Jakie macie, mieliście ulubione zespoły, piosenkarzy, utwory?2009-08-13, 20:26Moje ulubione zespoły i piosenkarze, z dawnych lat: Breakout, Czerwone gitary, Dwa plus jeden, Stanek Karin, Piotr Szczepanik, ABBA.
Rock 1960-70
-
-
A mój najpiękniejszy dźwięk jaki lubię i zwraca moje 100% uwagi to kiedy idę przez pola pełne zbóż i śpiewają skowronki . Czyste błękitne niebo słońce i śpiew skowronków. Dla mnie nie ma porównania z niczym .2009-08-13, 21:53No i Krajewskiego wspominam . , A z resztą te stare piosnki to fajne są bo mówią o czymś w prosty sposób , a teraz ...po miesiącu nie pamiętasz co leciało .
-
Wybierz się na przejażdżkę rowerową wieczorem i posłuchaj świerszczy! Teraz właśnie koncertują :-).
-
Hm...AC/DC -> szczególnie Highway To hell ;-)Wielki QUEEN :-) Led Zeppelin :-) Bob Marley -> szczególnie No women no cry (mój rocznik ;-) )The Beatles - > szczególnie Let it be ;-) Aerosmith :-)Ale dla mnie perełką są lata '80 ;-)
-
Ojej! Przypomniałam sobie to, o czym piszecie... łąka, kwiaty, zioła, zapach traw, i spiew ptaków, prawdziwy raj. A wieczorem, latem, na łące aż paruje po upalnym dniu, cykanie tysięcy świerszczy, aż uszy bolą :)
No i trzydzieści parę lat temu, idę przez te łąki, z koleżankami i kolegami, do drugiej wsi na zabawę. Wystrojeni, chłopaki za wsią zapalają papierosy, Sporty, skradzione ojcom, po łyku każdy popija z butelki po oranżadzie domowej roboty wódkę, też skradzioną rodzicom, i do tańca startujemy już na rauszu! Po zabawie, prawie już widno, przez łąki, do naszej wsi idziemy całą grupą. Chłopaki tradycyjnie najpierw się pobili, o dziewczyny itp. a teraz śpiew, śmiech, wrzaski, i po drodze pożegnania z tymi, co skręcają do swojego gospodarstwa. Spać w wakacje mogliśmy do południa. Tylko nie w czasie żniw, wtedy to tylko 2-3 godziny. Ale wspomnienia, aż czuję ten zapach trawy i słyszę te krzyki podszczypywanych dziewczyn :)
Ach, i u mnie w domu, zawsze musiał jakiś mój kolega poprosić mojego ojca o moje towarzystwo na zabawie. Wtedy ojciec mówił, to już ty ją pilnuj, a jak dziecko z tego będzie, to ja was karmić nie będę i na swoje pójdziecie, i ślub wezmiecie, No i w taki sposób zapobiegał u córki ciąży. Nawet jak bym kolegom zapłaciła, to by mnie nie dotknęli pod spódnicą :) Ojciec wiedział co robić... Ale teraz wszystko jest inaczej... Jakoś tak nieromantycznie.2009-08-13, 23:13Moje inne ulubione zespoły i wykonawcy, których słuchałam w wieku nastoletnim (bunt i miłość, moda bycia hipisem). Led Zeppelin, zwłaszcza ich 3 piosenki: Whole Lotta Love, Black dog, Kashmir. Dire Straits, The Doors, Joe Cocker, Procol Harum, Shadows ( zwłaszcza piosenki: Apache, Dance On, Wonderful Land), Eric Clapton. Muzykę sprowadzał w płytach przywożonych z zachodu, mój brat. Radio miało zamykany adapter, a pózniej kupiliśmy adapter z głośnikami i aż się chałupa trzęsła :)
Jak nasi rodzice to wytrzymywali... nie pojmę nigdy. Dziadek i ojciec słuchali Wolną Europę, i ciągle mówili, że będzie wojna. Babcia rano modlitwy i do kościoła, wieczorem do kościoła i modlitwy. Mama śpiewała sama sobie piosenki miłosne. Kurcze, ale cyrk, dobre na nakręcenie komedii. -
AC/DC to numer jeden, a z domowego podwórka oczywiście TSA :).
-
A pamiętacie Maanam?
-
Krzak, sbb, dżem, ksu, tsa, cree, jan skrzek "kyks' the alman brothers band, jimmi hendrix, red hot chilli pepers, metallica, i takie tam klimaty :) jeśli chodzi o maanam i kore to też spoko. A czy pamiętacie i sluchaliście aya rl :).
-
Pewnie ;-) Perełek jest wiele, na przykład chłopcy z placu broni , kancelaria czy emigranci i słynny hicior na falochronie ;-)
A pamiętacie def leppard -> pour some sugar on me ;-)
też perełka ;-)
-
Zaraz wejdę na youtube i posłucham te kawałki, co napisaliście. No i dzięki za przypomnienie kilku których lubiłam, a już o nich zapomniałam :).