Jakie są rodzaje krajalnic?

Jakie są rodzaje krajalnic?
fot. sas24.pl Chciałbyś usprawnić krojenie warzyw, mięsa, chleba lub serów w domowej, bądź profesjonalnej kuchni? Postaw na dobrą krajalnicę, która nie tylko przyśpieszy pracę, ale również pozwoli uzyskać niezwykle cienkie plastry, ulubionych składników potraw.
istotne.pl mięso

Jaką krajalnicę wybrać? Odpowiedź brzmi: taką, która spełni wszystkie moje oczekiwania! Co to oznacza? Mniej więcej tyle, że przed zakupem odpowiedniego sprzętu, warto dobrze zastanowić się, do czego Ci posłuży i w jakim celu najczęściej będzie stosowany. Jeśli podczas odpowiedzi na pytania, będziesz miał wątpliwości dotyczące zastosowania to postaw na sprzęt wielofunkcyjny. Przeczytaj, jaką krajalnicę wybrać!

Krajalnica do zabudowy czy wolnostojąca?

Wszystko zależy od tego, czy chcesz ją umieścić w nowo urządzanej kuchni, zestawiając sprzęt razem z meblami, czy nie masz ku temu większych wymagań, a krajalnica może stać na blacie. Krajalnica wolnostojąca jest z pewnością tańszym rozwiązaniem i dzięki mobilności, będzie mogła zmieniać swoje miejsce w kuchni, względem potrzeb użytkowników.

Moc krajalnicy, rodzaj noży i materiał – jaki wybrać?

Najprostsze krajalnice mają obudowę wykonaną z tworzywa sztucznego, która jest jednak na tyle solidnie przygotowana, by sprostać wymaganiom oraz codziennemu użytkowaniu domowemu. Jeśli nie ma takiej potrzeby to nie warto inwestować w sprzęt wykonany w całości ze stali – taka krajalnica będzie nie tylko droższa, ale i cięższa. Co innego, w przypadku elementów ruchomych krajalnicy – zarówno nóż (czyli najważniejszy element tego sprzętu), jak i podajnik, warto zakupić w wersji stalowej. Będą solidniejsze i higieniczne do zastosowania.

Moc standardowej krajalnicy, przeznaczonej do użytku domowego powinna oscylować w granicach 100-150 W. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Istotnym i najważniejszym elementem krajalnicy jest nóż – dobierz taki sprzęt, który ma wymienną tarczę gładką oraz z ząbkami – idealną do krojenia chleba. Nóż powinien mieć ponadto możliwość dostosowywania grubości krojenia. Zakłada się optymalną możliwość dostosowywania noża w zakresie 15-22 mm.

Użytkuj krajalnicę bezpiecznie!

W tym celu, wybieraj tylko takie produkty, które posiadają w swoim osprzęcie przycisk uruchamiający pracę krajalnicy oraz osłonę na palce i zabezpieczenie przed przypadkowym włączeniem. Szczególnie pamiętaj o tym, jeśli w domu przebywają mali użytkownicy. Ostrze krajalnicy użyte przez malucha może rodzić poważne konsekwencje.

Dodatkowe elementy wyposażenia krajalnicy?

Warto tu zwrócić uwagę na dociskacz, który ułatwia przygotowanie równomiernych i gładkich plastrów wędlin lub sera. Niezmiernie ważne będzie także dodatkowe ostrze do noża, czy specjalna tacka na pokrojoną żywność.

Jeśli szukasz urządzenia, które perfekcyjnie potnie świeży ser, czy pachnącą wędlinę to krajalnica z pewnością sprawdzi się w Twojej kuchni. Od teraz nie będziesz musiał kupować pokrojonego w porcje chleba, który wysycha szybciej i przez to się marnuje. Cały bochenek, pokroisz w takiej ilości, która jest Ci jednorazowo potrzebna. Podczas zakupu poszukaj urządzenia, które spełni oczekiwania Twoje i domowników, a przygotowywanie codziennych posiłków będzie znacznie przyjemniejsze i szybsze.

Profesjonalne krajalnice do wędlin to niezbędny element wyposażenia domu, ale również sklepów wielobranżowych! Zapewnij swoim pracownikom, bezpieczny i fachowy sprzęt.

tekst zlecony