Oferta cały czas się poszerza, a w smaku i wyglądzie przypominają mięso. Aby przygotować idealnego wege burgera, mięso należy zastąpić roślinną alternatywą, chociaż można się spotkać również z kotletem zrobionym z różnego rodzaju kasz, a dodatki dobieramy według naszej fantazji i upodobań. Jest to dobra i zdrowsza alternatywa dla tego fast fooda, która dobrze smakuje, a przy tym jest łatwa w przygotowaniu.
Z czego zrobić kotleta wege?
Wege kotlety to dobry pomysł na urozmaicenie naszego burgera, gdy nie jemy mięsa, lub gdy szukamy oryginalnego zamiennika dla klasycznej jego wersji. Mogą być przygotowane zarówno z warzyw, jak i kasz różnego rodzaju. Jednak liderem na rynku w tej kwestii pozostaje kotlet z ciecierzycy.
Wśród roślinnych alternatyw możemy spotkać również:
- Kotlet z brokuła
- Kotlet z kalafiora
- Kotlet z buraka
- Kotlet z czerwonej fasoli
- Kotlet z ziemniaków
- Kotlet z soczewicy
- Kotlet z marchewki
Kasze, które idealnie nadadzą się na kotleta to:
- Kasza jęczmienna
- Kasza gryczana
- Kasza jaglana
Idealna bułka do wege burgera
Wybór idealnej bułki do burgera jest tak samo ważny, jak zakup dobrej jakości mięsa, czy odpowiednio dobranych składników. Nadaje ona ton smaku całej kanapki, a co najważniejsze utrzymuje całość w ryzach. Jaki rodzaj pieczywa zatem wybrać?
Świetnie sprawdzi się tutaj pszenna bułka z sezamem, nadając kanapce ciekawy smak. Ciekawą opcją będzie również pieczywo z dodatkiem czarnego barwnika, nadając burgerowi ciekawego wyglądu.
Podążając za najnowszymi trendami, pieczywo można zastąpić plackiem tortilli lub podać takiego burgera na liściu sałaty. Może to być świetnie urozmaicenie naszego codziennego menu, które sprosta nawet najbardziej wymagającym fanom klasycznego burgera.
Burger wege – propozycje podania
Jeśli szukacie pomysłu na zdrowe burgery bez mięsa, warto w tym przypadku do zrobienia kotleta wykorzystać warzywa oraz kasze. Są łatwe w przygotowaniu i zasmakują nawet największemu miłośnikowi klasycznego wołowego burgera, a ciekawe propozycje podania takiej przekąski oferuje między innymi Pasibus w Gdyni.
Burger Buraczany – pierwszym przykładem jest burger w czarnej bułce. Zamiast mięsa wołowego, dodatkiem jest kotlet z buraka i kaszy jaglanej. Smacznego i lekkiego aromatu doda sos guacamole z awokado z odrobiną startego czosnku. Składnikami uzupełniającymi kanapkę są pomidor, szpinak oraz czerwona cebula.
Burger Fasolowy – kolejną wersją wege burgera jest kotlet z czerwonej fasoli w pikantnej wersji. Jako dodatek do tej propozycji idealnie sprawdzi się zielona cebulka, sałata oraz papryczka chilli, która nadaje ostrości potrawie. Jako sos warto wykorzystać BBQ. Całość zamyka się w pszennej bułce z dodatkiem sezamu.
Jak widać kuchnia wege, jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna. Na rynku jest coraz popularniejsza, a jej dania nadają świeżości oraz nowych smaków i aromatów. Posiłki są sycące i posiadają wiele wartości odżywczych.
Oferta wege burgerów w Pasibusie
Wege burgery znaleźć można w jednej z najlepszych restauracji specjalizującej się w burgerach na https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/gdynia/. Dla smakoszy tego typu dań czeka Standard Vegan, czyli autorski burger z kotletem warzywny, wegańskim majonezem i serem cheddar oraz sałatą lodową, ogórkiem i pomidorem. Dla miłośników burgerów z cebulą przygotowano natomiast Cebulion, w którym znaleźć można między innymi dodatek duszonej cebuli. W każdym kwartale na dodatek można znaleźć w ofercie Pasibusa burgery i inne przekąski, które stanowią alternatywę dla standardowego menu i ciekawostkę smakową.