materiał promocyjny

Kolagen rybi – właściwości, zastosowanie i efekty

Ryba
fot. zielares.pl Spośród wielu znanych nam białek szczególnie wyróżnia się kolagen będący składnikiem tkanki łącznej. Ma za zadanie utrzymanie pełnej sprawności stawów, chrząstek, ścięgien czy skóry, niestety wraz z wiekiem jego ilość w organizmie człowieka zaczyna maleć.
istotne.pl 1 zdrowie, ryba

Reklama

Efektem jest osłabienie włókien kolagenowych, spadek elastyczności skóry, jej szybsze starzenie się i bóle stawów. Właśnie dlatego trzeba regularnie uzupełniać powstałe braki tego białka, najlepiej z pomocą wysokiej jakości kolagenu rybiego. 

Artykuł powstał przy merytorycznej współpracy z portalem Zielares.pl – Przystępnie o ziołach, witaminach i suplementacji

Kolagen rybi – czym jest i jakie są jego rodzaje 

Kolagen rybi tak jak i inne odmiany kolagenu to białko naturalnie wytwarzane przez wiele organizmów, w ludzkim stanowiące blisko 30% wszystkich białek. Jest najważniejszym materiałem budulcowym tkanki łącznej, a mówiąc o kolagenie rybim, mamy na myśli syntezowany ze skóry, głów, ogonów i kości ryb. Jego cechą charakterystyczną są nieco rzadsze wiązania pomiędzy włóknami, dzięki czemu lepiej się rozpuszcza i jest szybciej przyswajany przez nasz organizm. Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje kolagenu rybiego: 

  • typu I, mający wpływ na stan stawów, kości, włosów, paznokci, skóry i rogówki oka;
  • typu II, odpowiedzialny za budowę chrząstek stawowych i ilość mazi stawowej. 

Kolagen rybi – objawy jego niedoboru 

Wszelkie niedobory kolagenu natychmiast musimy uzupełnić właściwie dobranym kolagenem rybim, najbardziej zbliżonym budową do ludzkiego. Braki dają takie objawy jak: 

  • większa podatność skóry na uszkodzenia;
  • bóle i sztywność stawów;
  • ograniczona ruchomość stawów;
  • osłabienie kondycji włosów i paznokci.

Kolagen rybi – medyczne i kosmetyczne efekty działania

Ten typ kolagenu znajduje coraz szersze zastosowanie medyczne i kosmetyczne, czemu sprzyjają jego liczne właściwości i łatwość uzyskania, zwłaszcza kolagenu morskiego, pozyskiwanego z takich gatunków ryb, jak rekin, dorsz czy tuńczyk. Najważniejsze efekty działania kolagenu rybiego to: 

  • wsparcie pracy układu odpornościowego, jego prawidłowy poziom pomaga chronić organizm przed toksynami i mikroorganizmami chorobotwórczymi; 
  • skuteczniejsza ochrona narządów wewnętrznych przed uszkodzeniami; 
  • poprawa zdrowia i wyglądu skóry, w pełni zasłużył na nazwę „białka młodości”, powstrzymuje procesy starzenia się skóry, zwiększa jej nawilżenie, jędrność i elastyczność, wygładza zmarszczki; 
  • aktywacja fibroblastów, komórek odpowiedzialnych w organizmie za produkcję kolagenu; 
  • wzmocnienie osłabionych włosów, zapobieganie ich łamliwości, kruchości i w rezultacie przyspieszonemu wypadaniu; 
  • przyspieszenie regeneracji skóry, gojenia się ran, oparzeń i zmniejszenie widoczności blizn; 
  • korzystny wpływ na zdrowie i kondycję stawów, poprawiający ich ruchliwość, zapobiegający utracie mazi stawowej, łagodzący objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Kolagen rybi – jaki będzie najlepszy

Istnieje kilka postaci kolagenu rybiego, jakimi możemy uzupełnić jego braki w organizmie. Polecany jest przede wszystkim kolagen do picia, w płynie lub w proszku do rozrabiania z wodą albo w formie tabletek. Lepszym wyborem będzie kolagen w płynie, bardzo często zmieszany z innymi niezbędnymi składnikami odżywczymi, witaminami, w tym witaminą C, niezbędną w procesie syntezy kolagenu oraz minerałami.  

Taka postać jest nie tylko łatwiej przyswajalna, nie obciąża również żołądka tak jak tabletki. Odpowiednio dobrane dawki kolagenu znajdziemy też w wielu kosmetykach, zwłaszcza w dermokosmetykach, kremach do codziennej pielęgnacji twarzy oraz w szamponach i odżywkach do włosów. 

Kolagen rybi – przeciwwskazania i skutki uboczne

Stosowanie kolagenu rybiego jest zazwyczaj bezpieczne, lecz w niektórych przypadkach może stać się przyczyną indywidualnych reakcji alergicznych, bólów mięśni i stawów czy dolegliwości trawiennych np. zaparć. Dzieje się tak przeważnie przy jego przedawkowaniu, przekroczeniu zalecanej dobowej dawki wynoszącej maksymalnie 4000 mg. Kolagen rybi jest także bezpieczny dla dzieci, lecz użycie go przez kobiety w ciąży warto wcześniej skonsultować z lekarzem. 

Reklama