materiał promocyjny

Wybór odpowiedniego palnika na biwak

Palnik gazowy
fot. e-katalog.pl Wiele osób kojarzy biwakowanie w górach z gotowaniem obiadu na otwartym ogniu i siedzeniem przy ognisku. Co tu dużo mówić, ognisko pod rozgwieżdżonym niebem po prostu tworzy atmosferę biwakowego romantyzmu, ale ten sposób gotowania nie jest praktyczny.
istotne.pl 1 turystyka

Reklama

Nie wszędzie można znaleźć wystarczającą ilość drewna na ognisko, w deszczową pogodę nie jest łatwo rozpalić mokre polana, a w niektórych parkach narodowych budowanie otwartego ognia jest po prostu zabronione. Dlatego turyści masowo przestawili się na korzystanie z palników, na których znacznie łatwiej ugotować obiad czy zagotować wodę na herbatę. A gdy jest okazja, ogień rozpala się wyłącznie dla stworzenia atmosfery.

Odmiany palników

Jak można zobaczyć w katalogu elektronicznym https://e-katalog.pl/, obecnie dostępnych jest wiele różnych palników. Są one podzielone na typy, przede wszystkim w zależności od używanego paliwa.

  • Palniki gazowe są najpopularniejszymi palnikami do letniego biwakowania. Są kompaktowe i lekkie, przeznaczone do gotowania liofilizatów i koncentratów, które wystarczy zalać wrzątkiem. Takie palniki można przykręcić do butli z gazem płynnym lub podłączyć do butli za pomocą węża. W tym drugim przypadku konstrukcja jest bardziej stabilna. Najwygodniejsze są systemy zintegrowane, w których kociołek i palnik stanowią jedną całość.
  • Palniki na paliwo ciekłe – tutaj do spalania używa się benzyny, parafiny, oleju solarnego. Takie palniki dobrze sprawdzają się na zimowych kempingach i w dużych firmach. O wiele łatwiej jest znaleźć benzynę w jakimś odległym zakątku niż butlę z gazem. Wadą takich palników jest jednak to, że trzeba je okresowo czyścić.
  • Wielopaliwowe – oprócz paliwa ciekłego pozwalają również na korzystanie z butli z gazem płynnym. Ten typ palników jest najbardziej uniwersalny, ale z drugiej strony jest też najdroższy.
  • Paliwo stałe – najprostsze palniki tego typu przeznaczone są do stosowania suchych tabletek alkoholowych. Gotowanie potraw na palniku spirytusowym jest praktycznie niemożliwe, pozwoli on jedynie na zagotowanie kubka wody i trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość. Znacznie bardziej funkcjonalne są kuchenki turbo, w których można spalać gałęzie, wióry, szyszki. W takich kuchenkach specjalny wentylator, zasilany silnikiem na baterie, tworzy strumień powietrza i eliminuje potrzebę wachlowania płomieniem. Istnieją nawet modele z generatorem, który przekształca energię cieplną w energię elektryczną do ładowania gadżetów.

Dodatkowe kryteria wyboru

Ponieważ waga sprzętu kempingowego ma kluczowe znaczenie, palniki z tytanową obudową są szczególnie praktyczne. Stop tytanu jest bardzo lekki, a jednocześnie wytrzymały i odporny na wysokie temperatury.

Niektóre palniki gazowe posiadają zapłon piezoelektryczny. Nie jest to krytyczna funkcja, ponieważ zawsze można zapalić płomień zapałkami, ale sprawia, że palnik jest nieco łatwiejszy w użyciu.

Osłona przeciwwiatrowa, która osłania płomień przed wiatrem, nie jest nierozsądna. Może on być dostarczony jako oddzielny ekran. W takim przypadku można go zastąpić składanym karematem.

Reklama