Choroba zabija domowe koty. Czy ludzie mogą się zarazić? Ministerstwo: Polski drób jest bezpieczny

Kot
fot. unsplash.com (Jacco Rienks) „Nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów. Polski drób jest bezpieczny” – podkreślił w czasie środowej konferencji podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra.
istotne.pl 183 zdrowie, zwierzęta, ministerstwo, kot

Reklama

W resorcie rolnictwa odbyła się specjalna konferencja prasowa poświęcona zakażeniom kotów wirusem H5N1, w której uczestniczyli także główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk, dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach profesor Stanisław Winiarczyk oraz prezes Związku Polskiego Mięsa Witold Choiński.

Informacje podane w artykule prasowym o tym, że wirus ptasiej grypy znajduje się w surowym mięsie drobiowym, są absolutnie niesprawdzone. Żadne badania tego nie potwierdzają – stanowczo stwierdził wiceminister.

Profesor Krzysztof Pyrć z Laboratorium Wirusologii w Małopolskim Centrum Biotechnologii, na którego badania powoływali się autorzy artykułu, przesłał oświadczenie:

Ukazał się materiał prasowy, który sugeruje, że wyniki przeprowadzonych przez nasze zespoły naukowe badań wykazały, że koty w ostatnich tygodniach zakażają się wirusem ptasiej grypy H5N1 poprzez skażone mięso pochodzące z drobiu polskiego. Jest to nieprawda. My tego nie wykazaliśmy.

Czy ludzie mogą się zarazić od kotów?

Profesor S. Winiarczyk zwrócił uwagę, że tylko ta placówka, jako jedyna w Polsce, ma status laboratorium referencyjnego, akredytowanego przez europejskie laboratorium w Padwie. Zwrócił przy tym uwagę, że żadna z osób będąca posiadaczem kota zarażonego wirusem H5N1 nie zachorowała.

Na tysiąc znanych przypadków zachorowań ludzi na świecie na wirus H5N1 ani jedno zachorowanie nie pochodziło od kota – podkreślił profesor.

Jakie jest stanowisko Głównego Inspektoratu Weterynarii?

Paweł Niemczuk zaś podkreślił, że do obrotu może trafić tylko zdrowe mięso. Przypomniał, że każdorazowo mięso jest badane przed i poubojowo.

Jakie jest stanowisko Związku Polskie Mięso?

Witold Choiński apelował do przedstawicieli mediów o większą odpowiedzialność za słowo. Zwrócił uwagę, ze polski sektor drobiarski zajmuje bardzo wysoką pozycję w Europie i na świecie. Polska jest pierwszym producentem drobiu w Europie i czwartym na świecie.

Reklama