Dieta na redukcję – zasady, zalety i efekty

Dieta na redukcję – zasady, zalety i efekty
fot. byc-zdrowym.pl Dieta na redukcję wcale nie musi być skomplikowana. Nie musi również stać się dużym obciążeniem dla organizmu i naszego umysłu. Istnieje wiele sposobów, które pomagają nam schudnąć w szybkim tempie, ale jednocześnie są zdrowe i pozwalają na zachowanie równowagi fizycznej i mentalnej.
istotne.pl zdrowie

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, ale dieta na redukcję doskonale sprawdza się na odchudzanie i zapewnia szybkie efekty. Dodatkowo nie jest trudna, więc warto się przekonać, jak wygląda i jakie są jej zasady. Dziś poznamy zasady diety redukcyjnej, dzięki którym odchudzanie będzie łatwe, a efekty wysiłku będą widoczne znacznie szybciej.

(Czym jest Green Barley Plus – https://byc-zdrowym.pl/greeen-barley-plus-spalacz-tluszczu-recenzja/)

Dieta redukcyjna – podstawowe informacje

Wydaje się, że dieta na redukcję jest skomplikowana i wymaga od nas wielu wyrzeczeń. W mediach pojawia się coraz więcej cudownych sposobów na odchudzanie, które pomogą w szybkim tempie spalić tkankę tłuszczową. Nie każdy więc jest w stanie znaleźć te rzetelne informacje, które rzeczywiście są pomocne. Przez to zapominamy o tym, że dieta na redukcję może być naprawdę łatwa. A co więcej wielu specjalistów jest zdania, że dieta na spalanie tkanki tłuszczowej, powinna być łatwa i to właśnie wtedy okazuje się ona najbardziej skuteczna. Istnieje kilka zasad diety redukcyjnej, które są niezwykle proste, a zarazem skuteczne. Jeżeli zaczniesz przestrzegać tych zasad, to z pewnością jesteś w stanie osiągnąć swój cel. Jednak konieczne jest uzbrojenie się w cierpliwość, ponieważ odchudzanie jest procesem złożonym i należy dać sobie nieco więcej czasu. Trzeba jednak pamiętać, że takie zasady są wyznaczone dla osób dorosłych i w pełni zdrowych. Dieta na odchudzanie dla dzieci, czy osób w podeszłym wieku, a także w przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych ma inne zalecenie. Najlepiej skonsultować się w tej sprawie z dietetykiem i lekarzem prowadzącym. Trzeba również wiedzieć, że dieta na redukcję nie jest przeznaczona dla kobiet w ciąży, a także mam karmiących piersią.

Na początku – jeszcze przed dietą redukcyjną

Zanim zaczniesz działania, które mają wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej, warto byś, zapoznał się ze swoim zapotrzebowaniem kalorycznym. Jest to suma kalorii, którą twój organizm potrzebuje w ciągu doby, by móc funkcjonować prawidłowo. Możesz skorzystać z kalkulatora, który dostępny jest w Internecie. Jest to sposób na określenie zapotrzebowania, jakie ma twój organizm. Takie kalkulatory dają miarodajne wyniki, więc nie trzeba się obawiać, że wynik będzie nieprawidłowy. Jeżeli znasz już swoje zapotrzebowanie kaloryczne, to możesz je odpowiednio zmienić. Na początek defekt kaloryczny nie powinien być większy niż dwieście kalorii mniej. Jednak z czasem możesz przejść nawet do defektu, który liczy sobie pięćset kalorii. Tak więc, jeżeli twoje zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2000 kalorii na dobę, to dla zgubienia zbędnych kilogramów możesz spożywać około 1800 kalorii i takiej wartości trzymaj się na początku.

Pamiętaj również o tym, by w diecie redukcyjnej znalazło się więcej białka. Jest to składnik kluczowy, który ma ogromny wpływ na proces odchudzania. Jeżeli nie jesteś osobą aktywną fizycznie, to zapotrzebowanie dzienne na białko wynosi 1,2 gramy na każdy kilogram twojego ciała. Jeżeli jednak jesteś osobą aktywną fizycznie, to zapotrzebowanie na białko, jest dwukrotnie większe. Przy aktywności fizycznej zwiększa się zapotrzebowanie na białko, ponieważ jest to składnik, który ma za zadanie zabezpieczać mięśnie przed katabolizmem. A dodatkowo proteiny zapewniają prawidłową regenerację.

Ogranicz spożywanie węglowodanów

Warto pamiętać, by na diecie redukcyjnej nie sięgać po duże ilości węglowodanów. Lepiej więc nie spożywać:

  • Makaronów
  • Kasz
  • Ryżu białego
  • Ziemniaków
  • Cukru
  • Słodyczy
  • Słodkich napojów

Takie działanie jest skuteczne zwłaszcza u osób, które nie są aktywne fizycznie. Nie oznacza to jednak, że należy w ogólne unikać węglowodanów w diecie. Trzeba jedynie wybierać te, które mają niski indeks glikemiczny.

Spożywaj mniej tłuszczy

Jeżeli zmniejszysz ilość tłuszczu w swojej diecie, to pierwszy stopień, który pomoże ci wprowadzić defekt kaloryczny. Jednak pamiętaj, że tłuszcze w odpowiedniej postaci i ilości są niezbędnym składnikiem dla naszego zdrowia. Uczestniczą one w procesach, które odpowiadają za regulowanie hormonów i wspomagają pracę układu odpornościowego. Tak więc należy spożywać je w takiej ilości, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Przyjmuje się, że minimum to około dwie łyżeczki oliwy z oliwek dziennie. Jeżeli stosujesz się do tej zasady, to pamiętaj, by cały czas dokładnie obserwować swój organizm. Jeżeli zaczniesz czuć się gorzej i poczujesz nagły spadek energii, to najlepiej jeżeli podniesiesz ilość tłuszczu w diecie, na jeden gram na każdy kilogram masy ciała. Dzięki temu wszystko powinno wrócić do normy. Jeżeli jednak czujesz się dobrze, nawet po wprowadzonych zmianach, to trzymaj się tej zasady.

tekst zlecony