Mowa tu o pieczarce karbolowej, którą możemy spotkać na terenach zielonych także w Bolesławcu. My natrafiliśmy na nią w jednym z bolesławieckich parków. Pieczarka karbolowa to trująca odmiana tego smacznego grzyba. Jej spożycie grozi silnymi zaburzeniami w trawieniu, mdłościami i wymiotami.
Jak rozpoznać trującą pieczarkę karbolową?
Pieczarka karbolowa z wyglądu jest bardzo podobna do jadalnych pieczarek. Podobnie jak reszta pieczarek jest biała, zaś kolor blaszek (hymenoforu) u młodych osobników jest różowo-biały i z czasem staje się coraz ciemniejszy. Pieczarki karbolowe rosną od maja do października. Można je spotkać w lasach liściastych i iglastych, przy drogach, w przydrożnych zaroślach, w parkach, ogrodach i na łąkach.
Są jednak dwie cechy, które ją odróżniają od reszty jadalnych gatunków:
- Po uszkodzeniu (zwłaszcza podstawy trzonu) pieczarka karbolowa przebarwia się na żółto. Żółty kolor może pojawić się także po uszkodzeniach w innych częściach grzyba.
- Pieczarka karbolowa ma nieprzyjemny, chemiczny zapach.