Zadbaj o swój zdrowy wiosenny ogród już tej jesieni

Warzywa jesienne
fot. znajdz-taniej.pl / whitepress.pl Zimą i tuż po jej zakończeniu nasz organizm odczuwa brak witamin i mikroelementów, a tym samym osłabioną odporność, brak energii i koncentracji, rozdrażnienie czy pogorszenie nastroju. Negatywne skutki braku słońca i krótszych dni możemy zminimalizować.
istotne.pl 0 ogród, miasto legnica

Reklama

Wystarczy tylko nie rezygnować w zimie ze świeżych warzyw. Na szczęście są takie, których smakiem możemy cieszyć się zimą i już wczesną wiosną.

Zimujące warzywa

Doskonale zimują w gruncie takie warzywa jak: szpinak, sałata zimowa, pietruszka naciowa czy endywia.

Szpinak

Zalecane zimowe odmiany: Olbrzym Zimowy, Greta, Matador, Markiza. Szpinak zawiera witaminę A, C, B1, B2, E, a także magnez, kwas foliowy, żelazo, potas, fosfor i sód. Wymaga bardzo dobrych warunków glebowych- toleruje gleby próchnicze i niezbyt lekkie, najlepiej głęboko uprawiane, wapienne, szybko nagrzewające się i wilgotne. Należy zadbać o odchwaszczenie stanowiska pod jego uprawę. Zimujące odmiany wysiewamy jesienią, w rzędy co 20 cm, na głębokości ok. 2 cm. Szpinak zbiera się 6–8 tygodni od wysiewu, ścinając rozety liści. Najlepiej wycinać go rano lub wieczorem, tuż przed spożyciem, aby zachował swoje wartości. Pierwsze siewki powinny pojawić się po 10-14 dniach od wysiewu. Można ten proces przyspieszyć, okrywając zagony folią perforowaną. Powoduje ona przyspieszenie zbioru o około tydzień i wzrost plonu o około 20%. Podczas bezśnieżnej zimy szpinak przykrywamy słomą, liśćmi lub włókniną.

Sałata zimowa

Zalecane zimowe odmiany: Loredo, Zina, Nansena, Marta. Sałata działa odkwaszająco na organizm oraz ułatwia procesy trawienne. Zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6), a także wapń, magnes, potas, karoten, cynk i miedź. Najbardziej odpowiednie pod uprawę są gleby średniozwięzłe, próchnicze, żyzne, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Stanowisko pod uprawę powinno być osłonięte od wiatrów. Nasiona wysiewamy w pierwszej połowie września, a na miejsce stałe w październiku, w rozstawie 30x30. W razie ostrej i bezśnieżnej zimy okrywamy słomą, włókniną lub liśćmi. Można także rozstawić niski tunel foliowy, aby zabezpieczyć ją przed wiatrem i silnymi mrozami.

Pietruszka naciowa

Zalecane zimowe odmiany: Paramount, Karnaval, Vita. Liście pietruszki bogate są w duże ilości witaminy C i minerały, takie jak wapń, magnez, potas czy żelazo. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Polecana jest głównie kobietom, gdyż działa łagodząco na bóle menstruacyjne. Najlepsze do uprawy są gleby średnio zwięzłe, żyzne i wilgotne. Pietruszka doskonale zimuje w gruncie, lecz w czasie bardzo surowej zimy należy okryć ją włókniną lub postawić tunel foliowy. Pod takim zabezpieczeniem zachowa zielone i smaczne liście, których można używać aż do wiosny.

Endywia

Mało znane aczkolwiek doskonale zimujące w gruncie warzywo, wyglądem przypominające sałatę, nazywane jej kuzynką. Zawiera więcej niż ona witamin, głównie A, B1, B2 i C oraz soli mineralnych. Pobudza apetyt dzięki zawartości insuliny oraz substancji gorzkiej intybiny. Lubi gleby średnio zwięzłe bądź lekkie, za to odznaczające się wysoką wilgotnością. Rozsadę sadzimy we wrześniu i październiku w rozstawie 40x35. Podczas ostrzejszych zim roślinę okrywamy liśćmi lub włókniną.

Autor: znajdz-taniej.pl

Reklama