materiał promocyjny

Jaki olej najlepiej nadaje się do smażenia? Zdrowotny ranking olejów do smażenia

Olej (White Press)
fot. Pixabay Smażenie to jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki żywności. W wyniku ogrzewania w wysokiej temperaturze żywność traci swój surowy charakter i nabiera specyficznego aromatu oraz smaku.
istotne.pl 183 zdrowie, jedzenie

Reklama

Do smażenia najczęściej wykorzystuje się olej. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie oleje mogą być podgrzewane. Aby uniknąć problemów ze zdrowiem, warto dowiedzieć się, które tłuszcze najlepiej nadają się do smażenia.

Dlaczego wybór oleju do smażenia ma znaczenie?

Chociaż smażenie nie należy do najzdrowszych metod obróbki żywności, od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jedzenie zarumienione na gorącym oleju zyskuje efektowny wygląd, unikalny zapach i niepowtarzalny smak. Okazuje się jednak, że smażenie wpływa nie tylko na zmiany w żywności, ale i w samym oleju. W wyniku oddziaływania wysokiej temperatury zachodzą w nim procesy utleniania, polimeryzacji, powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne i dochodzi do rozpadu kwasów tłuszczowych. W związku z tym, że w wyniku ich rozpadu uwalniane są szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne, zaleca się korzystanie z olejów najbardziej odpornych na działanie wysokiej temperatury.

Oliwa z oliwekOliwa z oliwekfot. Pixabay

Najlepsze oleje do smażenia

W rankingu najlepszych olejów do smażenia pierwsze miejsce zajmuje rafinowana oliwa z oliwek. Podstawową zaletą tego produktu jest wysoki punkt dymienia, czyli temperatura, przy której dochodzi do rozkładu tłuszczu. W przypadku rafinowanej oliwy z oliwek temperatura dymienia wynosi około 225°C. Chociaż oliwa z pierwszego tłoczenia ma więcej składników odżywczych, jej punkt dymienia wynosi mniej, bo 160°C, dlatego bardziej nadaje się jako dodatek do sałatek niż tłuszcz do smażenia.

Najważniejszy powód, dla którego oliwa z oliwek nie jest powszechnie wykorzystywana do smażenia potraw to jej stosunkowo wysoka cena. Aby znaleźć dobrej jakości produkt w promocyjnej cenie sprawdź aplikację mobilną Gazetkowo.pl. Osoby szukające nieco tańszego tłuszczu o podobnych właściwościach powinny zdecydować się na rafinowany olej rzepakowy. To produkt, który zajmuje drugie miejsce zdrowotnym rankingu olejów do smażenia. Jego podstawową zaletą jest duża zawartość antyoksydantów, a także wysoki punkt dymienia oscylujący wokół 200°C. Olej rzepakowy rafinowany doskonale nadaje się do krótkiej obróbki termicznej potraw. W przypadku długiego smażenia lepiej zdecydować się na inny tłuszcz. Podobnie jak z oliwą z oliwek, zaleca się smażyć na oleju rafinowanym, a tłuszcz tłoczony na zimno wykorzystywać jako dodatek do sałatek.

Trzecie miejsce w rankingu całkiem ciekawy olej. Promocja na niego to świetna okazja, aby wprowadzić do swojego życia element zdrowego lifestylu. W polsce jest mniej popularny niż a granicą - olej z awokado. Jego podstawową zaletą jest duża stabilność termiczna zbliżona do oliwy z oliwek oraz duża zawartość antyoksydantów. Podstawowe wady to trudnodostępność oraz stosunkowo wysoka cena. W poszukiwaniu tego zdrowego oleju warto regularnie przeglądać gazetki promocyjne. Na liście produktów, których można używać do smażenia, znajduje się także olej ryżowy.

Olej do smażeniaOlej do smażeniafot. Pixabay

Oleje, które nie nadają się do smażenia

Kolejne miejsca w rankingu zajmują oleje, których nie powinno się używać do smażenia. Jednym z nich jest olej kokosowy, który w ostatnim czasie wzbudzał wiele kontrowersji. Zaletą tego produktu jest wysoka stabilność termiczna. Wyniki przeprowadzonych badań pokazały, że olej nie ulega rozpadowi nawet podczas długiej obróbki termicznej. Dlaczego w takim razie nie należy używać go do smażenia? Ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Zgodnie z zaleceniami lekarzy ich udział w diecie nie powinien przekraczać 10%.

Do smażenia nie nadają się również oleje słonecznikowe, sojowe, kukurydziane bądź wytwarzane z pestek winogron. Podobnie jak w przypadku oleju kokosowego charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia, jednak składają się głównie z wielonasyconych kwasów omega-6, których spożywanie należy ograniczać. Dodatkowo produkty te nie zawierają składników odżywczych, które miałyby korzystny wpływ na zdrowie. W przypadku oleju kukurydzianego bądź wytwarzanego z pestek winogron problemem jest także ograniczona dostępność oraz wysoka cena.

Ostatnim tłuszczem, o którym warto wspomnieć, jest olej lniany. Ze względu na niską stabilność termiczną produkt ten ulega szybkiemu utlenieniu i rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego nie może być stosowany do smażenia. Olej lniany nadaje się wyłącznie do spożywania na zimno. Najlepiej sięgnąć po wysokiej jakości produkt pozyskiwany z wysokolinolenowej odmiany lnu, zawierającej duże ilości korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3. Tłuszcz powinien być zamknięty w ciemnej butelce, a po otwarciu przechowywany w lodówce. Wysoka temperatura i promienie słoneczne przyspieszają proces utleniania i utraty wartościowych składników odżywczych.

Reklama