiam
-
cieszą sie ze żabojady miały tu sie panoszyć!
-
Iga, od razu wiedziałam, że to Ty !!! Bardzo serdecznie Cię również pozdrawiam :) Zawsze wiedziałam, że jesteś wielka, buziaczki :)
- 1
- 2